HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mısır'da neler oluyor?

Mısır’da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi’yi devirmesinin ardından en kanlı gün yaşandı.

Dün sabah namazı sonrası bir grup Mursi yanlısı, devrik cumhurbaşkanının tutulduğu söylenen kışlaya yürüdü. Askerler ateş açtı. 51 kişi öldü. Müslüman Kardeşler, “Ülkeyi Suriye’ye çevirmek istiyorlar” dedi.

TÜFEK , TABANCA: Önceki günkü gösterilerden bugünün geleceği belliydi. Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı yüzbinlere Rabiatul Adeviye Meydanı’nda 35 Mısır lirasına (10 TL) sopa satılıyor, baret dağıtılıyordu. Manyel sakinleri ise semti basan Müslüman Kardeşler’in makineli tüfek kullandığını iddia etmişti. Mursi karşıtlarının da silahlanmaya başladığına dair görüntüler paylaşılmış, sabah namazında Mursicilerin üstüne ateş açıldığı öne sürülmüştü.

MURSİ’Yİ ALMADAN GİTMEYİZ: Adeviye’de kiminle konuşsam, “Mursi’yi almadan buradan ayrılmayız” diyordu. Bunlardan biri, Müslüman Kardeşler Teşkilatı üst düzey yöneticilerinden olan ve Mübarek’in devrilmesinde rol oynayan Dr. Saffet El Hicazi idi. Hicazi, “Cumhurbaşkanımızın Savunma Bakanlığı ile Muhafız Birliği Kışlası arasında bir binada tutulduğunu biliyoruz” dedi.
ÖNCE HANGİ TARAF SALDIRDI: Mursi yanlıları dün de kışla yakınlarında topluca sabah namazını kıldı. Kargaşa yaşanırken asker, Mursi yanlılarının üstüne ateş açtı. Akşamüstüne dek kışlanın çatısında bir keskin nişancı, El Tayaran Caddesi’ndeki kalabalığa doğru ateş edip durdu.

VİDEOLU SAVUNMA: Orduya göre silahlı Mursi yanlısı “terörist grup” kışlayı basmaya çalıştı, bir subay ölünce mecburen ateş açıldı. Ordu sözcüsü, ölü çocuk fotoğraflarının Suriye içsavaşa ait olduğunu söyledi. Müslüman Kardeşler merkezinde çok sayıda silah bulunduğu öne sürüldü. Müslüman Kardeşler ise “baltacıların” provokasyon yaptığı görüşünde. Mursi yanlılarının üç aşamalı kontrolünden geçerek girebildiğimiz meydana sızma ihtimali çok düşük. İlk saldırıyı Mursicilerin arasından çıkan bağımsız bir grup yapmış olabilir.

İSRAİL VE SİSİ SUÇLANDI: Bir görgü tanığı, askerlerin vurduğu ilk kişinin, halkın üstüne ateş açmayı reddeden bir başka asker olduğunu öne sürdü. Müslüman Kardeşler, şu açıklamayı yaptı: “Mısır halkını, devrimini tanklar ve hatta cesetlerin üstünden geçen zırhlı araçlarla çalmak isteyenlere karşı ayaklanmaya çağırıyoruz. Askerin vatandaşın üstüne ateş açtığı bugün silinmez bir leke olarak tarihe geçecek. Kışladan ateş açan önce İsrailli düşman, sonra (Genelkurmay Başkanı) Abdülfettah el Sisi’dir. Sisi, Mısır’ı Suriye ile aynı kadere sürüklemek istiyor.”

Kahire notları

Geçiş süreci darbe yedi

Dünyadan kınama mesajları gelirken geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Mursi sonrası geçiş sürecinin katliamdan etkilenmeyeceğini öne sürdü. Ancak uzun süre Müslüman Kardeşler ile ittifak yaptıktan sonra darbeye karşı sesini pek yükseltmeyen Selefi İslamcıların kurduğu Nur Partisi, uzlaşı görüşmelerinden çekildiğini açıkladı. Geçici başbakanlık veya cumhurbaşkanı yardımcılığı için adı geçen muhalif lider Muhammed el Baradey, bağımsız soruşturma istedi. Fakat mevcut şartlarda hangi kurumun bağımsız soruşturma yapabileceği muallakta.

İslam Devleti kurarız

El Ezher Şeyhi bile dün “Mısır da içsavaşa mı gidiyor” diye sordu. Dünkü katliamın ardından Adeviye Meydanı’na Mursi yanlısı daha büyük bir kitle geldi ve barikat kurmaya başladılar. Güvenlik güçleri biber gazı ve copla müdahale etti. Müslüman Kardeşler üyesi Saffet El Hicazi, Hürriyet’e durumu değerlendirdi.
Kuzey Sina bölgesi Şeyhi Nasif Selim Ebu Akfar ise ordu yönetime el koyduktan sonra “Bizi kızdırmasınlar, gerekirse Sina’da İslam Cumhuriyeti kurarız” demişti.

HÜRRİYET

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler