HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MGK Toplantısı'nda gündem Irak referandumu: Ertelenmezse askeri müdahale olabilir!

MGK toplantısına iki gün gün kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yapılacak 'bağımsızlık referandumu'na ilişkin nihai tavrını 22 Eylül'de ortaya koyacak", "Barzani, bizim bu konudaki hassasiyetimizin ne denli ileri olduğunu çok açık ve net görecek" sözleriyle işaret ettiği MGK toplantısına yönelik kulislere göre, referandum kararından geri adım atılmaması durumunda Kuzey Irak'a askeri müdahalenin gündeme gelebileceği konuşuluyor.

T24'te yer alan habere göre, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından söz konusu iddia kulislerde konuşulmaya başlandı. IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin, ertelenmesi için "Bağımsızlık konusunda belirli bir takvime bağlı kalarak müzakere başlatılsın" şartını koştuğu referandumla ilgili olarak Haydar el-İbadi, 16 Eylül'de yaptığı açıklamada "Bağımsızlık referandumu şiddetle neticelenirse askeri müdahaleye hazırız" demişti.

"AYNI İSTİKAMETE BAKIYORUZ"

Bir gün sonra (17 Eylül 2017) Erdoğan da, "Irak'ın bölünmez bütünlüğü konusunda Ibadi ile aynı istikamete baktıklarını" belirterek Mesud Barzani'ye tepki gösterdi. Barzani'nin "Irak'ın bölünmesine yönelik olarak adımlar attığını" belirten Erdoğan, sözlerinin devamında şunları kaydetmişti:

"Ben MİT Müsteşarımı (Hakan Fidan) gönderdim, yanlış yolda bir devam var. Şu ana kadar biz, sizinle oturup bu işi konuştuk. Sen hâlâ direniyorsan, kusura bakma. Donald Trump'la yapacağımız görüşmede de benim gündem maddelerimden bir tanesidir"

ÇAVUŞOĞLU: GÜÇ KULLANIMI SÖZ KONUSU DEĞİL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, kulislere yansıyan iddianın aksine "referandumu durdurmak için bir güç kullanımının söz konusu olmadığını" söyledi. Çavuşoğlu, dün (19 Eylül 2017) yaptığı açıklamada konuya ilişkin olarak kendisine yöneltilen bir soruya şu yanıtı verdi:

"Referandum ciddi bir mesele. Bu büyük bir hata ve uluslararası toplumdan da herhangi bir destek görmedi. Bölge ve Irak’ta istikrarın yitirilmesine sebep olacak.

Perşembe günü Fransız mevkidaşım Jean-Yves Le Drian’la düzenlediğimiz basın toplantısında gelen 'Türkiye referandumu durdurmak için güç kullanacak mı?' sorusu üzerine o cevabı vermiştim. Ancak güç kullanımı söz konusu değil. Buradaki mesele istikrar, güvenlik, ulusal birlik ve Irak’ın toprak bütünlüğü."

GÖZLER MGK VE BAKANLAR KURULU TOPLANTILARINDA

"Referandum" gündemi nedeniyle 27 Eylül'den 22 Eylül'e çekilen MGK toplantısında, oluşabilecek yeni fiili durum kapsamlı olarak ele alınacak.

Habur sınır kapısının kapatılması ve petrol sevkiyatının kısıtlanması gibi yaptırımların değerlendirilmesi beklenen toplantıdan, "askeri müdahale" kararının da çıkabileceği ileri sürülüyor.

MGK'dan "Kuzey Irak'a askeri müdahalede bulunulmasına" ilişkin tavsiye kararı çıkması durumunda gözler, aynı gün toplanacak Bakanlar Kurulu'na çevrilecek. Toplantıda, MGK'nın tavsiye kararı değerlendirilecek.

BARZANİ'DEN REFERANDUMU ERTELEME ŞARTI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Berzani, referandumun yerini tutacak bir alternatif sunulmadığı takdirde bir erteleme gerçekleştirmenin imkansız olduğunu belirtti.

Barzani, Erbil'in Soran ilçesinde katıldığı 'evet' mitingindeki konuşmasında, "Referandumu sadece 'Bakın referandum düzenliyor' diye yapmıyoruz. Referandumdan amacımız, tüm dünyaya bağımsızlık istediğimizi belirtmek içindir" dedi.

'YERİNİ TUTACAK TEKLİF SUNULURSA HİÇ SORUN DEĞİL'

Referandumun ertelenmesi konusuna değinen Barzani, "Her zaman bunu söyledik: Eğer referandumun yerini tutacak bir teklif sunulursa hiç problem değil, ancak referandum gibi bir alternatif yoksa bunun ertelenmesi imkansızdır" diye konuştu.

Sorunlarının uluslararası toplumla değil sadece Bağdat'la olduğunun altını çizen Barzani, 25 Eylül referandumunu ertelemenin ancak merkezi yönetimle referanduma denk bir anlaşma yapılmasına bağlı olduğuna dikkati çekti.

ERBİL VE BAĞDAT ARASINDA ANLAŞMA

IKBY Başkanı, "Bağdat ile sorunları çözmemiz lazım. Bu da, şöyle olabilir: Erbil ve Bağdat arasında, referandumun yerini tutacak ikili bir anlaşma yapılıp ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından desteklenir ve yerine getireceğine dair garanti verilirse, o zaman referandumun alternatifi olur. Ancak size gerçeği söylemem gerekirse Bağdat bu konuda istenilen şekilde adım atmış değil." ifadelerini kullandı.

'ÇOK ACI TECRÜBELERİMİZ OLDU'

Barzani, iki-üç gün içinde referandumun ertelenmesine karşılık teklifin sunulması halinde 25 Eylül'de kutlama yapacaklarını, aksi takdirde referandum için sandık başına gideceklerini söyledi.

Somut garantiler istediklerini dile getiren Barzani, şunları kaydetti:

"Geçmiş yıllarda çok acı tecrübelerimiz oldu. Sözle verilen garantilere güvenmiyoruz. Teklifin çok iyi bir dille yazılıp hiçbir ihtilafa yer verilmemesi lazım. Bağdat ile diyaloğumuz artık bütçenin gönderilmesi veya filan bakanlığın verilmesi şeklinde değil. Bu süreci geçtik. Bağımsızlık istiyoruz."


En Çok Aranan Haberler