HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimi

Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçimini izleyen AB heyeti, seçimlerin hukuka uygun ortamda yapıldığını ancak anayasal ilkeleri karşılamayan bazı durumların yaşandığını iddia etti.

KAHİRE (AA) -AB gözlemci heyeti Başkanı Mario David, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, "Heyetin raporuna göre, seçim hukuka uygun bir ortamda ve sakin bir atmosferde geçti. Ancak anayasal ilkeleri karşılamayan bazı durumlar yaşandı" dedi.

Söz konusu durumlar hakkında net bilgi vermeyen David, seçim atmosferine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Birçok vatandaş kimliksiz olması nedeniyle oy kullanamadı. Yüzde 47 katılım gözlemledik. Oy sayım işlemi düzenliydi, tüm sandıklar zamanında ve düzgün bir şekilde açıldı."

David ayrıca oy verme işlemlerinin bir gün uzatılmasının kanunlara aykırı olmadığını ve seçimleri etkilemediğini ileri sürdü.

Mısır'da 26 Mayıs'ta başlayan seçimin daha önce 2 gün olarak açıklanan süresi, katılımın düşük olması nedeniyle 1 gün uzatılmıştı. Katılımı artırmak amacıyla da seçimin ikinci günü ülke genelinde resmi tatil ilan edilmişti. Seçime katılımın yüzde 47 olduğu belirtilirken, Darbe karşıtı Ulusal İttifak, bunun yüzde 10'u geçmediğini savunuyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 96,7'sini Abdulfettah es-Sisi, yüzde 3,3'ünü Hamdin Sabbahi'nin aldığı açıklanmıştı. Kesin sonuçların en geç 5 Haziran'da açıklanması bekleniyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler