HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nazi ganimeti tablolar sahibine iade ediliyor

Almanya'nın Münih kentinde, geçen yıl evinde bulunan milyar dolarlık tablolarına el konulan 81 yaşındaki Cornelius Gurlitt, Augsburg Mahkemesi’nin verdiği karar uyarınca bu tablolarını geri alacak.

Mahkeme, Gurlitt’in el konulan tabloların tamamının iadesine karar verdi. Karar gerekçesi, "Soruşturmada yeni bulgular ortaya çıktı ve davanın hukuksal durumu yeniden değerlendirildi" diye açıklandı. Savcılık ise, soruşturmanın sürdüğünü açıkladı. 28 Şubat 2012 yılında Gurlitt’in Münih’teki evinde bulunan 1280 paha biçilmez tabloya el konularak ve koruma altına alınmıştı. Dava ise, vergi ve servet kaçırılması olarak ele açılmıştı. Yaklaşık 1.35 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen eserler arasında Marc Chagall, Pablo Picasso, Henri Matisse, Otto Dix ve Max Liebermann tarafından yapılmış ve kayıp olduğu düşünülen veya var olduğu bilinmeyen resimler bulunuyordu.

Salzburg'daki son buluntular ise Renoir, Monet ve Picasso'nun resimlerini içeriyordu. Cornelius Gurlitt’in, Adolf Hitler’in sanat uzmanı Hildebrand Gurlitt’in oğlu olması nedeniyle el konulan tablolardan 500 tanesinin Nazi ganimeti olduğu şüphesi ortaya çıkmıştı. Bu hafta başında Gurlitt ve avukatları Alman Hükümeti ve Bavyera Eyalet Hükümeti ile tabloların Nazi ganimeti olup olmadığını araştırılmasına izin vermesi konusunda anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, Gurlitt, Nazi ganimeti çıkan tabloları sahiplerine geri vermeyi kabul etti. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler