HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Macaristan: İnternet vergisi iptal edildi

Macaristan'da internet kullanımına vergi konması planları yoğun protestolar üzerine rafa kaldırıldı. Başbakan Viktor Orban "Vergi bu haliyle uygulamaya konulamaz" dedi.

Macaristan'da internet kullanımına vergi konması planları yoğun protestolar üzerine rafa kaldırıldı.

Başbakan Viktor Orban "Vergi bu haliyle uygulamaya konulamaz" dedi.

Ülkede Pazar günü başlayan gösteriler sırasında, protestocular eski bilgisayar parçalarını Orban'ın önderlik ettiği Fidesz partisinin genel merkezine fırlatmıştı.

Avrupa Birliği'nce kınanan yasa tasarısında, kullanılan her gigabyte için 150 forint (0,50 euro) vergi alınması öngörülüyordu.

Protestocular yasanın getireceği mali yükün yanı sıra, ifade ve bilgi alma özgürlüğünün kısıtlanmasından kaygı duyuyorlar. Protestolar ardından hükümet internet vergisini bireyler için ayda 700, şirketler içinse 5.000 forint tavan fiyatı belirledi. Ancak bu karar da göstericileri yatıştırmadı.

Başbakan Orban, Kossuth radyosunda yaptığı konuşmada, 2015'te ülke bütçesinin dengelenmesi için özel vergiler gerektiğini ama halk birşeyi sevmiyor ve üstelik mantıksız buluyorsa, o işin yapılmaması gerektiğini söyledi.

Vergi kanununun değiştirilmesi ve bu plandan hemen vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Başbakan Orban, konuyla ilgili olarak Ocak ayında halka danışılacağını kaydetti.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Ryan Heath de, vergi tasarısının prensipte kötü olduğunu, zira küresel bir olguya tek yanlı önlem alındığını belirtti.

Komisyon daha önce de Orban hükümetinin, anayasada, siyasi egemenliğini pekiştirme amaçlı görülen değişiklik önerilerini eleştirmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler