HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mars'ta kanser riski çok yüksek

İnsanoğlu Mars’a ilk astronot filosunu göndermenin planlarını yaparken, yeni araştırmalar bu yolculuğun astronotları çok yüksek kanser riskiyle karşı karşıya bırakacağına işaret ediyor. Kızıl Gezegen’e 2030 yılında ilk insanı göndermeyi hedefleyen NASA bir soru üzerinde fazlasıyla kafa yoruyor: Mars’a gitmek ve orada yaşamak astronotları nasıl etkiler?

Mars'ta kanser riski çok yüksek

Mars’ta yüksek miktarda bulunan radyasyonun olumsuz etkilerinden korunmak için kurulacak olan ilk koloninin koruyucu bir kalkanla örtülmesi gerektiği biliniyor. Ancak araştırmalar, astronotların Mars’a ayak bile basmadan büyük bir kanser riski altında olduğunu gösterdi. NASA, astronotların Mars’ta radyasyona dayanıklı uzay aracı içerisinde maruz kalacağı radyasyon seviyesini ölçmek için ‘Radyasyon Değerlendirme Detektörü’ (RAD) kullanıldı. Radyasyon ve korunma çabalarıyla ilgili veri toplamada çok başarılı olan bu cihaz sayesinde, araştırmacılar radyasyondan korunma yöntemlerinin verimliliğini görebiliyor.

1 Sievert (Sv) radyasyona maruz kalmak, ölümcül kanser oluşumu riskini yüzde beş oranında arttırıyor. Bu oran, NASA’nın yaşam boyu maruz kalınabilecek yüzde üçlük sınırını geçiyor.RAD ile yapılan ölçüme göre, günde çoğu Güneş aktivitesinden olmayan ortalama 1.8 miliSievert radyasyona maruz kalınıyor. Bir araştırmacıya göre bu miktar her beş altı günde bir tüm vücudun bilgisayarlı tomografisinin çekilmesiyle eşdeğer.

CURIOSİTY ÖNCÜ OLACAK

NASA’nın İnsan Keşif ve Operasyonları biriminin yöneticisi William Gerstenmaier, “ABD olarak bir asteroide ve Mars’a yakın zamanda ulaşmak için uğraşırken, doğanın yarattığı tüm karmaşıklıkları, astronotlarımız güvenli bir şekilde bilinmeyeni keşfedip evlerine dönsünler diye çözmeye çalışıyoruz. Kaşiflerimizin karşısındaki tüm riskleri ortadan kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Şu anda Mars’ta keşif yapan Curiosity’nin bize çok önemli verileri aktarması sayesinde bizler de Mars’a gitmeye cesaret edeceğiz”dedi.

Discovery News sitesinin haberine göre, NASA, radyasyona maruz kalınmasıyla ortaya çıkan kanser riskini azaltmak için astronotların karşılaşabileceği radyasyon miktarını sınırlıyor. RAD ile yapılan analizlere göre, Mars’taki radyasyon seviyesinin belirlenen sınırın üzerinde olması daha iyi bir radyasyon kalkanını gerektiriyor. Radyasyona karşı daha dirençli uzay araçları ve donanım sayesinde, radyasyona maruz kalma sınırının da yükseltilmesi gerekiyor.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler