HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Menbiç dosyası: '2. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir ilk'

Türkiye'nin talebine rağmen YPG'ye koruma kalkanı sağlamak için ABD ve Rus ordusu Menbiç'e konuşlandı. Times, konuyu II. Dünya Savaşı'ndan bu yana süper güçlerin en yakın işbirliği olarak yorumladı.

Menbiç dosyası: '2. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir ilk'

Pentagon, konuya ilişkin "Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz" açıklamasını yaptı.

TIMES: RUSYA VE ABD, SURİYE'DE ORTA YOL BULDU

İngiliz Times gazetesi, Amerikan ve Rus birliklerinin Suriye'nin Menbiç kentinin kenar mahallelerinde devriye gezdiklerini yazdı. Gazeteye göre bu gelişme, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana savaş alanında süper güçler arasındaki en yakın işbirliği.

Gazetenin Orta Doğu muhabiri Richard Spencer, Suriye'deki Amerikan ve Rus askerlerinin Türkiye sınırından sadece yaklaşık 21 kilometre uzaktaki Menbiç kentinin batısındaki bazı kasabalarda devriye gezdiklerini belirtiyor.

Richard Spencer, iki ülke birliklerinin birbirlerinden sadece yaklaşık 10 kilometre uzakta olduklarını vurguluyor.

Spencer'ın altını çizdiği nokta, gerek Amerika Birleşik Devletleri'nin gerek Rusya'nın amacının, bölgedeki güçlerin birbirleriyle savaşmalarını önlemek olması.

Haberden bazı satırlar şöyle:

"İki ülke birlikleri de gövde gösterisi yaparak bayraklarını dalgalandırıyor. Teorik olarak, rakip Kürtler ile Türkiye'nin desteklediği milisler arasında tampon görevi görüyorlar. Ancak bu durum aynı zamanda, Donald Trump döneminde ABD ve Rusya arasındaki yeni jeostratejik yakınlığı gösteriyor.

"Bir zamanlar sıradan bir yer olan Menbiç şimdi Suriye'nin çok taraflı sorununda stratejik bir kavşakta bulunuyor. Burası Suriye rejiminin, Türkiye'nin, Arap isyancıların ve Kürtlerin hedefi. Rusya rejimi destekliyor. ABD ise YPG (Halk Koruma Birlikleri) liderliğindeki yerel milislerin oluşturduğu ittifaka destek veriyor.

Türkiye, ABD'nin NATO'daki müttefiki. (Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı) YPG, PKK'nın Suriye'deki kolu. PKK ise Ankara ile bir gerilla savaşı yürütüyor."

'TÜRKİYE GERİ ADIM ATTI'

Times'taki haberde YPG'nin Menbiç'in batısındaki bazı köyleri Suriye rejimine geri vermeyi kabul ettiği, Türkiye'nin ise bölgedeki Kürtleri uzaklaştırmak için Menbiç'e saldırı düzenleme tehdidinde bulunduğu belirtiliyor.

(Haberin, Times'ın internet sitesindeki versiyonunda ise Başbakan Binali Yıldırım'ın "Rusya ile ABD ile bir koordinasyon sağlamadan bir operasyon yapmanın anlamı yok" şeklindeki sözlerine değiniliyor, Türkiye'nin bu noktada geri adım attığı görüşüne yer veriliyor.)

RUSYA BOMBALAMIŞTI, ŞİMDİ YARDIM GÖTÜRÜYOR

Haberde ayrıca Suriye ordusu ile birlikte Menbic'in batısındaki bazı köylere giren Rus birliklerinin insani yardım taşıdığı, bazı köy sakinlerinin bu durumu ironik bulduğu kaydediliyor.

Ebu El Kahf köyünden Muhammed El Hamadeh adlı bir doktor şunları söylemiş:

"Rus jetleri 26 Şubat'ta o dönem IŞİD'in kontrolündeki köyümüzü bombaladı. 10 yaşındaki kızımı öldürdüler."

Times'taki haberde ayrıca Nisan 1945'te Almanya'da Elbe Nehri kıyısında el sıkışan ABD ve Rus askerlerinin fotoğrafı da yer alıyor.

KENTİ MENBİÇ ASKERİ KONSEYİ YÖNETİYOR

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis ise ABD askerlerinin varlığıyla tüm aktörlerin dikkatini IŞİD'le mücadeleye yoğunlaştırmasının amaçlandığını da kaydetti.

Menbiç, büyük çoğunluğunu Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri bünyesindeki Menbiç Askeri Konseyi tarafından idare ediliyor.

Kürtlerin ve Arapların oluşturduğu Menbiç Askeri Konseyi'ne bağlı güçleri eğitmek amacıyla bölgede Türkiye tarafından "terör örgütü" olarak kabul edilen Halk Savunma Birlikleri (YPG) de bulunuyor.

Türkiye, YPG'nin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini istiyor.

YPG, Kasım ayında bunu kabul ettiğini açıklasa da Türkiye bu çekilmenin henüz gerçekleşmediğinin altını çiziyor.

BATIDAKİ KÖYLER SURİYE ORDUSUNA DEVREDİLDİ

Menbiç Askeri Konseyi, Rusya ile geçen hafta içerisinde varılan anlaşma kapsamında kentin batısındaki bazı bölgelerin Suriye ordusuna devredilme işleminin tamamlandığını açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan Menbiç Askeri Konseyi Sözcüsü Şarfan Derviş, varılan anlaşmanın beş köyü kapsadığını söyledi. Derviş, "Devir işlemi tamamlandı" dedi.

Konsey geçen hafta, Rusya ile bir ittifak kurulduğunu ve bu kapsamda Türkiye ile desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun olası bir taarruzuna karşı koruma sağlaması amacıyla batıdaki bazı köylerin Suriye hükümetine bırakılmasını kabul ettiğini açıklamıştı.

YILDIRIM'DAN MENBİÇ AÇIKLAMASI: OLAYLAR DAHA KARMAŞIK HALE GELEBİLİR

Başbakan Yıldırım, "Oradaki Rusya ile ABD ile bir koordinasyon sağlamadan bir operasyon yapmanın anlamı yok, sonuç çıkmaz, olaylar daha karmaşık hale gelebilir" dedi.

Türkiye'nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı ile El Bab'da IŞİD'in kökünü kazıması, bölgede kimsenin hayal bile edemeyeceği gelişmelere yol açtı. Ankara'dan peş peşe yapılan bir sonraki hedefin terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin kontrolündeki Menbiç olacağı açıklamaları, tüm dengelerin değişmesine neden oldu.

Önce bölgede ABD zırhlı araçları fotoğraflandı, ardından YPG ani bir manevrayla Menbic'in batısındaki köyleri Suriye rejimine bıraktığını duyurdu.

ABD RESMEN DUYURDU

Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, düzenlediği basın toplantısında, "Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz" dedi.

Sözcü Davis, bunun ABD güçleri için yeni bir misyon olduğuna da dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Bu yeni bir adım. İlk kez böyle bir yapıyoruz ve Menbic'ten düşmanın temizlendiğini ortaya koymak amacıyla gözle görülür bir sembol olarak kendimizi oraya yerleştiriyoruz... Başkalarının 'kurtarmak' amacıyla buraya girmesine hiç gerek yok."

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde 500'den fazla askeri olduğu biliniyor.

ANKARA'DAN GELEN 'HEDEF MENBİÇ' AÇIKLAMALARI

Ankara’dan, El Bâb operasyonunun geçen hafta Pazartesi tamamlanmasıyla birlikte bir sonraki hedefin Menbic olduğuna dâir açıklamalar geliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü Pakistan’a gitmeden önce havalimanında yaptığı basın toplantısında, "Bizim buradaki hedefimiz Cerablus, Rai, Dâbık, El Bâb ama ondan sonra da -tabii koalisyon güçleriyle, Rusya’yla, Amerika’yla mutabık kalmamız halinde gerek Menbic gerekse Rakka’ya yönelik de atılacak olan adımlar var" demişti.

Ankara'nın, Menbiç’ten SDG’nin çekilmesini istemesinin sebebi, SDG’nin öncülüğünü ve komuta kademesini PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin oluşturması. ABD destekli YPG birlikleri Ağustos ayında Menbiç’i ele geçirmiş, Washington Ankara’ya PYD’nin operasyon sonrası Menbic’den doğuya çekileceğinin sözünü vermişti.

Ancak ABD’nin Menbiç’de dört eğitim kampı ve askeri uzmanları var. Washington’dan henüz çekilmeyle ilgili bir adım gelmemişken ÖSO, Menbic’e doğru ilerlemeye başladı ve YPG ile çatışmalar yaşandı. Bunun üzerine YPG, ÖSO ile sınır hattından çekilerek bölgeyi Suriye rejimine bıraktı.

Böylece Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Menbiç sınırına kadar ilerleyen TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleriyle oluşan cephe hattı da ortadan kalkmış oldu.


En Çok Aranan Haberler