HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Menbiç, IŞİD'ten tamamen temizlendi

Suriye'nin Halep kentine bağlı en büyük ilçesi Menbiç, 1 Haziran'dan başlatılan ve Koalisyon güçlerininde havadan destek verdiği operasyon ile IŞİD'ten tamamen temizlendi.

Menbiç, IŞİD'ten tamamen temizlendi

2014 yılından beri IŞİD kontrolünde olan ve IŞİD'in 'Avrupa kapısı' olarak gördüğü Menbiç merkez ile birlikte yaklaşık 200 köyü de yine IŞİD'ten temizlendi.

IŞİD'in Suriye topraklarında Rakka'dan sonra en önemli merkezi olarak gördüğü Menbiç, bugün saat 17.00 itibariyle tamamen IŞİD'ten temizlendiği belirtildi. Suriye ve Irak'taki Kürt internet sitelerinde yeralan haberlerde, 1 Haziran'da ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri ve Menbiç Asker Meclisinin başlattığı ve havadan da Koalisyon güçlerinin destek verdiği operasyon kapsamında Menbiç merkezi tamamen kontrol altına alındı.

Operasyon kapsamında Menbiç'in yanı sıra yaklaşık 200 köy de kurtarılırken, operasyonun ilk günlerinde daha önce Süleyman Şah türbesinin bulunduğu Karakozak bölgesi IŞİD'ten alınmıştı.

Amerika ve Fransız askerlerinin de karadan 'Danışmanlık' adı altında destek verdiği operasylonda, karadaki IŞİD hedeflerinin koordinatları Koalisyon uçaklarına bildirilip bu hedefler etkisiz hale getirilirken, Amerika ve Avrupa'dan gönüllü olarak IŞİD'te karşı savaşan bazı gönüllü savaşçılar da operasyonda yaşamını yitirdi. Sivillerin IŞİD tarafından kent merkezindeki mahallelerde canlı kalkan olarak kullanılması nedeniyle operasyon uzarken, son bir aydır şehir merrezinde keskin nişancıların devreye girdiği şehir savaşı yürütülüyordu.

Son olarak güvenlik kavşağının IŞİD'ten alan DSG ve Menbiç Askeri Meclisi savaşçıları, bugün El Sırrıb Mahallesi'nin 2 sokağında sıkıştırdıkları IŞİD'lileri de etkisiz hale getirerek kenti tamamen IŞİD'ten kurtardı.
Kürt sitelerinde yer alan haberlere göre, 73 gündür süren operasyonda, kent merkezinde ve köylerde kalan 75 bin sivil çatışma alanlarından kurtarılarak çıkarıldı. Kent merkezindeki operasyonda yaklaşık 2 bin IŞİD'linin öldürüldüğü belirtilirken, DSG ve Menbiç Askeri Meclisinden de 280 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler