HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mamuşa Kosova'nın ilk Türk belediyesi

PRİŞTİNE (İHA) - Kosova'nın Prizren yakınlarındaki Türk köyü Mamuşa, resmen belediye oldu.

Prizren yakınlarındaki Kosova'nın Türk köyü Mamuşa, resmen belediye oldu. Mamuşa Belediye Meclisi önünde toplanan yüzlerce Mamuşalı, davul zurna eşliğinde bayram havası estirerek, Kosovalı Türkler için çok önemli olan bu olaya tanıklık etti. Törene katılan Kosova Başbakanı Bajram Kosumi'ye de, geleneğe uygun şekilde sıcak bir karşılama düzenlendi. 6 bin nüfuslu Mamuşa Köyü'nün belediye ilan edilmesi vesilesiyle yapılan törende, Kosova'nın üst düzey uluslararası ve yerel idarecileri de katıldı.

15 Belediye Meclis üyesinin atamasını yapan Kosova Yerel İdare Bakanı Lütfi Haziri, törende yaptığı konuşmada, Kosova'da 5 pilot belediye projesini içeren ademi merkeziyet ya da yerinden yönetim girişiminin, Kosova'nın çok uluslu ve demokratik yapılanmasını sağlayacağını belirtti. Mamuşa Belediye Meclisi'nin kuruluş toplantısını yöneten Rüştü Krüezi de, "Kosova vatanımızdır. Kosova'yı tanıtmak için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı. Ardından Mamuşa Belediye Meclisi üyeleri Türkçe yemin etti. Törende söz alan Kosova Başbakanı Bajram Kosumi ise, savaş sonrası Kosova'nın en büyük değerinin azınlıklar olduğunu belirterek, son 6 yıl içinde Kosova'da geçmişe kıyasla farklı bir toplum kurmayı başardıklarını dile getirdi. Başbakan Kosumi, konuşmasında, "Belediyeniz, güven duyduğunuz ve birlikte çalışacağınız kişilerce yönetilecek. Belediyeniz, Kosova belediyesi, kullanacağınız dil de, evinizde kullandığınız dil olacaktır" dedi. Kosova yönetiminin her birey ve her topluluğun haklarını savunacağını belirten Kosova Başbakanı, Sırplar dahil tüm etnik topluluklara, Kosova'nın bağımsızlığının bir parçası olması çağrısında bulundu.

Konuşmasının sonunda Türkçe olarak, "Hayırlı olsun" dileğinde bulunan Başbakan, katılımcılar tarafından uzun uzun alkışlandı.

BM Kosova Özel Temsilcisi Soren Jessen Petersen de, törende yaptığı konuşmada, bu olayın son derece önemli olduğunu vurgulayarak; bunun, Kosova'nın demokratik süreçte önemli adımlar attığını kanıtladığını ifade etti. Petersen, Kosova'yı ileriye götürecek olan bu sürece devam edilmesi mesajını verdi. Törende, Türk Eşgüdüm Bürosu Şefi Metin Kılıç, ABD Priştine Ofisi Şefi Filip Goldberg, Prizren Belediye Başkanı Eçrem Krüesi, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Kosova Meclisi Milletvekilleri, KFOR yetkilileri, Kosova Polis Teşkilatı, TMK, UNMİK, AGİT temsilcileri de hazır bulundu.

Belediye olmanın mutluluğunu yaşayan Mamuşa halkı da, bu girişimden çok umutlu olduklarını söyledi. Törenden sonra İHA mikrofonuna konuşan
Mamuşa Belediye Meclisi Üyesi Arif Bütüç, Mamuşa'nın tarihi bir gün yaşadığını ve halk olarak güzel bir Kosova oluşturmakla birlikte Türk varlığını da dünyaya göstermek için gayret edeceklerini söyledi. 60 yaşındaki Hacı Mehmed Mazrek de, köyde altyapı eksikliklerinin hızla iyileşmesini beklediğini aktardı. Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da şimdi, birlikteliği simgeleyen Türk ve Arnavut bayrakları ile AB bayrakları dalgalanıyor.

En Çok Aranan Haberler