HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MGK toplantısından kritik bildiri: YPG'ye verilen silahlar PKK'da

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, bazı müttefik ülkelerin PYD-YPG'ye verdiği silahların PKK'da ele geçirildiği belirtilerek, Suriye ve Irak'tan gelen tehdide de gereğinin yapılmaya devam edileceğinin altı çizildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında dün gerçekleştirilen MGK toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada ayrıca, Kuzey Irak'taki referandum kararının da "vahim bir hata" olduğu belirtildi.

MGK toplantısından kritik bildiri: YPG'ye verilen silahlar PKK'da

Erdoğan liderliğinde dün gerçekleştirilen MGK toplantısının ardından duyurulan MGK bildirisinde, 'bazı müttefik ülkelerin PYD-YPG'ye verdiği silahlar PKK'da ele geçiriliyor; Suriye ve Irak'tan gelen tehdide gereği yapılmaya devam edilecek' denildiği belirtildi.

Açıklamada, "Bazı müttefik ülkelerin PYD-YPG terör örgütüne verdiği silah ve mühimmatın PKK terör örgütünde ele geçiriliyor olması; Türkiye'nin, bunların farklı isimler altında gözükse de aslında aynı örgüt olduğu konusunda ısrarla ortaya koyduğu ikaz ve itirazındaki haklılığını bir kez daha teyit etmiştir" denildi.

"Terör örgütlerine karşı sergilenen çifte standart terk edilmeden, bölgenin huzur ve güvene kavuşmasının mümkün olamayacağı" belirtilen açıklamada, uluslararası topluma, terörle mücadelede ortak bir anlayış birliğine varılması için verilen taahhütlere uyulması konusundaki çağrıda bulunuldu.

Güney sınırlarına yönelik Suriye ve Irak'tan kaynaklanan bir tehdidin tespiti ile taciz ve saldırı olması bulması halinde, uluslararası hukuk çerçevesinde gereğinin yapılmaya devam edileceği belirtilerek, "Türkiye'nin sınırları boyunca bir terör devleti kurulmasına asla izin vermeyeceği; PKK/PYD-YPG terör örgütlerinin, diğer bir terör örgütü IŞİD ile mücadelesi ileri sürülerek meşrulaştırılamayacağı bir kez daha vurgulanmıştır" denildi.

"İSTENMEYEN SONUÇLAR DOĞURUR"

Açıklamada, Irak Kuzeyi Bölgesel Yönetimi'nin aldığı referandum kararının, hukuken ve fiilen uygulanamayacağı belirtilerek, bu teşebbüsün vahim bir hata olduğu ve istenmeyen sonuçlar doğuracağı ifade edildi.

MGK bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

"Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesinin bölgede kalıcı istikrar, barış, güvenlik ve refah tesis edilebilmesine bağlı olduğu değerlendirilmiştir. Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması memnuniyetle karşılanmış, şehrin yeniden imarı için, Türkiye'nin uluslararası toplumla birlikte her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca, Irak'taki Türkmen varlığının ve haklarının korunmasının yakından takip edilmekte olduğu belirtilmiştir."

İsviçre'deki Kıbrıs konferansı ve sonuçlarının da değerlendirildiğinin belirtildiği MGK açıklamasında, "Ayrıca Doğu Akdeniz'de, doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarımız çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye'nin hak ve menfaatlerinin korunması konusundaki kararlılığımız vurgulanmıştır" denildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler