HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NASA: 10 bin yıllık buz tabakası 2020’ye kadar yok olabilir

Amerikan Ulusal Havaclık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) yaptığı son çalışmalar Batı Antarktika’daki 'Larsen B' buz sahanlığından kalan son bölümün 2020’ye kadar yok olacağını ortaya koydu.

NASA: 10 bin yıllık buz tabakası 2020’ye kadar yok olabilir

Buz sahanlığı, buz tabakasının okyanusa açılan karaya bağlı uzantısı anlamına geliyor. Çalışma sonuçları bir zamanların en sağlam buz sahanlığının, içinde bulunduğumuz 10 yıl sona ermeden yok olacağına işaret ediyor.

Buz sahanlıklarının eriyerek yok olması, deniz seviyesinde meydana gelecek hızlı yükselmeyle birlikte buzulların su altında kalması manasını taşıyor.


(Avrupa Uzay Ajansı'nınnın 2002(solda) ve 2012 yıllarını karşılaştıran uydu görüntüleri buz sahanlığındaki çözülmeyi ortaya koyuyor.)

NASA’nın Ala Khazendar yönetimindeki deneyimli ekibi, buz sahanlığının etrafında akıntının hızlandığını ve buz tabakasının parçalı hale geldiğini belirtiyor. Akıntılar dev buz kütlesinin üzerinde büyük çatlaklar oluşturmuş.

Larsen B ilk kez 2002 yılında meydan gelen büyük kopmayla haberlere konu olan 10 bin yaşında bir buz sahanlığı.

Kopmayla ayrılan parça 6 hafta gibi kısa bir sürede yok olarak bilim insanlarının büyük ilgisini çekmişti. Bu olayın ardından Antarktika’da ortalama sıcaklıkların çok üzerinde seyreden bir dizi sıcak yaz yaşanmıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler