HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mısır'da seçimlerin ikinci gününde sandıklar yine boş

Mısır'da genel seçimlerin ikinci gününe girildi. Ancak sandık başına giden seçmen sayısının azlığının yarattığı kaygı, seçim sonucu tahminlerinin önüne geçmiş durumda. Mısır basınında 'seçmeni olmayan seçim' başlıkları atılıyor.

Mısır'da seçimlerin ikinci gününde sandıklar yine boş

Mısır'da genel seçimlerin ikinci gününe girildi. Ancak sandık başına giden seçmen sayısının azlığının yarattığı kaygılar, seçim sonucu tahminlerinin önüne geçmiş durumda. Mısır basınında 'seçmeni olmayan seçim' başlıkları atılıyor.

Oy verme noktalarını ziyaret eden Reuters haber ajansı muhabiri, katılım oranının yüzde 10 civarında olduğunu aktarıyor.

Özellikle nüfusun çoğunluğunu oluşturan genç seçmenlerin sandığa gitmeyi reddettiği ve seçimi "Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi için düzenlenen bir gövde gösterisi" olarak gördükleri ifade ediliyor.

El Mal gazetesinin bugünkü manşetinde 'seçmensiz seçim' başlığı yer alırken, El Şoruk gazetesi de 'kuyruk olmayan seçim' başlığını kullandı. Sisi hükümeti ise katılımı artırmak amacıyla kamu çalışanlarına bugün yarım gün tatil verileceğini açıkladı.

İskenderiye'de Reuters'a konuşan 19 yaşındaki Michael Bassili, "Adaylar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. O yüzden oyumu hak etmeyen birilerine vermek istemiyorum" diyor.

Sandığa gitmeyenlere tepki gösterenler de var. Associated Press haber ajansına konuşan emekli Fatma Selam, "Ülkemizden daha fazlasını bekliyoruz. Mısır hepimizin ülkesi ve ne olursa olsun desteklememiz gerekiyor. Ne yazık ki gençler sandığa gitmiyor. Biz yaşlılar burdayız" diyor.

Parlamenter sistem askıda

Abdülfettah El Sisi'nin, seçimle başa gelen Muhammed Mursi hükümetini 2013'te askeri darbeyle devirmesinden bu yana Mısır'da parlamenter sistem işlemiyor.

Birçok kez ertelenen genel seçimlerin 18-19 Ekim ve 22-23 Kasım tarihlerinde düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Dün ve bugün aralarında ülkenin en büyük ikinci şehri İskenderiye'nin de bulunduğu 14 bölgede oy kullanıldı.

Ancak hükümeti eleştirenler seçim sisteminin Hüsnü Mübarek dönemine benzediğini ve varlıklı adayların kayırıldığını savunuyor.

Sisi yanlısı 'Mısır Aşkına' seçim ittifakının 568 sandalyeli meclisin büyük kısmına hakim olacağı tahmin ediliyor.

Son seçimlerde ikinci parti olan muhafazakar Nur Partisi'nin oy kaybedeceği tahmin ediliyor ve özellikle Mursi'nin devrilmesinden sonra bu partinin önemli bir darbe aldığı yorumları yapılıyor. Sosyalist partilerin ittifakı ise seçime katılmama kararı aldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler