HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Musul'da IŞİD operasyonunda son durum: 'Geliyoruz Ninova'

Irak'ın Musul kentinin batı yakasının terör örgütü IŞİD'den (DEAŞ) geri alınması için başlatılan operasyonda, Irak'ın Musul kentinin batı yakasında 5 köyde daha kontrolün sağlandığı bildirildi.

Musul'un doğu yakasını geçen ay geri alan Irak ordusu, kentin batısında da kontrolü sağlamak için dün büyük bir operasyon başlatmıştı.

"GELİYORUZ NİNOVA"

"Geliyoruz Ninova" adının kullanıldığı Musul operasyonu komutanlarından Abdulemir Yarullah, yaptığı yazılı açıklamada, orduya bağlı 9. Zırhlı Tümen birliklerinin, kentin batı yakasının batı kısmında yer alan Hüseyniye, İbrahimiye, Şeyh Yunus ve Harakiyyat köylerinde kontrolü sağladığını belirtti.

Terör örgütü IŞİD'e büyük kayıp verdirildiğini ifade eden Yarullah, söz konusu köylerin kurtarılmasının ardından binalara Irak bayraklarının çekildiğini söyledi.

TOPLAM 12 KÖY ELE GERİ ALINDI

Yarullah, orduya ait savaş uçakları destekli 9.Zırhlı Tümen birlikleri ile Haşdi Şabi bünyesindeki Abbas Tümeni'nin, batı yakadaki stratejik Tel Keysum bölgesini kurtararak, Atşane Dağları eteklerine ulaştığını belirtti. Son kurtarılan bölgeler ile kentin batı yakasında kurtarılan köylerin sayısı 12'ye ulaşmış oldu.

Irak ordusu sözcüsü Yahya Resul, dün akşam saatlerinde Rudaw televizyonuna yaptığı açıklamada, IŞİD'in mevkilerine, yöntemlerine ve hareketlerine ilişkin kesin istihbarat sahibi olduklarını belirtti. Resul, ellerindeki istihbarata dayanarak, Musul’un batısında Irak ordusunu 1800 IŞİD militanı ve 200 intihar bombacısının beklediğini ifade etti.

ANA SANTRAL ELE GEÇİRİLDİ

Öte yandan, Irak güçleri, dün akşam saatlerinde, Musul’un batı yakasına elektrik sağlayan ana santrali ele geçirdi.

Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan ve Başkomutan Haydar İbadi, Musul'un Eymen (batı) yakasının kurtarılmasına yönelik askeri operasyon için düğmeye bastı" denildi. Başbakan İbadi, Musul'da "önceliklerinin toprak değil insanların kurtarılması" olduğunu belirtti. Musul'un batı yakasının geri alınması için sabahın erken saatlerinde başlatılan operasyonda şimdiye kadar 8 köy ve bir elektrik santralinde kontrol sağlandı.

HAŞDİ ŞABİ BATIDAN DESTEK VERİYOR

Askeri kaynaklar, doğu yakasında kontrolün tamamen sağlanmasının ardından batı bölgelerini geri almak için düzenlenen operasyona 3 cepheden başlandığını, Irak ordusunun kuzeyden, federal polis güçlerinin güneyden, İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şâbi'nin ise batıdan destek verdiğini aktardı.

AA'ya konuşan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul de, "Sabahın erken saatlerinde başlayan operasyonda, Irak ordusu kuzeyden, federal polis güçleri hem kuzey hem de güneyden, Haşdi Şâbi güçleri ise batı cephesinden ilerleme kaydediyor" dedi.

Musul Operasyonlar Komutanı Abdulemir Yarullah ise yazılı açıklamasında, "Operasyona katılan güçler, verilen talimatlar doğrultusunda ilerleme kaydedecek. Musul'un batısının geri alınması için Irak ordusu, federal polis gücü ve Haşdi Şâbi yoğun bir çatışma içerisinde" ifadelerini kullandı.

Askeri ve idari yetkililer kentin batısına yapılacak operasyonun, "dar sokaklar ve bölgede yaşayan yaklaşık 750 bin sivil" göz önüne alındığında daha çetin geçeceğini öngörüyor.

'3 KÖY VE 1 ELEKTRİK SANTRALİ ALINDI'

Öte yandan, operasyonda üç köy ve bir elektrik santralinde kontrolün sağlandığı belirtildi. Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medya Ağı tarafından yapılan yazılan açıklamada, "Irak ordusuna bağlı 16'ncı Tugay ve federal polis gücü, Bağdat-Musul yolu üzerinde yer alan Bahira ve Azibe köyleri ile Musul-Hammam el-Alil kasabası arasındaki Lezake köyünde kontrolü sağladı" ifadelerine yer verildi. Savaş Medya Ağı daha sonra da Kentıra ve Abyad köylerinin IŞİD'in elinden kurtarıldığını ve buralara Irak bayrağı asıldığını duyurdu. Açıklamada, kurtarılan köylerin Musul-Bağdat karayolu üzerinde yer aldığı belirtildi.

Irak ordusunda görevli Yüzbaşı Naif ez-Zubeydi de AA'ya, "Federal polis güçleri, Musul'un batısında yer alan Azibe köyü yakınlarındaki elektrik santralini terör örgütü DEAŞ'ın elinden aldı" dedi.

Musul'un batı yakasına doğru ilerleme kaydeden Irak güvenlik güçleri ile IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını aktaran Zubeydi, uluslararası koalisyon güçlerinin sağladığı hava desteğiyle üstünlük kazanıldığını söyledi.

"3 KÖY DAHA ALINDI"

Musul Operasyonlar Komutanı Yarullah Irak'ın yarı resmi devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Federal polis güçleri, kentin güneyinde yer alan El Kafur, El Cemasa ve El Akreb köylerinde kontrolü sağladı" diye de açıklama yaptı. Yarullah, Musul'la Bağdat arasındaki önemli yol kavşağının da güvenlik güçlerinin kontrolüne geçtiğini söyledi. Operasyona kentin güney bölgesinden katılan federal polis güçlerinin, batı yakasında yer alan Musul Uluslararası Havalimanı'na sadece birkaç kilometre mesafede olduğu kaydedildi.

MUSUL'UN DOĞUSUNDA ÇİFTE İNTİHAR SALDIRISI

Irak ordusunda görevli Tümgeneral Muhammed Abdullah Hamdani AA'ya, Musul'un doğusundaki Nebi Yunus mahallesinde yer alan ordu karargâhına, bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendiğini ifade ederek, "Karargâhı hedef alan saldırıda 1 asker hayatını kaybetti, 6'sı yaralandı" dedi.

Öte yandan Musul Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nda görevli Albay Ahmed Cuburi de bir IŞİD militanının kentin doğu yakasındaki Ez-Zuhur mahallesinde bulunan bir lokanta yakınlarında, üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdiğini aktardı.

Cuburi, intihar saldırısında Haşdi Şâbi'ye mensup aşiret güçleri komutanlarından Faris Sincari'nin hayatını kaybettiğini, 5'i Haşdi Şâbi mensubu 11 kişinin yaralandığını ifade etti.

IŞİD'in Musul'un hükümet güçlerinin kontrolündeki doğu yakasında bulunan uyuyan hücrelerini aktif hâle getirdiği, örgütün bölgede sık sık intihar saldırıları düzenlediği ifade ediliyor.

Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonu 17 Ekim 2016'da başlatılmıştı. Bundan yaklaşık 100 gün sonra İbadi, 24 Ocak'ta kentin doğu yakasının tamamen geri alındığının duyurmuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler