HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NATO'dan acil müdahale gücü

NATO, Doğu Avrupa'daki üyelerini Rusya'nın saldırganlığından korumak için acil müdahale gücü oluşturmaya karar verdi. NATO Genel Sekreteri Rasmussen askeri gücün binlerce kişiden oluşacağını söyledi.

NATO'dan acil müdahale gücü

NATO, Doğu Avrupa'daki üyelerini Rusya'nın saldırganlığından korumak için acil müdahale gücü oluşturmaya karar verdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen askeri gücün binlerce kişiden oluşacağını belirterek 28 üye ülkenin dönüşümlü olarak katılım sağlayacağını dile getirdi.

Rasmussen, gerekli durumlarda askeri gücün 48 saat içinde konuşlanabilecek bir durumda olacağını söyledi.

Yeni alınan kararın bu haftaki NATO zirvesinde onaylanması bekleniyor.

Galler'de Perşembe günü başlayacak ve iki gün sürecek NATO zirvesinin gündemi Ukrayna'daki gelişmeler olacak.

Karar, Baltık ülkelerinin Rusya'nın bölgede artan etkinliğine karşı güçlü bir tepki verilmesi gerektiği konusunda kaygılarının arttığı bir dönemde alındı.

Rasmussen acil müdahale gücünün teçhizatının ise Teyakkuz Eylem Planı kapsamında Doğu Avrupa'daki üye ülkelere konuşlandırılacağını belirtti.

Rasmussen, "Bu karar ile birliğin Doğu Avrupa'daki askeri varlığı daha görünür hale gelecek. Daha hızlı, esnek ve zinde askeri güç ile NATO her türlü ihtiyaca cevap verecektir." dedi.

BBC'nin savunma muhabiri Jonathan Marcus bu kararın sadece Ukrayna krizine dönük olmadığını NATO üyesi herhangi bir ülkeye dönük tehlike durumunda da kullanılabileceğini belirtiyor.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen acil müdahale gücünün NATO ile Rusya arasında 1997 yılında kuruluş anlaşmasını ihlal etmeyeceğini söyledi.

1997 anlaşması, Doğu ile Orta Avrupa'da daimi askeri üs kurulmasını engelliyor.

Rasmussen "Bu karar, NATO bir yere saldırmayı planladığı için değil, fakat bölgedeki tehlike daha belirgin hale geldiği için alındı" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler