HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mısır'da neler oluyor: Garibanlar Devrimi nedir?

Mısır'ın çeşitli bölgelerinde düzenenlenen Garibanlar Devrimi ne anlama geliyor, nasıl ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden örgütlenen Garibanlar Hareketi'nde son durum...

Mısır'da neler oluyor: Garibanlar Devrimi nedir?

Sosyal medya üzerinden örgütlenen Garibanlar Hareketi dünya gündeminin bugün en merak edilenleri arasında... Grup tarafından organize edilen eylemler çerçevesinde Mısırlılar, Giza şehrinin Nahiye ve Harem bölgesi, Şarkiyye'nin Hahye ilçesine bağlı Adve köyü ve Kefr eş-Şeyh'in Baltım ilçesi gibi yerleşim birimlerinde sokak aralarında toplandı.

RABİA AMBLEMLİ DÖVİZLER

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyelerinin çoğunlukta olduğu eylemlerde göstericiler, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterleri ve dünya genelinde darbe karşıtlarının sembolü haline gelen "Rabia" amblemli dövizler taşıyor.

Giza'nın bazı bölgelerinde kar maskeli gençlerin katıldığı eylemlere polisin göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale ettiği belirtiliyor.

Başkent Kahire'nin Tahrir, Ramses ve Abbasiye, Giza şehrinin Mustafa Mahmud gibi önemli meydanlarında göstericilerin toplanmasına izin verilmezken, ülkenin ikinci büyük şehri İskenderiye'de ise herhangi bir eylem düzenlenmedi.

HAYAT PAHALILIĞINA KARŞI PROTESTO

Mısır'daki hayat pahalılığını protesto çağrılarının yapıldığı ve buna karşılık güvenlik önlemlerinin en yüksek seviyeye çıkartıldığı ülkede büyük kentler sakin kaldı. Güvenlik güçleri, küçük kentlerde gerçekleşebilen protesto gösterilerine katılan yüzlerce kişiye müdahale etti.

Mısır’ın kuzeyinde yer alan Manufiye ve Bahira eyaletleri ile ülkenin orta kesimindeki Minya eyalet protestoların gözlemlendiği bölgelerden bazıları. Bu bölgelerde sokağa çıkan onlarca kişi polisin gaz bombalı müdahalesine maruz kaldı.

Güvenlik güçleri 4 protestocuyu gözaltına aldı ve savcılığa sevk etti.

Feyyum, Beni Suveyf, Şarkiya, Mansura ve Giza eyaletlerinde ise kenar mahallelerde haftalık olarak sokağa çıkan protestocular, eylem düzenledi.

Protestocular, ‘Garibanlar Devrimi’, ‘Meydanları açın’, ‘Haydi Mısırlılar uykudan uyanın’ gibi yazıların yer aldığı pankartlar açtı.

Öte yandan, Akdeniz kıyısındaki İskenderiye kentinde iktidardaki Sisi yanlısı gruplar da eylem düzenledi.

Güvenlik güçleri, Kahire, Giza ve Kalyubiya kentlerinin tüm girişlerine denetim noktaları kurdu.

Kahire’de adı Hişam Berekat olarak değiştirilen Rabia meydanında güvenlik güçleri bomba olup olmadığını kontrol etmek için köpekler yardımıyla sıkı bir tarama gerçekleştirmişti.

Mısır Vakıflar Bakanlığı camilerde gerçekleşebilecek hareketliliğin gözlenmesi amacıyla bir ekip görevlendirmişti. Bakan, göstericilerin kullanmaması için namazın ardından 120 bin caminin hemen kapatılması yönünde talimat vermişti.

Vakıflar Bakanlığı'nın talimatıyla ayrıca tüm camilerde "Tahribat uyarısı ve Mısır'ı korumanın önemi" konulu hutbe okutuldu.

TAHRİR MEYDANINDAKİ METRO GİRİŞİ KAPATILDI

Güvenlik güçleri ülkede faaliyet gösteren medya kuruluşlarının eylemleri canlı aktarmalarına izin vermediği gibi görüntü alınması ve fotoğraf çekilmesi de engellendi.

Tahrir Meydanı'ndaki Es-Sedat Metro İstasyonu da güvenlik önlemleri kapsamında bu sabah kapatılmıştı.

Mısır'da sosyal medya üzerinden örgütlenen "Garibanlar Hareketi" sözcüsü Yasir el-Umde, ağustos ayında yaptığı açıklamada, "Garibanlar Devrimi" sloganıyla 11 Kasım Cuma günü ülke genelinde eylemler yapılacağını duyurmuştu.

Eylem çağrılarına muhalefetin farklı gruplarının destek vermesi ve halkın bazı kesimlerinde kabul görmesinin ardından, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ekim ayındaki bir konuşmasında "11 Kasım eylemlerinin başarısız olacağını" söylemişti.

YÖNETİM BİR DİZİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALDI

Mısır yönetiminin, "Garibanlar Devrimi" sloganıyla bugün yapılması beklenen gösterilere karşı tüm camilerin namazların ardından hemen kapatılması başta olmak üzere bir dizi önlem aldığı bildirildi.

Mısır Vakıflar Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Bakan Muhammed Muhtar Cuma, ülkedeki hayat pahalılığını protesto etmek için planlanan gösteriler nedeniyle camilerdeki hareketliliğin gözlenmesi amacıyla bir ekip görevlendirdi.

Cuma'nın göstericilerin kullanmaması için tüm namazların ardından camilerin hemen kapatılması yönünde talimat verdiği ifade edildi.

Karar gereği ülkedeki 120 bin caminin namazların hemen ardından kapatılacağı ve muhtemel kargaşaları önlemek için tüm personelin hazır bulunacağı belirtildi.

Vakıflar Bakanlığının ayrıca tüm camilerde "tahribat uyarısı ve Mısır'ı korumanın önemi" konulu hutbe okutacağı kaydedildi.

NEDEN TAHRİR MEYDANI'NDA TOPLANIYORLAR?

Mısır’da sosyal medya üzerinden örgütlenen "Garibanlar Haraketi" lideri Yasir el-Umde, "Garibanlar Devrimi" sloganı ile 11 Kasım Cuma günü ülke genelinde eylemler yapılacağını duyurmuş, kısa sürede eylemlere destek çağrıları gelmişti.

Tahrir Meydanı, Hüsnü Mübarek rejimine son veren gösterilerin merkezi olmuş ve 25 Ocak 2011'deki devrimin sembolü haline gelmişti.

TÜRKİYE'NİN KAHİRE BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN UYARI

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği ve İskenderiye Başkonsolosluğu, Mısır'da yaşayan Türk vatandaşlarına yarınki muhtemel gösteriler nedeniyle mecburi bir durum olmadıkça dışarı çıkmama uyarısı yaptı.

Mısır’da yaşan Türk vatandaşlarının e-posta adreslerine gönderilen, "Vatandaşlarımıza yönelik ihtiyati duyuru" başlıklı mesajda, "Değerli vatandaşlarımız, Mısır medyasında bir süredir yer alan haberler ışığında, ülke genelinde düzenlenmesi muhtemel gösteriler nedeniyle, vatandaşlarımızın 11 Kasım 2016 Cuma günü mücbir sebep olmadıkça ihtiyaten evlerinden çıkmamaları önemle tavsiye olunur" ifadelerine yer verildi. Mısır’da sosyal medya üzerinden örgütlenen 'Garibanlar Haraketi' lideri Yasir el Umde, 'Garibanlar Devrimi' sloganı ile 11 Kasım Cuma günü ülke genelinde eylemler yapılacağını duyurmuş, kısa sürede eylemlere destek çağrıları gelmişti. Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) dün, eylemlere halkın katılımı olursa destek vereceğini açıklamış, Selefi Nur Partisi ise eylemleri desteklemeyeceklerini duyurmuştu. Ülke içindeki muhalif partiler konu ile ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmadı

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler