HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meksika'da kitlesel protesto hazırlıkları

Meksika'da kayıp 43 öğrencinin aileleri başkent Mexico City'ye ulaşırken ülke çapında kitlesel protesto hazırlıkları yapılıyor.

Meksika'da kitlesel protesto hazırlıkları

Meksika'da kayıp 43 öğrencinin aileleri başkent Mexico City'ye ulaşırken ülke çapında kitlesel protesto hazırlıkları yapılıyor.

Aileleri taşıyan konvoy ülkeyi turladıktan sonra Perşembe günü başkente vardı.

Meksikalı yetkililer öğrencilerin yerel polisin eliyle verildikleri bir uyuşturucu çetesi tarafından öldürüldüğünü öne sürüyor.

Ancak bu açıklamaya ikna olmayan bazı aileler hâlâ çocuklarına kavuşabileceklerini umut ediyor.

Kayıp öğrencilerden 19 yaşındaki Magdaleno'nun babası Francisco Lagro, "Hemen hemen iki aydır onların nerede olduğunu bilmiyoruz. Hiçbir şey bilmiyoruz, umutsuzuz" diyor.

Lagro, "Ne yapıyorlar? Hangi koşullardalar? Suları ya da yemekleri var mı? Bağlanmış haldeler mi? Çok fazla sorumuz var" diye konuşuyor.

Devlet Başkanı Nieto'dan göstericilere eleştiriBaşta başkent olmak üzere çapında TSİ 01.00'de başlayacak gösterilere yoğun hazırlık var.

Ülke dışında da gösteri çağrıları yapılıyor.

Başkentteki birçok işyeri ve dükkânın gösteriler öncesinde kapalı olduğu belirtiliyor.

Göstericiler ülke çapında grev çağrısı da yaptı.

Gün içindeki ilk protesto girişiminde küçük bir grup Mexico City havaalanı'nda bir gösteri gerçekleştirdi.

Polis grubu dağıttı.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto bazı göstericileri ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı.

Uzmanlar, ortadaki krizin Nieto'nun iki yıllık iktidarı döneminde karşılaştığı en zor durum olduğunu söylüyor.

Eyleme katıldıktan sonra kayboldular3 öğrenci 26 Eylül günü başkent Mexico City'nin 200 kilometre kadar güney batısındaki Iguala kasabası yakınlarında gösteri yapmak istemiş ve polisin müdahalesine uğramışlardı.

Yerel polis yetkilileri öğrencileri gözaltına aldıklarını ve daha sonra onları bölgede faaliyet gösteren Guerreros Unidos adlı uyuşturucu çetesi mensuplarına verdiklerini itiraf etti.

Cuma günü Başsavcı Murillo Karam yakalanan çete üyelerinin de öğrencileri öldürüp yaktıklarını itiraf ettiğini açıkladı.

Çete üyelerinin, yanmış cesetleri çöplük olarak kullanılan bir suya attıklarını ve şu anda kendisi de tutuklu olan çete liderine de öğrencileri hasım çeteye mensup olduklarını düşünerek öldürdüklerini söyledikleri kaydediliyor.

Çöplükte yapılan aramada plastik torbalara doldurulmuş yanık ceset kalıntıları bulunmuştu.

Kitlesel öfke43 öğrencinin kaybolması ve ardından yerel yöneticiler ile Guerreros Unidos çetesi arasındaki bağların ortaya çıkışı, ülke çapında öfkeli kitlesel protestolara yol açtı.

Olayın meydana geldiği Iguala'nin Belediye Başkanı Jose Luis Abarca da polise öğrencilere müdahale emri verdiği gerekçesiyle tutuklu.

Guerrero eyaletinin valisi Angel Aguirre geçen ay öğrencilerin bulunamamasıyla oluşan baskılar sonucu istifa etmek zorunda kalmıştı.

Göstericiler yaygın bir şekilde Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun da istifa etmesini talep ediyorlar.

Son on yıl içinde Meksika'da 100 bin kişi öldü, 27 bin kişi kayboldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler