HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Metal işçileri 22 fabrikada grevde

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ile yürüttüğü toplu sözleşme görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması üzerine 22 fabrikada greve çıktı. Greve giden işçiler ücretlerde daha adil dağılım talep ediyor.

Metal işçileri 22 fabrikada grevde

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine greve çıktı.

Grev planı Osmaniye, Hatay, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa, İzmir, Bilecik, İstanbul ve Gebze'deki 15 bin işçiyi kapsıyor.

Sendika 19 Şubat'ta da yeni işyerlerinde greve çıkacağını bildirdi.

MESS iki sendikayla anlaştıBöylece toplam greve çıkan işçi sayısı 15 bin olacak.

Birleşik Metal- İş sözleşmenin üç yıllık yapılmasına karşı çıkıyor ve işçiler arasındaki ücret farklarının giderilmesini istiyor. Yapılan grev oylamaları sonucunda grev kararı almıştı.

MESS, grup toplu iş sözleşmeleri kapsamında Türk Metal Sendikası ve Çelik-İş Sendikası ile anlaşmaya varmıştı.

Ancak Birleşik Metal-iş ile anlaşma sağlanamadı.

Metal sektöründe çalışan 100 bini aşkın işçiden 15 bininin Birleşik Metal-İş'e bağlı olduğu bildiriliyor.

"MESS'in dayatmalarda bulunduğunu" belirten sendika, grev kararı kapsamında ilk olarak Perşembe sabahı Gebze, Birecik ve İzmir'deki bazı fabrikalarda grev ilan etti.

Birleşik Metal-iş ve MESS'ten karşılıklı açıklamalarBirleşik Metal-İş tarafından yayınlanan açıklamada grevin nedenleriyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Metal işkolunda çalışan bir işçinin aylık en düşük çıplak ücreti net 866 liradır. MESS bu işçilere net 100 lira artış öneriyor. Bu işçiler işkolunun yüzde 60'ını oluşturuyor."

"MESS, ucuz işçilik sisteminin kalıcılaştırmak, işçilerin en önemli hak arama aracı olan toplu sözleşmelerini etkisiz kılmak için düşük ücret artışlarına ek olarak 3 yıllık sözleşme öneriyor."

"Refah payı adı altında 3 yıllık sözleşmeyi kabul ettirmek için ayakbastı parası verdiklerini söylüyor. MESS, aynı işi yapan işçiler arasındaki ücret farklarının kapanmasını istemiyor. Çünkü işçilerin birliğini istemiyor."

MESS'ten yapılan açıklamada ise grup toplu sözleşmeler sonunda "işçilerin birinci altı ay için yaklaşık yüzde 12,5 artış sağlayan kazanımları olduğu" belirtildi.

MESS, "Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçilerin sözleşmenin ilk ayında en düşük aylık 157 TL, en yüksek aylık 493 TL ücret zammı almasının söz konusunu olduğunu, ortalamada ise bunun aylık 234 TL ücret artışı anlamında geldiği" belirtildi.

MESS'in açıklamasının sonunda şu ifadelere yer verildi:

"Sonuç olarak bütün bu gerçekler karşısında işçi sendikasınca uzlaşma yerine 29 Ocak 2015 tarihinde uygulamaya başlanılacak grevin tercih edilmesi, metal işkolunda toplu iş sözleşmesi akdetmenin dışında başka bir amaçla hareket edildiği endişesine neden olmaktadır."

Metal işçileri bundan önce 1990 ve 2011 yılında iki kez greve çıkmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler