HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Musul'da yolun sonu geldi: Hepsi ölecek

Irak'ın en büyük ikinci şehri Musul'un kent merkezinde tamamen etrafı sarılan terör örgütü IŞİD için yolun sonu göründü.

Musul'da yolun sonu geldi: Hepsi ölecek

Musul'da dar bir alana kıstırılan terör örgütü IŞİD, şehrin dışına açılan son yolu da kaybetti. ABD'nin IŞİD'le (DEAŞ) mücadele özel temsilcisi McGurk, "Musul'da kalan tüm militanlar ölecekler. Terör örgütü abluka altında tutuluyor ve yenilmesi an meselesi" dedi.

Musul'un batı yakasından sivillerin tahliyesi devam ediyor. Musul operasyonu komutanlarından Korgeneral Abdulemir Reşid Yarallah, yaptığı açıklamada, "Terörle Mücadele Güçleri, kentin batı yakasındaki eski mahallelerden El-Ağvat'ta kontrolü sağladı" diye konuştu.

IŞİD KAPANA KISILDI

Amerika destekli Irak güçleri ve Amerikalı özel temsilci Brett McGurk, IŞİD militanlarının batı Musul'da kapana kısıldığını bildirdi.

Irak ordusunun Musul'un etrafını kuşattığı ve şu anda kentin dışına açılan son yolun kontrolünü de aldığı belirtiliyor.

ABD Başkanı'nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, "IŞİD kapana kıstırıldı. Musul'da kalan tüm savaşçıları orada ölecekler” diye konuştu.

Iraklı güçler, hala IŞİD militanlarının elinde bulunan mevzileri de almak için Musul'un daha da içlerine doğru ilerliyor.

ÇATIŞMALAR ARTABİLİR

Güvenlik güçlerinin kentin batı yakasındaki Bab et-Tub bölgesine saldırdığını belirten Yarallah, askeri mekanizmaların hareketini zorlaştıran dar sokakları ve yoğun nüfusu bulunan Bab et-Tub'daki çatışmaların artabileceğine işaret etti.

Irak Federal Polis Şefi Korgeneral Raid Şakir Cevdet, yaptığı yazılı açıklamada, Irak güçlerinin, Bab et-Tub bölgesinde ilerleyerek, Musul'un iki yakasını birbirine bağlayan ancak uluslararası koalisyonun saldırıları nedeniyle hizmet vermeyen beş köprüden biri olan Eski Köprü'ye yaklaştıklarını kaydetti.

Üsteğmen Suheyl en-Nasıri, Irak güçlerinin eski mahallelerde çatışmalara hazır olduğunu belirterek, söz konusu mahallelerde nüfus yoğunluğunun ve araçların hareketini zorlaştıran dar sokakların büyük bir sorun olduğunu aktardı.

Nasıri, söz konusu mahallelerde hava desteğinin sınırlı olacağını, IŞİD militanları sivillerin arasına saklandığı için havadan saldırılarının imkansız olduğunu da kaydetti.

BATI YAKASINDA GÖÇ EDENLERİN SAYISI YAKLAŞIK 100 BİNE ULAŞTI

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Casım el-Caf, kentin batı bölgelerinin IŞİD'den kurtarılması için operasyon başlatılmasından bu yana göç edenlerin sayısının 99 bin 852'ye ulaştığını kaydetti.

Irak ordusunda görevli yüzbaşı Udey Muhammed, yaptığı açıklamada, sivillerin çoğunun gıda ve ilaç sıkıntısı dolayısıyla evlerini terk ettiğini belirterek, "Terörle Mücadele Güçleri, sivillerden, kurtarılmış mahallelerdeki evlerinde kalmalarını istedi. Kendilerine gıda ve tıbbi yardım yapılacağı sözü verdi" dedi.

Musul'un doğu yakasını ocak sonunda tamamen ele geçiren Irak güçleri, 19 Şubat'tan itibaren kentin batı bölgelerinin IŞİD'den kurtarılması için operasyon başlatmıştı.

ABD'nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak'ın Musul kentinde kalan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) savaşçılarının orada öleceğini söyledi.

McGurk, açıklamayı Irak ordusunun kentin dış dünyayla bağlantısını sağlayan son yolu da IŞİD'in elinden almasının ardından yaptı.

2014'ten beri IŞİD'in elinde bulunan Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u geri almak için Irak ordusu, Şii milisler ve Kürt peşmergeler ABD'nin desteğiyle bir operasyon başlatmıştı.

Operasyonun bugün geldiği aşamada Dicle nehri tarafından ikiye bölünen kentin doğu kısmı örgütten geri alınmış durumda. IŞİD kentin batısında da önemli noktaların kontrolünü kaybetti ancak hâlâ geniş bir bölgeyi elinde tutuyor.

Ağır çatışmalar hafta sonu da devam etti.

Operasyonun son durumuyla ilgili bilgi veren McGurk, "Musul'da kalan IŞİD savaşçıları orada ölecek, çünkü çıkabilecekleri bir yol kalmadı" dedi ve ekledi:

"Onları yalnızca Musul'da yenmeyi değil, buradan kaçmalarının da önüne geçmeyi istiyoruz."

'SAVAŞ HİÇ DE KOLAY DEĞİL'

Irak ordusu yetkililerine göre kentin batısının üçte birinden fazlası hükümet güçlerinin eline geçti.

Ordu Sözcüsü Yahya Resul, IŞİD'in güç kaybettiğine inandıklarını söyledi fakat bir uyarıda bulundu:

"Savaş hiç de kolay değil… halkın arasına karışıp saklanan, bubi tuzağı, patlayıcı ve intihar saldırısı taktikleri uygulayan düzensiz bir düşmanla karşı karşıyayız ve vatandaşların hayatlarını korumak için operasyonu hassasiyetle yürütmemiz gerekiyor."

Musul'un IŞİD kontrolündeki bölgelerinde 600 bin civarında sivilin kalmış olabileceği tahmin ediliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler