HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Musul operasyonu başladı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu.

BAĞDAT (AA) -İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

Musul'a hakim en yakın dağlardan biri olan Zertik Dağı'nın eteğindeki köylere top atışı yapıldığı öğrenildi. Musul üzerinde keşif uçuşları yapılıyor.

DEAŞ hedefleri vuruluyor

Irak'ta Musul ilini kurtarmak için Hazır Cephesi'nde konuşlanan Peşmerge güçleri ve ABD topçu birlikleri, farklı cephelerde DEAŞ hedeflerini vurmaya başladı.

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, DEAŞ hedeflerini karadan vuruyor. Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu görüldü. Irak ordusunun Peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi. Operasyonda ilk hedefin Musul'a bağlı Hamdani'ye ve Karakuş ilçelerinin DEAŞ'tan temizlenmesi olduğu kaydedildi. Bölgedeki AA muhabiri, Peşmergelere karşı DEAŞ'ın henüz ciddi bir mukavemette bulunmadığını bildirdi.

Bu arada DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

DEAŞ'a üç cepheden eş zamanlı operasyon

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmergenin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun DEAŞ'e yönelik harekete geçtiği belirtildi.

Hazır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının dünden beri DEAŞ hedeflerini bombaladığı ve Peşmergeye hava desteği sağladığı belirtildi.

AŞAMALI OPERASYON

Eski Musul Valisi, operasyonun birkaç aşamadan oluşacağını da söyledi. Buna göre ilk etapta , kentin güney, doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge güçleriyle Irak ordusu ortak hareket ederek, kent çevresindeki Tilkef, Hemdaniye ilçeleriyle, Bertilla ve Başika kasabalarını kurtaracak.

"İKİ HAFTA SÜREBİLİR"

Nuceyfi, kent çevresindeki bölgelerin geri alınmasının iki hafta sürebileceğini belirtti. Esil Nuceyfi, "Eğer kent merkezine girecek güçler, Musul sakinleri tarafından benimsenirlerse, operasyon kısa bir süre içerisinde başarılı bir şekilde tamamlanır" dedi.

30 BİN PEŞMERGE

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna 5 cepheden katılacak 30 bin peşmerge gücünün de hazır kıta beklediği bildirildi.

'Operasyona Türk askeri katılmayacak'

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, Musul'u Kurtarma Operasyonu'na Türk askerlerinin ve yabancı güçlerin katılmayacağını söyledi. Yaver, "Planda olmayan bir güç operasyona katıldığında hedef alınacak" dedi.

Barzani'ye yakın televizyon olan Rudaw'ın yayınına katılan Cebbar Yaver, "Peşmerge Güçleri, Iraklı ve uluslararası koalisyon komutanları arasında yapılan toplantılarda alınan karar çerçevesinde ve yapılan planlara göre, yabancı veya dışarıdan herhangi bir güç operasyona katılamayacak. Türk askerleri operasyona katılmayacak. Irak Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi'nin resmi güçleri dışında başka güç yok. Planda olmayan bir güç operasyona katıldığında koalisyon güçleri tarafında hedef alınacak." dedi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler