HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Myanmar'da öğrenciler açlık grevinde

Myanmar'da eğitimde reform talebiyle Mandalay'dan ülkenin ticari başkenti Yangon'a yaptıkları yürüyüş polis tarafından engellenen öğrenciler ve rahipler açlık grevine başladı.

Öğrenci ve rahiplerin temsilcileri, üniversitelere akademik özerklik ve özgürlük talebiyle bir hafta önce Mandalay bölgesinden yürüyüşe geçen grubun, Yangon'a 140 kilometre uzaklıktaki Letpadan kentinde çevik kuvvet tarafından durdurulması üzerine bugün açlık grevine başladıklarını açıkladı.

Yerel basında yer alan haberlerde, Yangon'a gitmelerine izin verilmeyen grupla polis arasında küçük çaplı itiş kakışların yaşandığı belirtildi.

Myanmar hükümeti, birçok kez öğrencilerin Yangon'a girmesi halinde asayişin sağlanması için "müdahalede" bulunacağı uyarısında bulunmuştu. İçişleri Bakanlığı, öğrencilerin taleplerinin gözden geçirileceğini ve göstericilerin evlerine dönmesi gerektiğini açıklamıştı.

Myanmarlı öğrenciler, hükümetin Ulusal Eğitim Yasası'nda değişiklikler yapmasını istiyor. Öğrenciler, eğitim yasasının, hükümetin üniversiteler üzerinde sıkı kontrol sağlamasına olanak sağladığını savunuyor ve yasada üniversitelere daha fazla özerklik tanınması, öğrenci ve öğretim görevlileri sendikalarının kurulmasına izin verilmesi ve etnik azınlıkların dillerinde öğrenim görmesi yönünde değişiklikler yapılmasını istiyor.

A.A.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler