HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mısır'da Mursi yanlılarına müdahale sürüyor!

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına bu sabah güvenlik kuvvetleri müdahale etti. Mısır Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının 278'a yükseldiğini açıkladı.

ORDUDAN SERT UYARI

Mısır ordusu, ülkede ilan edilen sokağa çıkma yasağına ihlal edenlere karşı "sert" hukuki işlemler uygulanacağını açıkladı.

Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Albay Ahmed Muhammed, yaptığı yazılı açıklamada, "Silahlı Kuvvetler, tüm vatandaşlara sokağa çıkma yasağına ve yasağın beraberindeki uygulamalara uymaya çağırıyor. Yasağı ihlal edenlere karşı sert hukuki işlemler uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.

Muhammed, açıklamasında "Sokağa çıkma yasağı kapsamında, yasağın ilan edildiği bölgelerde söz konusu saatlerde insanların ve araçların hareketi tamamen duracak, Silahlı Kuvvetler ya da polis tarrafından verilen tüm talimatlar yerine getirilecek. Tüm vatandaşlara, ülkeyi koruması ve istikrarın sağlanması için Silahlı Kuvvetlere ve polislere görevinde yardımcı olma çağrısı yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bakanlar Kurulu Sözcüsü ve Başbakan Basın Danışmanı Şerif Şevki, yaptığı açıklamada, 1 ay boyunca her gün yerel saatle 19.00 ila 06.00 arasında "Kahire, Giza, İskenderiye'nin kuzeyinde, Feyyum, Beni Suveyf, Minya, Asyut, Kına, Sohac'ın güneyinde, Kuzey Sina, Güney Sina, Süveyş, İsmailiyye ve Buhayra" kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini hatırlattı.

ÖLÜ VE YARALILAR ARTIYOR

Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesi sürerken, ölü ve yaralı sayıları her geçen sürede artıyor. Mısır Sağlık Bakanlığı’na göre 278 kişi hayatını kaybetti. Müslüman Kardeşler ise ölü sayısını en az 2.200’e kadar çıkardı. Mısır güvenlik güçleri, Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesine müdahale etti.

Hürriyet ve Adalet Partisi Basın Sözcüsü Murat Ali, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına eylemlerini sürdüren darbe karşıtlarına güvenlik güçleri tarafından erken saatlerden itibaren silah ve gaz bombalarıyla müdahale edildiğini, zırhlı araçlarla çadırların söküldüğünü, meydanlarda yangın çıkarıldığını anımsattı.

Rabiatul Adeviyye ve Nahda'ya yapılan müdahalenin ardından darbe karşıtları ile müdahaleye tepki gösteren halkın ülkenin dört bir yanında gösteri başlattığına değinen Ali, İskenderiye başta olmak üzere İsmailiye, Aysut, Minye, Helvan kentlerinde de gösteriler düzenlendiğini bildirdi.Murat Ali, güvenlik güçlerince darbe karşıtlarına yönelik düzenlenen müdahalelerde ülke genelinde ölü sayısının bin, yaralı sayısının ise 10 bini bulduğunu kaydetti. Ali, ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ettiklerini, ordunun müdahalesinin sürdüğünü söyledi.

Güvenlik güçleri, biber gazı ve plastik mermi kullandı. Müslüman Kardeşler, saldırıda gerçek mermi kullanıldığını iddia etti. Mısır İçişleri Bakanlığı ise bu iddiaları yalanladı. Ordu sürek avı başlatırken, Müslüman Kardeşler'in (İhvan) birçok liderini de gözaltına aldı. Bu arada, El Cezire ve Arabiye televizyonları, Müslüman Kardeşler'in üst düzey yöneticisi ve strateji uzmanı Hayrat El Şatır'ın kızı ve damadının Kahire'deki Rabiatül Adeviyye meydanında öldüğünü bildirdi. İngiliz Sky News kanalında 15 yıldır çalışan 61 yaşındaki İngiliz kameraman Mick Deane de, bu sabah Kahire’de çıkan olaylarda vurularak hayatını kaybetti.

"YENİDEN MASAYA OTURULMALI"

Kahire Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır'daki bütün kesimleri "kendilerini kontrol etmeye ve yeniden diyalog masasına oturmaya" çağırdı.

Mısır'da darbe karşıtı göstericilere müdahale edilmesinin ardından İİT'nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Mısır'da yaşanan olaylardan duyulan endişe ifade edilerek, ülkedeki durumun daha kötüye gitmesine karşı uyarıda bulunuldu. İhsanoğlu, bütün kesimlerin toplumsal barışa götürecek ulusal uzlaşının gerçekleşmesi için yeniden diyalog masasına oturulması çağrısında bulundu.

KORKUNÇ İDDİA

Mursi taraftarları ise kendilerini taş ve molotofkokteyleriyle savunuyor. Güvenlik güçleri, 47 gündür meydanda bulunan çadırları kaldırdı.

Fransız haber ajansı AFP ölü sayısını 43 olarak verirken, Müslüman Kardeşler şu ana kadar 2200 ölü, 9 bin civarında yaralı olduğunu iddia etti. Müslüman Kardeşler, "Gösterilere ve meydanda toplanmaya devam edeceğiz" açıklaması da yaptı.

Müslüman Kardeşler'in hastanesi olarak bilinen Rabaa, ölü sayısının 177'ye çıktığını duyurdu. İhvan Hareketi ise, ölü sayısının 300'ü geçtiğini, yaralı sayısının ise en az 5 bin olduğunu iddia ediyor. Mısır televizyonun geçtiği görüntülerde, müdahalenin ardından güvenlik güçlerinin birbirlerini kutladığı görüldü. Ordu sürek avı başlattı, Müslüman Kardeşler'in (İhvan) birçok liderini de gözaltına aldı.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Mısır'da şiddet olayları sonrası ülkede bir ay olağanüstü hâl ilan edildi. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Kahire'deki protesto kamplarının boşaltılmasının ardından başlayan şiddet olayları diğer kentlere de sıçradı.

KAMERAMAN ÖLDÜRÜLDÜ

İngiliz Sky News kanalında 15 yıldır çalışan 61 yaşındaki İngiliz kameraman Mick Deane, bu sabah Kahire’de çıkan olaylarda vurularak hayatını kaybetti. Haber ekibinin diğer üyelerinin zarar görmediği bildirildi. Sky News patronu John Ryley tarafından ‘ajansın en iyi kameramanlarından biri ve birçok kişinin de akıl hocası’ olarak nitelendirilen Deane, daha önce Washington ve Kudüs’te görev yaptı. İş arkadaşları tarafından çok sevildiği öğrenilen Deane’in ölümüyle ilgili İngiltere Başbakanı David Cameron, Twitter’da, "Deane’nin ölümünden büyük üzüntü duyuyorum" dedi.

ÖLEN ŞATIR'IN KIZI MI?

Mısır'da güvenlik güçlerinin Rabiat'ül Adeviye Meydanı'na müdahalesi sonucu hayatını kaybeden yüzlerce kişiden ikisinin Müslüman Kardeşler'in baş stratejisti Hayrat el Şatır'ın kızı ve damadı olduğu iddia edildi. Ancak daha sonra bir başka Müslüman Kardeşler lideri olan Muhammed Beltaci'nin kızının öldüğü açıklandı.

El Cezire ve El Arabiya televizyonları aynı anda el Şatır'ın kızı ve damadının öldürüldüğünü duyurdu.

Ancak Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad Hattat ise ölenin el Şatır'ın kızı değil Müslüman Kardeşler'in bir diğer önemli ismi, Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed Beltaci'nin kızı olduğunu bildirdi. Ölen Esma Beltaci'nin 17 yaşında olduğu bildirildi.

Beltaci 2010 yılında Mavi Marmara filosuna katılan önemli isimlerden biri olarak akıllarda yer etmişti.

İŞ MAKİNELERİYLE GİRDİLER

AA'nın haberine göre meydanın güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile göstericilere müdahale etmeye başlayan güvenlik güçlerinin rastgele ateş açtığı bildirildi.

Meydandan yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammer'lar yardımıyla göstericilerin iletişim kanallarını kullanmalarının engellendiği de iddia ediliyor.

Rabiatul Adeviyye Basın Merkezinden yapılan açıklamada, darbe karşıtlarına ateş açılması üzerine, ölü ve yaralı sayısının arttığı bildirildi. Açıklamada, ölü sayısının 50'ye, yaralı sayısının ise 200'e yükseldiği kaydedildi. Yaralılara ilk müdahalenin olay yerinde göstericiler tarafından yapıldığı öğrenildi.

Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında, rastgele ateş açılması ve keskin nişancıların ateşiyle başlayan müdahale sürüyor. Meydanlardan dumanlar yükseliyor. Helikopterlerin alçak uçuş yaptığı alanda, darbe karşıtlarının çadırları zırhlı birlikler tarafından sökülüyor.

Meydanlara müdahale sürerken, helikopterlerin alan üzerinde alçak uçuş yaptığı, helikopterlerden atılan broşürlerde, kadın ve çocukların meydanları terk etmesi halinde can güvenliklerinin sağlanacağı ifade ediliyor.

Güvenlik güçlerinin zırhlı birliklerle müdahale ettiği Nahda meydanının kontrolü tamamem güvenlik güçlerinin eline geçti. Çok sayıda darbe karşıtının gözaltına alındığı Nahda meydanından dumanlar yükseliyor. Rabiatul Adeviyye meydanında ise güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesi sürüyor.

Bölgeye yakın bulunan İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçiliklerinin çevresinde geniş güvenlik tedbiri alındı.

ÖLÜ SAYISI HAKKINDA ÇELİŞKİLİ RAKAMLAR GELİYOR

Mısır Sağlık Bakanlığı, ülke genelindeki çatışmalarda ölü sayısının 278'a yükseldiğini açıkladı.

Reuters ve AFP haber ajansları Adeviye'de ölü sayısının en az 15 olduğunu bildirdi.

Protestoların başını çeken Müslüman Kardeşler'in sözcüsü Cihad el Haddad Twitter hesabından yaptığı açıklamada ölü sayısının 30 olduğunu bildirdi. Ancak daha sonra CNN yine Müslüman Kardeşler kaynaklarına dayandırdığı haberinde ölü sayısının 120 olduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre ise Rabiat'ül Adeviyye Basın Merkezi, Mısır güvenlik güçlerinin meydandaki darbe karşıtlarına yönelik müdahalesinde ölü sayısının 50'ye yükseldiğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı ölenler arasında iki güvenlik görevlisi de olduğunu duyurdu.

İHVAN HAREKETİ: 300 ÖLÜ, 5 BİN YARALI

İhvan Hareketi, ölü sayısının 300'ü geçtiğini, yaralı sayısının ise en az 5 bin olduğunu iddia ediyor.

Müslüman Kardeşler şu ana kadar 2200 ölü, 9 bin civarında yaralı olduğunu iddia etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ülkede 1 ay olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu.

'ÖLÜMLERDEN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ'

Mısır hükümetinden yapılan açıklamada ise, "Yaşanan ölümlerden üzüntü duyuyoruz" denildi. Açıklamada, kamu ve devlet binalarına saldırı düzenlenmemesi uyarısında da bulunuldu.

'İHVAN LİDERLERİ GÖZALTINDA'

Güvenlik güçleri, Mursi taraftarlarının çadırlarını kaldırırken, Müslüman Kardeşler'in (İhvan) birçok liderini de gözaltına aldı. İçişleri Bakanlığı'ndan General Abdülfettah Osman, "Müslüman Kardeşler'in birçok liderini gözaltına aldık. Ancak isimlerini kamuoyuna duyurmak için henüz erken" dedi.

KENDİSİ GÖZALTINDA, KIZI YARALI

Mısır ordusunun gözaltına aldığı Müslüman Kardeşler liderleri arasında Muhammed Bilteci'nin de olduğu iddia edildi. Muhammed Bilteci'nin kızının da Adeviyye meydanındaki operasyon sırasında göğsünden ve sırtından yaralandığı ileri sürüldü.

Meydanda ambulanslar aralıksız hastanelere yaralı taşıyor. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Zırhlı buldozerler Addeviye Meydanı'ndaki barikatları yıkmaya başladı. Güvenlik güçleri, çadırlarda protestocuları tek tek gözaltına alıyor.

RABAA: ÖLÜ SAYISI 177

Başkent Kahire'de Müslüman Kardeşler'in hastanesi olarak bilinen Rabaa, ölü sayısının 177'ye çıktığını duyurdu. Hastane binlerce kişinin de yaralı olduğunu açıkladı.

Kalabalığa ateş açan polis, çok sayıda kişiyi kafasından vurarak öldürdü. Meydanda ambulanslar aralıksız hastanelere yaralı taşıyor.

Demokrasi yanlıları yaşanan vahşetin sonra ermesi için devlet binalarını kuşatmak için harekete geçeceğini duyurdu. Meydandaki kalabalıktan "sardırmayın biz Mısır vatandaşıyız. İsrail yada düşman değiliz” çığlıkları yükseliyor.

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Zırhlı buldozerler Adeviye Meydanı'ndaki barikatları yıkmaya başladı.

Bu arada Adeviye ve Nahda meydanlarının giriş ve çıkışları zırhlı araçlarla kapatıldı.

KESKİN NİŞANCILAR ATEŞ EDİYOR

Gösterileri organize eden Darbe Karşıtı Koalisyon Sözcüleri, bazı bölgelerden göstericilere rastgele ateş açıldığını ve keskin nişancı ateşinin başladığını kaydettiler.

Bölgedeki canlı yayının kesildiği, bölgede mobil telefon şebekesinin sinyal kesici araçlarla engellendiği ve meydandaki canlı yayının da kesildiği bildirildi.

Öte yandan keskin nişancıların ateş ettiği iddia edilirken, meydana havadan atılan broşürlerde kadın ve çocukların alanı terk etmelerinin istendiği belirtiliyor.

MÜSLÜMAN KARDEŞLERDEN ÇAĞRI

Müslüman Kardeşler, Adeviyye ve Nahda meydanındaki göstericilere destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi. Uluslararası haber ajansı Reuters, güvenlik güçlerinin Nahda meydanına bütün çıkışları kapattığını duyurdu.

PARK VE HAYVANAT BAHÇESİNDE YANGIN ÇIKTI

Nahda meydanı yakınında yer alan El-Orman Parkı ile Kahire Hayvanat Bahçesi'nde yangın çıktığı, burada bazı ağaçların yandığı, meydanlardaki göstericilere gaz bombaları ve gerçek mermilerle ateş açıldığı bildirildi.

Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yakın güvenlik birimlerine ait binaların çatılarından, keskin nişancıların hedef aldığı göstericiler arasında ölenler olduğu, Nahda meydanındaki bazı göstericilerin ise saldırılardan korunmak için Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesine sığındığı kaydedildi.

TÜRK ELÇİ NTV'YE KONUŞTU

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, NTV canlı yayınında Adeviyye ve Nahda meydanındaki müdahaleyi değerlendirdi.

Botsalı, "Adeviyye ve Nahda meydanlarına polis operasyonu bu sabah erken saatte başladı. Ateşli silahlar da kullanıldığı yönünde haberler var. Büyükelçi konutu direnişin devam ettiği ana meydanda bulunuyor. Konutumuzun etrafına iki tank konuşlanmış durumda. Büyükelçilik için şu anda endişe edilecek bir durum yok."

“’KATLİAM OLUR’ DENİYORDU”

Darbe öncesi ve sonrası Mısır’ın nabzını yakından tutan NTV’den Mete Çubukçu müdahaleyi değerlendirdi:

Yaklaşık 10 gündür askeri yönetimin, Adeviyye ve Nahda’nın boşaltılmasına yönelik ikazları söz konusuydu.

Özellikle Adeviyye darbenin ilk gününden bu yana milyonlarca kişiye ev sahipliği yapıyordu. Oradaki kitle, Mursi göreve gelene kadar alanı terk etmeyeceklerini söylüyordu.

Ordunun tehditleri sürerken, AB’den ABD’den önemli isimler hem siyasi atmosferi yatıştırmak hem de meydanları dağıtmaya yönelik hamleyi önlemek amacıyla görüşmeler yapıyordu. Adeviyye Meydanı’na yapılacak bir müdahalenin katliama neden olabileceği kaydediliyordu.

Oradaki kalabalık özellikle belli saatlerde çok artıyor ve bir kararlılık söz konusu. Darbe karşıtlarının her gün konuşma yaptığı bir meydan. Büyük bulvarlarla meydana bağlanılıyor, etrafta yerleşim bölgeleri var.

3 Temmuz darbesinden sonra önce alan merkezi, sonra bulvarlara doğru çadırlar kuruldu ve orada tam bir yaşam alanı oluştu. Orası çok faza sayıda insanı barındıran bir yer. Tahrir'den farklı. Tahrir büyük ve geniş bir alan; iş merkezlerinin olduğu bir yer iken Adeviyye mahallelerin ortasında olan bir alan...

SADECE YAKALAMA KARARI OLANLARA MÜDAHALE

Mısır İçişleri Bakanlığı, Rabiatul Adeviyye ile Nahda medyalarında gösteri yapan protestocularından sadece haklarında yakalama kararı bulunanları tutuklanacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sabah erken saatlerinde Rabiatul Adeviyye ile Nahda meydanlarında, 40 günden fazla süren gösterilerini dağıtmaya başlayan emniyet güçleri, boşaltma işleminden önce çıkmak isteyenlere güvenli çıkışı temin edeceğini duyurdu.

Açıklamada, Meydanların boşaltılması işlemini kanunlara uygun şekilde gerçekleştirdiğini anımsatan bakanlık, güvenlik güçlerine karşı yapılacak her türlü sorumsuz davranışın, yasal müdafaa çerçevesinde gereken karşılığı verileceğini vurguladı.

Öte yandan bakanlık, medya organları ve insan hakları örgütleri ile halkı, meydanların boşaltılma işlemlerinde icra edilen uygulamalarını takip etmeye davet etti.

İçişleri Bakanlığı daha önce gösteri yapılan meydanlarının güvenlik güçleri tarafından sonlandırıp, güç kullanarak boşaltılacağını açıklamıştı.

GÖSTERİCİLERİ YAKTILAR

Nahda Meydanı'nda toplanan bazı Mursi taraftarlarının yanmış cesetleri meydanda bırakıldı. Cesetlerin yanma sebebi veya henüz hayattayken mi yakıldıkları netlik kazanmadı. Vahşetin kareleri objektiflerce böyle görüntülendi...

Dünya haberler


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler