HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mehmet Ali Ağca İtalya'da gözaltına alındı

Mehmet Ali Ağca, 1981 yılında suikast girişiminde bulunduğu Papa 2. Jean Paul’ün Vatikan’daki mezarını ziyaret ederek, çiçek bıraktı.

Roma / (DHA) - İtalya’ya vizesiz girdiği öne sürülen Ağca’nın, emniyet müdürlüğüne götürüldüğü iddia edildi.

Cezasını doldurduktan sonra İtalya’da tutulduğu cezaevinden 2009 yılında serbest bırakılan Mehmet Ali Ağca, 13 Mayıs 1981 tarihinde binlerce kişinin önünde tabancayla vurduğu Papa 2. Jean Paul’ün mezarını ziyaret etmek için yine bu ülkeye geldi.

Adnkronos haber ajansının aktardığına göre, Ağca sabah saatlerinde bu ajansın Roma’daki merkezine gelerek, “Papa’yı vurduğum andaki fotoğrafları dünyaya ilk siz servis etmiştiniz. Bu nedenle, Papa’nın beni Rebibbia Cezaevi’nde affetmesinin 31. yıldönümünde (27 Aralık 1983) size gelmek istedim. Papa’nın mezarına çiçek bırakacağım ve sizin de orada olmanızı istiyorum” dedi.

Söz konusu ajansın muhabiri Piero Spinucci ile birlikte Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nın altında bulunan Aziz Sebastian Şapeli’ndeki mezara giden Ağca, buraya iki demet beyaz gül bıraktı.

Ağca daha sonra söz konusu ajansa verdiği röportajda, “1981’de mucizenin yaşandığı bu yere yeniden geldim. Burada, Fatima’nın 3. Mucizesi gerçekleşmişti. Ben, Papa’ya saldırı düzenleyerek bir mucize gerçekleştirdim” dedi.

Saldırıyı gerçekleştirdiği Aziz Petrus Meydanı’nda olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Ağca, “İnsanlığın tek kurtarıcısı İsa yaşıyor” ifadelerini kullandı.

PAPA’YLA GÖRÜŞMEK İSTEDİ, AMA KABUL EDİLMEDİ

Öte yandan, Vatikan’da bulunduğu sırada La Repubblica gazetesi muhabiri Marco Ansaldo’yu telefonla arayan Ağca, “İstanbul’dan bu sabah geldim. Şimdi Papa 2. Jean Paul’ün mezarını ziyaret etmeye gidiyorum, çünkü bu jesti yapma ihtiyacı duyuyordum” dedi.

Ağca'nın Papa Francesco ile görüşmek istediği, ancak bu talebinin reddedildiği İtalyan basınına yansıyan bilgiler arasında.

Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, “Mezara çiçek bıraktı. Zannediyorum bu yeterliydi” dedi.

VİZESİZ GİRDİ

Ansaldo ayrıca, vize talebi İtalya tarafından reddedilen Ağca’nın Avusturya üzerinden arabayla bu ülkeye giriş yaptığına da aktardı.

Ansaldo, bir süredir Vatikan’a gelmek istediğini söyleyen, ancak vizeyi elde edemeyen Ağca’ya “Vize aldınız mı?” diye sorarken, Ağca ise, “Ne vizesi? Kendim girdim” diye cevap verdi.

İtalya’ya yasal olmayan yollardan girdiği öne sürülen Ağca’nın, Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu iddia ediliyor.

AĞCA İTALYA’DAN SINIRDIŞI EDİLECEK
İtalyan polis yetkilileri, 1981 yılında suikast girişiminde bulunduğu Papa 2. Jean Paul’ün Vatikan’daki mezarını ziyaret için geldiği İtalya’ya kaçak yollarla girdiğini belirledikleri Mehmet Ali Ağca’nın gözaltında olduğunu ve sınırdışı edileceğini doğruladı.
Doğan Haber Ajansı’nın ulaştığı bir polis yetkilisi, bürokratik işlemlerin sürdüğünü söyledi. Türk diplomatik kaynaklar ve polis yetkilileri, sınırdışı işleminin 48 saat sürebileceğini, dolayısıyla Ağca’nın Pazartesi günü İtalya’dan gönderileceğinin altını çizdi.
Diplomatik kaynaklar ayrıca, aldığı cezalardan dolayı Ağca’nın henüz, AB Birliği üyesi ülkeler arasında uygulanan Schengen vizesine sahip olamayacağına dikkat çekti.
Ağca bu nedenle, İtalyan makamlarından birçok sefer, Papa’nın mezarını ziyaret etmek için ‘özel’ vize talep etmiş, ancak olumlu karşılık bulamamıştı.
Avusturya’dan arabayla İtalya’ya giriş yaptığı belirlenen Ağca’nın, süren işlemler nedeniyle Roma Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu bildirildi.

OTOMOBİLLE 9 SAATLİK YOL

İtalyan basınında çıkan haberlerde, Ağca'nın dün Avusturya sınırından İtalya'ya giriş yaptığı, Papa 2. Ioannes Paulus'un kabrini ziyaret ettikten sonra İtalyan polisince gözaltına alındığı ve sınır dışı edilmesinin söz konusu olduğu ifade edildi.

Ağca, Avusturya'nın en batısındaki kent olan Salzburg'dan bile çıkmış olsa Vatikan'a 980 kilometrelik bir yolculuk yapmış demektir. Bu yolculuk da normal yol koşullarında 9 saati bulan bir seyahat.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler