HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Moldova ve FBI, Orta Doğu'ya 'kaçak nükleer malzeme satışını engelledi'

AP'nin haberine göre FBI ile ortak çalışan Moldovalı yetkililer, Orta Doğu'daki radikal İslamcılara Rusya kaynaklı nükleer malzeme satışı girişimlerini engelledi. Haberde, son beş yılda dört satış girişiminin önlendiği bildiriliyor.

Moldova ve FBI, Orta Doğu'ya 'kaçak nükleer malzeme satışını engelledi'

Moldova polisi ve Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), son beş yıl içinde kaçakçıların Orta Doğu'daki radikal İslamcılara nükleer malzeme satma girişimlerine engel oldukları bildirildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre son girişim Şubat ayında yaşandı. Gizli görevdeki ajanlara büyük miktarda radyoaktif sezyum teklif edildi.

Soruşturmayı yürüten yetkililer malzemelerin çoğunun kaynağının Rusya olduğuna inanıyor ve bazı çetelerin Rusya istihbarat servisleriyle muhtemel bağlantıları olabileceğini söylüyor.

AP, Moldova'da polis ve adli makamların, nükleer malzeme kara borsasının ne kadar tehlikeli bir hale geldiğine dikkat çekmek için bilgi paylaşımında bulunduğunu bildirdi.

Yetkililer, Rusya ve Batı arasında giderek kötüleşen ilişkilerin, kaçakçıların da Rusya kaynaklı radyoaktif malzeme satışını gerçekleştirip gerçekleştirmediğini anlamayı zorlaştırdığını söylüyor.

Dört satış girişimini inceleyen Moldovalı polis memuru Constantin Malic, benzer olayların tekrarlanabileceğini belirtti. Malic, "Kaçakçılar yakalanmadan yüklü miktarlarda para kazanabildiklerini düşündükleri sürece bunu yapmaya devam edeceklerdir" dedi.

Dört girişimAP'nin elde ettiği bilgilere göre, satış anlaşmaları ilk aşamalarında polis engeline takıldı fakat çete liderleri, 'büyük ihtimalle kaçak mallarıyla beraber kaçmayı başardı.'

Dört girişimden sonuncusunda radyoaktif sezyum satışı karşılığında kaçakçının 2 milyon 500 bin euro istediği belirtiliyor.

Moldova'nın başkenti Kişinev'deki gizli görüşmede bir muhbir, "Bununla, IŞİD için mükemmel olabilecek bir bomba yapabilirsiniz. Eğer (IŞİD'le) bağlantınız varsa işler sorunsuz ilerler" dedi.

Soruşturmayı yürüten yetkililer, bomba yapımında kullanılmayan daha az radyoaktif özelliği olan sezyum 135 ele geçirdi ve olayla ilgili satış yapan kişi dâhil üç kişi gözaltına alındı.

AP'nin ortaya çıkardığı ve engellenen diğer üç satış girişimi şöyle:

2010 yılında, nakit para karşılığında seyreltilmiş uranyum parçaları satma girişiminde bulunan üç kişi gözaltına alındıSoruşturmayı yürütenler, 2011 yılında da silah kalitesinde uranyumun Orta Doğu'da muhtemel bir alıcıya satılması anlaşmasını bozduGeçen sene, 15 bin dolar karşılığında zenginleştirilmemiş uranyum örneği satış girişiminde de altı kişi gözaltına alındı, beşi kaçmayı başardı

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler