HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Musul'daki Türk askerlerinin bir bölümü geri çekildi

Musul'un Başika kampındaki Türk askerlerinin bir bölümü yeniden düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine çekildi.

Irak hükümetiyle Türkiye arasında gerilime neden olan Musul'un Başika kampındaki Türk askerlerinin bir bölümü ayrıldı.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, aralarında tankların da bulunduğu 10-12 araçlık askeri konvoy Irak'ın kuzeyindeki bir bölgeye intikal etti. Askerlerin yeniden tanzim kapsamında kamptan ayrıldığı bildirildi.

Rudaw'ın haberine göre, 10 araçlı askeri konvoy kamptan ayrılırken, geride az sayıda askerle ekipman ve silah kaldı. Rudaw, gece saatlerinde Türkiye'den Irak'a geçen askeri TIR'ların Başika'daki askerleri aldıktan sonra Duhok'a gittiğini ve sınır kapısından Türkiye'ye giriş yapacağını aktardı.

ANADOLU AJANSI DA DOĞRULADI

Anadolu Ajansı da haberi doğrulayarak şu haberi servis etti: "Irak'ta Başika bölgesindeki konuşlu Türk askeri unsurlarından bir kısmının, yeni bir düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine intikal ettiği öğrenildi."

FİDAN VE SİNİRLİOĞLU BAĞDAT'A GİTMİŞTİ

Türk Silahlı Kuvvetleri, Peşmergeyi eğitmek için Irak’ın Musul kentine bağlı Başika bölgesindeki asker sayısını artırmıştı. Bölgeye 25 tank sevk edilirken, buradaki Türk askeri sayısı da 600’e ulaşmıştı. Konu merkezi Irak hükümeti ile Türkiye arasında gerilime neden olmuştu.

Gerilimin ardından Türkiye Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Özel Temsilcileri sıfatıyla 10 Aralık'ta Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmişti. Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Savunma Bakanı Halit El Ubeydi ile görüşen yetkililerin ziyaretiyle ilgili şu açıklama yapılmıştı: "Irak hükümetiyle güvenlik alanında işbirliğinin derinleştirilmesini teminen yeni mekanizmalar oluşturulması için bir çalışma başlatılması konusunda mutabık kalınmıştır."

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Iraklı yetkililerin Türk heyetine Türkiye'nin derhal askerlerini geri çekmesi talebini ilettiği belirtilmişti.

DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Musul'daki Türk askeri unsurundan belli sayıda askerin çekilmesi ile ilgili Davutoğlu, ''Musul'daki Türk kampından bir grup askerin çekilmesi gereklilik çerçevesinde olmuştur'' dedi. Davutoğlu, Irak hükümetiyle işbirliği yapmaya hazır olduklarını da açıkladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler