HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Modellik ajansları onun peşinde: Sibiryalı albino kızın hikayesi

Modellik ajansları, Sibirya’da yaşayan ve farklı görünümüyle dikkat çeken 8 yaşındaki Nariya’nın peşine düştü. Ancak annesi, Nariya’nın çalışmak için çok küçük olduğu görüşünde. Yakutistan Cumhuriyeti’nde bölgedeki sıradan bir ailenin çocuğu olan 8 yaşındaki Nariya, aile üyeleri gibi esmer değil, sarışın ve porselen gibi bir tene sahip. Farklı görünüşüyle tüm gözleri üzerine toplayan Nariya, fotoğrafçı Vadim Rufov’un çektiği fotoğraflarla sosyal medyanın fenomeni haline geldi.

Rufov “Tanıştığım en sıradışı insan Nariyana. Albino bir kız. Sanata çok yatkın, benim için iki saat poz verdi. Görüşmemizin ilk anlarından itibaren birbirimizi tanıyor gibi sohbet etmeye başladık” ifadelerini kullandı.

AİLEDEKİ TEK ALBİNO

Kızının ailedeki tek albino çocuk olduğunu belirten anne Elena, Nariya’nın modellik ajansları tarafından ilgi gördüğünü ancak yaşı nedeniyle çalışmasını istemediğini söyledi.

MODEL OLMAK İSTEDİĞİNİ SÖYLÜYOR

Elena “Boş zamanlarında dans etmek ve resim yapmaktan hoşlanıyor. Büyüdüğünde istediği işi seçer. Ancak şimdi ona sorduğumda model olmak istediğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

ALBİNO NEDİR?

Beyaz bir kedi gördüğümüzde, sırf beyaz renkte olduğu için onu sahiplenmek isteyebilir ve ne kadar da şirin bir kedi diye düşünebiliriz. Albino, diğer bir adıyla albinizm ne yazık ki genetik bir hastalıktır. İnsanlar ve hayvanları ayrı ayrı etkilemenin yanında aynı etkiyi gösteren albino hastalığı, renklenmeyi sağlayan melanin pigmentinin azlığı veya hiç olmaması sebebiyle kaynaklanır. Melanin pigmenti, vücutta birden faza görevi olan renk pigmentidir. Melanin pigmenti, hipofiz bezinden salgılanarak, vücutta üretilir, deri, saç, sakal ve göze renk verir.

Albino, genel olarak ele alındığında, vücuda renk veren melanin pigmentinin eksikliğinden kaynaklanır ve sonuç olarak vücudun, saç, sakal gibi bölgelerinde beyaz bir renge sahip olmasına neden olur. Albino olan kişilerde, renk pigmentleri olmadığı veya az olduğu için, bu kişilerin genellikle güneş ışınlarından korunması gerektiği söylenebilir. Güneşten gelecek zararlı ışınların vücuda etkisi hızlı olacağından, uzun süre güneş altında kalmak, tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

[albino_hastaligiHayvanlardan ziyade, albino olan insanlar, değişik görünüşleri ile toplum içerisinde her zaman dikkat çekmekte ancak toplum tarafından yadırganma ve dışlanma gibi olumsuz etkilere mağruz kalmamaktadırlar. Albino kişilerin gözleri genellikle açık renkli olup, yansıyan ışığın kırmızı olması ile pembe renge bürünebilmektedir. Yine genellenecek olursa albino kişilerin gözleri, normal insanlara oranla daha hassas bir yapıya sahiptir. Astigmatizm bu kişilerde bir göz hastalığı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Albino, vücuttaki melanin pigmenti sorunu olarak ortaya çıktığında, bu noktada iki farklı türü ortaya konmaktadır. Birincisi bu pigmentin eksikliğine bağlı olarak oluşan kısmi albino, ikincisi ise bu pigmentin tamamen olmamasına bağlı olarak oluşan tam albinodur. Kısmi albino, deride leke şeklinde beyazlıklar oluşması ile vücudun bazı bölümlerinde melanin pigmentinin eksikliğine bağlıdır. Tam albino ise adından da anlaşılacağı üzere vücudun deri altı hiç bir bölgesinde renk pigmentlerinin olmamasından kaynaklanır.

Hayvanlarda oluşan albino hastalığında, doğa şartları çetin ve zorlu olduğu için, yaşama oranı ile hayatta kalma oranı oldukça düşük seviyededir. Tamamen beyaz olan bir hayvanın, avcı yırtıcılar tarafından fark edilip av konumuna düşmesi oldukça kolaydır. Kendi kendilerini kamufle ederek saklanma yetenekleri düşük olan bu hayvanların parlak derilerinden kurtulmak için yapabilecekleri bir şey ne yazık ki yoktur.

Bilim insanları, albino hastalığının sebebi olan genetik bozukluğun ortadan kaldırılıp, bu kişilerin normal insanlar gibi görünmesi için araştırma ve çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak günümüzde henüz çözülebilmiş bir durum olmadığı bilinmektedir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler