HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NASA: Orion yarın fırlatılacak

Bugün Mars'a gönderilmesi planlanan Orion uzay kapsülünün fırlatılışı hava muhalefeti nedeniyle yarına ertelendi.

NASA: Orion yarın fırlatılacak

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) derin uzay araştırmaları için tasarladığı uzay kapsülü Orion'un bugün yapılması beklenen fırlatılışının, hava muhalefeti ve teknik nedenlerden dolayı yarına ertelendiğini duyurdu.

NASA'nın Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada fırlatma işleminin yarın Türkiye saati ile 14.05'te yapılacağı belirtildi. Uygun hava koşulları sağlandığında uzay yolculuğuna başlayacak olan uzay kapsülünün dünyadan 5 bin 800 km uzağa gönderilmesi planlanıyor. Orion'a önümüzdeki yıllarda planlanan Mars'a yolculuğun ilk adımı olarak bakılıyor dolayısıyla NASA'nın planladığı bu fırlatma ile "Mars'a yolculuk başlamış olacak.

Bu uzun yolculuk için özel olarak tasarlanan uzay kapsülü Orion yaklaşık 3 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde ve güçlü radyasyona karşı oldukça dayanıklı. İçindeki mürettebatı her türlü tehlikeye karşı koruyabilecek biçimde tasarlanan Orion'daki astronotlar beklenmedik bir durumda altı gün hayatta kalabilecek ve dünyaya geri dönebilecek.

Bir uzay aracına bağlı olarak hareket edecek olan uzay kapsülü en fazla 21 gün astronotlar için barınma imkanı sunabiliyor. NASA'nın en büyük roketi Delta IV roketiyle uzaya fırlatılacak olan Orion'un ilk insanlı görevinin 2021'de gerçekleşmesi bekleniyor. (DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler