HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meksika'dan Trump'a cevap: Hiçbir duvar için para ödemeyeceğiz

Trump, Meksika sınırına duvar inşasını onayladı. Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, ABD Başkanı Donald Trump'ın iki ülke sınırına ördüreceği duvarın parasını ödemeyeceklerini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, "yasa dışı göçmenleri önlemek" ve "sınır güvenliğini artırmak" amacıyla Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameyi imzaladığını açıkladı.

İç Güvenlik Bakanlığı'na gerçekleştirdiği ziyarette konuşan ABD Başkanı Donald Trump, aylardır Amerikan kamuoyunda tartışılan "Meksika sınırına duvar örülmesi" ile ilgili başkanlık kararnamesine imza attığını açıkladı.

ABD-Meksika sınırına örülecek duvarla yasa dışı göçmenlerin, insan kaçakçılığının ve uyuşturucu ticaretinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirten Trump, "Amerika, bugünden itibaren sınırlarının kontrolünü geri alıyor" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 3 bin 200 kilometre uzunluğunda olması öngörülen duvarın inşasıyla ilgili bütçenin öncelikle federal hükümet tarafından karşılanacağını söyleyen Trump, bu paranın Meksika hükümetinden tahsil edileceğini dile getirdi.

Birkaç ay içinde yapımına başlanması planlanan duvarın ne kadar süre içinde tamamlanacağına ilişkin açıklama yapılmadı.

"MEKSİKA, BU PARAYI ÖYLE YA DA BÖYLE ÖDEYECEK"

Konuyla ilgili açıklamasında Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da, "Meksika, bu parayı öyle ya da böyle ödeyecek" değerlendirmesini yapmıştı.

Aynı saatlerde Beyaz Saray'dan yapılan iki farklı yazılı açıklamayla Trump'ın "Meksika sınırında duvar" ve "yasa dışı göçmenleri koruyan şehirlerle" ilgili kararnamelere imza attığı belirtildi.

İkinci kararnameyle Trump, yasa dışı şekilde ülkede bulunan göçmenlerin ABD'den gönderilmesi önerisini reddeden genellikle Demokrat valilerin yönettiği eyaletlerin federal bütçelerini sınırlamayı öngörüyor.

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ise, Trump'ın iki ülke sınırında inşa etmeyi planladığı duvar için ödeme yapmayacaklarını daha önce birçok kez ifade etmişti.

Trump, Kuzey Dakota’da Kızılderililerin yaşadığı bölgeye inşa edileceği gerekçesiyle aylardır protesto edilen petrol boru hattına da onay veren başkanlık emrini imzalamıştı. Karara tepki gösteren protestocular sokaklara dökülmüştü.

MEKSİKA DUVARI İLE İLGİLİ DETAYLAR

ABD'nin Meksika ile sınırı 3 bin 100 kilometre uzunluğunda ve boş çöllerden sulak alanlara kadar farklı türlerde coğrafi bölgeden geçiyor.

Sınırın yaklaşık bin kilometresi şu anda birbirinden kopuk bir şekilde de olsa çitler, beton bloklar ve benzer yapılarla örülmüş durumda.

NE İNŞA EDECEK?

Trump kampanyası boyunca güney sınırını bir duvarla güçlendirme konusunda çok netti. "Duvar çitten daha iyidir çünkü daha güçlüdür" diyordu Trump.

Fakat seçimin ardından Kasım ayında bu sözünden geri adım attı, CBS'e verdiği söyleşide "belli bölgelerde çit olabilir" dedi.

Ocak ayındaki ilk basın toplantısında ise duvarla ilgili planlarını soran bir muhabire "Çit değil, duvar olacak. Yanlış haber yaptınız" dedi.

Bu durumda sınırı tellerle veya demir bloklarla örme ihtimali gündemden kalkmış oluyor.

Böylesi bir duvar için beton kullanmak şart. New York merkezli Ali Rhuzkan adlı mühendisin hesaplamasına göre sınırın tamamını duvarla örmek için 339 milyon metreküp beton gerekiyor. Bu, Atatürk Barajı'nın gövde hacminin 7 katına denk bir hacim demek.

Rhuzkan'ın hesaplamaları yerin altında 1,5 metre, yerin üzerinde ise 6 metre uzanacak bir duvar içindi. Trump ise bugüne kadar duvarın yüksekliğinin ne kadar olacağıyla ilgili konuşmalarında 9 metreden 17 metreye kadar çeşitli ölçülerden bahsetti.

Sınırın sadece bin 600 kilometresini bile böyle bir duvar örmek için büyük miktarlarda beton kullanmak gerekiyor.

Bu miktarda betonu üretebilmek içinse sınır bölgesine yakın yerlerde sırf bu duvara üretim yapacak fabrikaların kurulması gerekiyor.

Bu da devasa yatırım, üretim ve işçilik maliyetleri demek.

MALİYETİ NE KADAR OLACAK?

"Büyük bir duvar inşa edeceğim ve inanın, kimse benden daha iyi duvar öremez, üstelik onları çok ucuza örerim".

Donald Trump, inşaatın 10-12 milyar dolar arası bir maliyeti olacağını söylüyor. Fakat araştırmacılar ve mühendisler bunun daha fazla tutacağını düşünüyor.

Mevcut bin kilometrelik çitlerin maliyeti bile 7 milyar dolar tuttu. Üstelik hiçbiri Trump'ın "aşılamaz, büyük, yüksek, güçlü ve güzel" tanımına uymuyor.

Maliyetin ciddi miktarda yükselmesine yol açacak bir diğer şey de Trump'ın duvarı ıssız ve dağlık bölgelerden de geçirme konusundaki kararlılığı.

İnşaat ve işçilik gibi maliyetlerin yanı sıra bir de duvarın geçeceği özel mülkleri satın alma veya kamulaştırma maliyetlerini eklemek gerekecek.

Washington Post gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre inşaatın maliyeti 25 milyar dolara yakın olacak.

[Meksika Devlet Başkanı Pena Nieto ile Donald Trump Ağustos ayında Meksiko kentinde buluşmuştu] Telif hakkıAFP
Image captionMeksika Devlet Başkanı Pena Nieto ile Donald Trump Ağustos ayında Meksiko kentinde buluşmuştu

KİM ÖDEYECEK?

Donald Trump, duvarın faturasını kimin ödeyeceği konusunda bocaladı.

Başlangıçta Meksika'nın parayı ödeyeceğini söyleyen Trump, Meksika'dan gelen "ödemeyeceğiz" açıklamasının ardından duvarın ABD tarafından finanse edileceğini, sonradan Meksika'nın bu parayı ABD'ye vermesinin sağlanacağını belirtti.

TRUMP VE MEKSİKA ARASINDA DUVAR PARASI KAVGASI

ABD'li gazetecilerden gelen, Meksika'nın faturayı ödemesi için ne yapılabileceği sorusuna ise belgesiz göçmenlerin Meksika'ya para göndermesini engelleyerek Meksika'ya şantaj yapabileceği şeklinde yanıt verdi. Trump, bunun yasal temelinin de ABD'nin terörle mücadele yasalarında olduğunu söyledi.

Terörle mücadele yasasını kullanarak göçmenleri engellemek için başka bir ülkeye şantaj yapmanın nasıl mümkün olacağı konusunda gazeteciler tarafından sıkıştırılan Trump, diğer seçeneklerin ise Meksikalılar için vize ücretlerinin artırılması, sınırı geçenlerden daha fazla para alınması ve ithalat vergisinin artırılması olduğunu söyledi.

Trump, bunların gerçekçi çözümler olduğunu düşünüyor: "Pazarlık sanatından anlıyorsanız bunlar gerçekçidir. Eğer pazarlığı soytarılar yaparsa gerçekçi değildir."

Uluslararası ilişkiler uzmanları ise devasa bir duvar inşa etmenin, ABD'nin güney komşusuyla arasını bozmasına değip değmeyeceği konusunda şüpheli.

DOĞA NASIL ETKİLENECEK?

ABD ve Meksika arasında serbest dolaşım yalnızca insanları değil hayvanları da ilgilendiren bir mesele.

İki ülke arasındaki sınır bölgesinde hayvanların sürekli sınırı geçtiği narin bir ekosistem bulunuyor.

Trump'tan çevrecilerin karşı çıktığı iki petrol boru hattı projesine onay

BURAYA BİR DUVAR İNŞA ETMEK SINIRDA YAŞAYAN CANLILARI NASIL ETKİLEYECEK?

Sınırdaki bazı türlerin üremek için sınırın diğer tarafına geçmesi gerekiyor. Bunlar arasında soyu tükenme tehlikesi altında bulunan Kuzey Amerika jaguarı ve siyah ayılar da bulunuyor. Siyah ayıların Meksika ayılarıyla çiftleşememesi, soylarının tehlike altına girmesine yol açacaktır.

Duvarla ilgili bir diğer sorun da su basan bölgeleri ve kum zeminleri hesaba katma gerekliliği. Kum zemini olan bölgelerde zeminin sürekli hareket etmesi duvarın yıkılmasına yol açabilir.

Son olarak devasa duvar inşaatının doğa manzarasına etkisini de unutmamak gerek. Trump'ın duvarın "çok güzel" olacağına dair sözüne rağmen kazılar, yol inşaatları ve 17 metre yüksekliğinde bir duvarın görüntüsü bölgenin görünümünü değiştirecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler