HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mısır'ın kuzeyinde saldırılar: En az 20 ölü

Ülkenin kuzeyindeki Sinai bölgesinde meydana gelen eş zamanlı saldırılarda en az 20 kişi öldüi 30'dan fazla da yaralı var. Bölgede güvenlik güçleri ile İslamcı militanlar arasında devam eden çatışmalar mevcut.

Mısır'ın kuzeyinde saldırılar: En az 20 ölü

Mısır'ın kuzeyindeki Sina yarımadasında meydana gelen saldırılarda en az 26 kişinin öldüğünü, 30'dan fazlasının ise yaralandığını belirtildi. Ölenlerin çoğunun Mısır güvenlik kuvvetleri ekibinden olduğu ve bölgedeki İslamcı militanlarla savaştıkları öğrenildi.

Saldırılarda Sina yarımadasındaki bazı kentlerin hedef alındığı bildirildi. Buna göre kontrol noktaları ile polis ve ordu merkezlerine havantopu, silah ve en az bir bombalı araç saldırısı ile baskınlar gerçekleşti.

En ölümcül saldırının Kuzey Sina eyaletinin başkenti El Ariş'te düzenlendiği, ayrıca Gazze sınırındaki Refah kentine ve Şeyh Züveyd kentine de baskınlar yapıldığı öğrenildi.

Mısırlı yetkililer El Ariş'teki ordu merkezinin önünde bombalı bir aracın patladıldığını söyledi. Ayrıca askeri bir otele havantopu ile saldıran militanların, bir polis kulübüne ve 12'den fazla kontrol noktasına baskın düzenlediği bildirildi.

Yetkililer, Refah'ta bir kontrol noktasında iseüst düzey bir askeri görevlinin vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlılık yemini eden Mısır'daki en büyük cihatçı örgüt Ensar Beyt el Makdis saldırıları üstlendi.

El Ahram adlı gazete, askeri üs ve askeri otelin karşısında bulunan El Ariş ofislerinin bulunduğu binanın yıkıldığını duyurdu.

Eyalette sıkıyönetim silan edilmişti

Militan gruplar, 2013'te Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden bu yana saldırıları artırdılar.

Kuzey Sina eyaletinde, Ekim ayında bir kontrol noktasına yapılan saldırıda 10'dan fazla askerin hayatını kaybetmiş, bunun üzerine eyalette olağanüstü hal ve sıkıyönetim ilan edilmişti.

Son dönemde Ensar Beyt el Makdis örgütü ülkedeki en büyük tehlike haline geldi.

Örgüt başlarda El Kaide'yi kendine örnek alıyordu ancak daha sonra IŞİD'e bağlılık yemini etmiş ve Mısırlıları Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'ye karşı ayaklanmaya çağırmıştı.

Mısır, Gazze sınırına bir kilometre genişliğinde bir tampon bölge kurmayı ve böylece militanların Filistin'den tüneller kullanarak silah kaçırmasını engellemeyi hedefliyor.

Geçen hafta Mısır'da gergin günler yaşanmış; eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrildiği 2011 ayaklanmalarının yıl dönümü için protestolar düzenlenmiş, göstericiler ile polis arasında çatışmalar yaşanmıştı.

Gösterilerde çoğu eylemci en az 18 kişi ölmüştü.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler