HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makedonya'dan mültecilere göz yaşartıcı gazla müdahale

Makedonya polisi, Yunanistan sınırındaki İdomeni kampında Şubat ayından beri bekleyen ve dikenli telleri aşarak ülkeye girmeye çalışan mültecilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Yunanistan-Makedonya sınırından günlerdir geçmeyi bekleyen sığınmacılar arasından yaklaşık 500 kişi, Makedonya ordusu tarafından sınıra yerleştirilen tel örgüleri yıkmaya çalıştı.

Makedonya polisi, kendilerine taş ve sopalarla saldırdığını iddia eden sığınmacılara göz yaşartıcı gaz ve şok bombası ile müdahale etti.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) en az 260 sığınmacının yaralandığını duyurdu.

MSF temsilcilerinden Achilleas Tzemos, 200 kişiyi soluma güçlüğü, 30 kişiyi plastik mermi yaralanması, 30 kişiyi de diğer rahatsızlıklardan dolayı tedavi altına aldıklarını söyledi.

Yaklaşık 12 bin sığınmacının bulunduğu İdomeni'deki kampta bir aydır sınırın açılmasını bekleyen sığınmacılar ağır koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor.

YUNAN HÜKÜMETİNDEN KINAMA

Sınırda yaşanan krizin ardından Yunan hükümetinin sığınmacı krizinden sorumlu komisyon sözcüsü Yorgo Kiriçis, "Makedon güçlerinin savunmasız bir kitleye karşı göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombası kullanması tehlikeli ve kınanması gereken bir eylemdir" açıklamasını yaptı.

Kiriçis, Atina Haber Ajansına yaptığı açıklamada, bugün bir grup göçmenin telleri aşarak Makedon sınırına geçmesi üzerine çıkan arbedeyle ilgili eleştirilerde bulundu.

Kiriçis, Makedon yetkilileri, sığınmacı ve göçmenlere karşı şiddet kullanmanın tehlikeli sonuçlarına karşı uyararak, "Makedon güçlerinin savunmasız bir kitleye karşı göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombası kullanması tehlikeli ve kınanması gereken bir eylemdir" ifadesini kullandı.

Sığınmacıların dedikodulara ve yanlış bilgilere inanmaması gerektiğini vurgulayan Kiriçis, sığınmacılara Yunan yetkililerle işbirliği halinde barınma merkezlerine taşınmaları çağrısını yineledi.

Günlerdir Yunanistan-Makedonya sınırında bekleyen sığınmacılardan yaklaşık 500'ü, Makedonya ordusu tarafından sınıra yerleştirilen tel örgüleri yıkmaya çalışınca Makedon polisinin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. Sığınmacıların taş ve sopalarla karşılık vermesi üzerine çıkan olaylardan çok sayıda sığınmacı etkilenmiş, yaralanan 3 Makedon polisi hastaneye kaldırılmıştı.

Bu arada, yaklaşık 12 bin sığınmacının bulunduğu İdomeni'deki kampta bir aydır sınırın açılmasını bekleyen sığınmacılar ağır koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler