HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muhalifler Esad'in kalesine ilerliyor

Suriye'de Esad rejiminin kalesi olarak bilinen Lazkiye kenti kırsalında rejim güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Muhalifler Esad'in kalesine ilerliyor

Al Jazeera'nın haberine göre, rejim güçleri, Lazkiye kırsalında Türkmenlerin yaşadığı yerleri havadan bombalıyor.

Lazkiye yakınlarında bulunan Cebel Ekrad ve Cebek Türkmen bölgelerinde rejime bağlı savaş uçaklarının bombalaması sonucu yangın çıktı. Büyük bir ormanlık alanın yanmasına neden olan yangın bazı noktalarda hâlâ devam ediyor.

Hür Suriye Ordusu’na (HSO) bağlı gruplar ise yangına rağmen hem ormanlık alandan, hem de kıyı şeridinde bulunan patika yollar üzerinden Lazkiye'ye ilerliyor.

Bölgede bulunan Al Jazeera muhabirine göre, muhalifler Grat füzeleri ile Lazkiye’ye bağlı kenar semtlerde bulunan rejime ait askeri noktaları aralıklarla vuruyor.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR) rejim güçlerinin Cula Cemal bölgesine düzenlediği bombalı saldırılarda iki muhalifin öldüğünü duyurdu. Muhalifler ise aynı bölgede bulunan 45. Özel Birliğe ait bir gözetleme noktasına saldırı düzenledi. Saldırıda 5 rejim askeri öldü. Askeri gözetleme bölgesi de muhaliflerin kontrolüne geçti.

45. Özel Birlik, Lazkiye bölgesinin güvenliğinden sorumlu en etkili askeri güvenlik birimi. Rejime ait savaş uçaklarının düzenlediği tüm saldırılar bu birliğe ait gözetleme noktalarının verdiği bilgilere dayanılarak yapılıyor. Muhaliflerin son saldırısı ile ele geçirilen gözetleme noktalarının sayısı ikiye çıktı.

Diğer bölgeler

Dera kentinin Tesiyle kasabasında ise bomba yüklü bir aracın havaya uçurulması sonucu çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Saldırı muhalifler tarafından askeri üs olarak kullanılan belediye binasının önünde gerçekleşti. Muhalif kaynaklara göre saldırının hemen ardından rejim güçleri bölgeyi top ateşine tuttu.

Şam yönetimine bağlı savaş uçakları Halep kentinin El İnzariye semtine ise varil bombalı saldırlar düzenledi. Bombalama sonucu birçok ev ve işyeri isabet aldı. Onlarca kişi yaralandı.

Muhalifler ise Halep kentinin merkezinde rejim ile aralarındaki sıfır noktası diye tabir edilen bölgeyi havan topları ile vurdu. Saldırıda Şebbiha milislerine ait bir bina tahrip edildi.

Humus kentinde de HSO ile rejim güçleri arasında çatışmalar devam ediyor. Eski kent bölgesinde yaşanan çatışmalarda muhaliflerin bölgesine sızmaya çalışan bir grup asker püskürtüldü. Muhaliflerin elinde bulunan Vaer semti ise varil bombalı saldırıların hedefi oldu.

IŞİD - HSO çatışması

Suriye’nin doğusunda bulunan Haseki ile Deyr Ez Zor arasındaki petrol zengini Mırkede kasabası Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) eline geçti.

Muhalifler tarafından kontrol edilen kasabaya IŞİD üyeleri 30 Mart Pazar gecesi saldırı düzenledi. Yaşanan çatışmaların ardından muhalifler kasabadan çekilmek zorunda kaldı. Kasaba üç ay önce muhaliflerin kontrolüne geçmişti. Bölgedeki kaynaklara göre çatışmalarda her iki taraftan çok sayıda ölü ve yaralı var.

Beşir çatışma bölgesinde

Bu arada, HSO Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Abdulilah el-Beşir, Halep'in kuzeyindeki, silahlı muhaliflerin denetiminde olan yerleri ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Genelkurmay Başkanı Beşir'in muhalif askeri meclis üyeleriyle Halep'te farklı yerlerde incelemelerde bulunduğu ve cephe hattındaki HSO komutanlarından bilgi aldığı ifade edildi.

Beşir, HSO Genelkurmay Başkanlığı'na 16 Şubat’ta eski komutan Selim İdris’in görevini bırakması üzerine getirilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler