HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mahkeme başörtüsünü 'uyuma aykırı' bulmadı

Başörtülü kadınların Almanya'da iş hayatına dahil olma konusunda yaşadığı zorluklar devam ediyor.

MÜLHEİM (CİHAN)- Ancak çoğu durumda Alman hukuku başörtülülerin yanında. Bunun bir örneğini başörtüsünden dolayı çalıştığı işyerinde sorun yaşayan Neşe Kandemir açtığı dava sonucunda gösterdi. Almanya'da doğup büyüyen ve Mülheim an der Ruhr'da yaşayan Kandemir, beş seneden beri çalıştığı firmayı mahkemeye vererek başörtüsü ile çalışma hakkına resmen sahip oldu.

Kandemir, hukuk sürecini anlattı. "Uzun zamandan beri başımı örtmek istiyordum. Evlendikten sonra başımı örtmeye karar verdim.” diyen Kandemir, işyerine başörtüsü ile gitmeye başlayınca itirazla karşılaştığını söyledi. Bunun üzerine hukuki yolu seçen Kandemir, avukatının tavsiyesi üzerine işyerine gitmeye devam etti.

Böylelikle üç kez eve gönderilen ve ardından çıkışı verilen Kandemir dava açtı. Mahkemenin iki ay sürdüğünü belirten Kandemir, "Açıkçası mahkemede şansımın yarı yarıya olduğunu düşündüm.” dedi. Hakim lehine karar verdikten sonra da iş yerine tekrar başlamak istediğini bildiren Kandemir'e karşı direnç yine devam etti.

Çalışmaması için para teklifinde bulunduklarını, hatta fiyatı 4 bin Euro'dan 10 bin Euro'ya çıkardıklarını anlatan Kandemir şöyle devam etti: "Patronum ‘Uyuma aykırı bir şekilde çalışamazsın' diyordu. Ama ben yılmadım ve bu şekilde çalışacağımı söyledim. Patron da iş yerimin bir küçük şubesinde çalışma teklifinde bulundu ama ben orayı da kabul etmedim.

Nihayet aynı firmada kalmamı kabul etti ve kasa dışında firmada çalışmaya başladım. Bu benim manevi olarak bir hakkımdı.”

Başörtüsü ile çalışmaya başladıktan sonra iş yerindeki atmosferi değerlendiren Kandemir, "Birkaç kişi karşı geldi. İmza toplamak istediler ve ben de bundan rahatsız olduğumu patronuma bildirdim. Şimdilik bunu da aştık. Bir-iki kişi selam vermiyor ama bu önemli değil. Mahkemede kazandığım hakkım ile başörtümü takarak çalışıyorum. Bunun hazzını sizlere anlatmakta da zorluk çekiyorum. Darısı diğer inandığı gibi çalışmak isteyenlerin başına.” dedi.

Neşe Kandemir'in eşi Şükür Kandemir de mahkemenin verdiği hakkın bir insanlık hakkının teslimi olduğunu söyledi. Kandemir, "Bu duruma çok üzülüyordu. Karardan sonra çok rahatladı.” şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler