HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nepal: Yardım ulaştırılamayan yörelerde öfke büyüyor

Nepal'in kırsal kesimlerinde depremden çok ağır etkilenen köyler bulunduğu ve yardımların bu bölgelere hala ulaştırılamamış olmasından öfke duyulduğu bildiriliyor.

Nepal: Yardım ulaştırılamayan yörelerde öfke büyüyor

Nepal'in kırsal kesimlerinde depremden çok ağır etkilenen köyler bulunduğu ve yardımların bu bölgelere hala ulaştırılamamış olmasından öfke duyulduğu bildiriliyor.

Bazı köylerde yaşayan sabırsızlık ve öfke içindeki halk, BBC'ye, kendilerine yiyecek ve tıbbi yardım ulaşmadığını anlattı.

Birleşmiş Milletler, Nepal'deki depremden etkilenenlere gelecek 3 ay süresince 415 milyon dolar tutarında yardım yapılması için çağrıda bulundu. BM, 7,8 büyüklüğündeki depremdem 8 milyonu aşkın insanın etkilendiğini ve 70 bin dolayında evin tahrip olduğunu belirtirken, Nepal hükümeti felaketin altından kalkamadığını bildiriyor.

Cumartesi günü yaşanan depremde 5.500'den fazla kişi öldü, en az 11 bin kişi yaralandı.

Bu arada başkent Katmandu'da enkaz halindeki bir binanın altında canlı bulunan 15 yaşındaki bir genç depremden neredeyse 5 gün sonra kurtarıldı. Gencin, tonlarca enkaz altındaki bir hava boşluğu sayesinde hayatta kalabildiği bildirildi. Kurtarılan genç hastaneye kaldırılırken halk büyük tezahürat yaptı.

Havadan yardım talepleri

Başkent Katmandu'nun kuzeydoğusundaki çeşitli köylerde, depremden yıkılmamış tek bir bina bile yok. BBC muhabiri Richard Galpin, cesetlerin hala enkaz altında olduğunu, kara yoluyla ve helikopterle yardım malzemeleri kolaylıkla getirilebilecekken, hükümetten veya yardım örgütlerinden hiçbir destek gelmediğini belirtiyor.

Deupur Sipaghat Kavre köyünde yaşayan Dhan Bahadur Shresta, BBC muhabirine, "Hükümetten veya diğer örgütlerden hiçbir yardım gelmezse açlıktan öleceğiz. Kolera ve dizanteri gibi hastalıklar yayılacak." dedi.

Uzaklardaki kimi yerleşim birimlerine inmeyi başaran helikopterler, çaresiz köylülerin, hava yoluyla daha güvenli yerlere tahliye edilme talepleriyle karşılaşıyor.

Reuter ajansına göre, Sangachowk köyünde öfkeli köylüler ana karayolunda lastiklerle barikat kurdu ve başka yörelere gönderlmekte olan pirinç ve diğer yardım malzemelerini taşıyan konvoyları durdurdu.

Köy halkının ayrıca yardım malzemesi taşıyan askeri kamyon konvoyunun da yolunu kestiği ve silahlı askerlerle gergin anlar yaşandığı bildirildi.

Başkent Katmandu'nun doğusundaki Dolakha'da da öfkeli tepkiler görüldü; yerel halk hükümet binasının pencerelerini taşla yere indirdi.

Bölge yetkilisi Prem Lal Lamichhane "200 binden fazla insan evsiz. Bize yardım malzemelerinin yolda olduğu söylendi, ama henüz elimize geçmedi." dedi.

Depremde meydana gelen yoğun tahribata rağmen, uzmanlar, pek çok köyde ölü ve yaralı sayısının korkulandan düşük olduğunu, zira sarsıntı sırasında insanların dışarıda çalışmakta olduklarını belirtiyor.

Katmandu'da kent dışına çıkmak isteyen kalabalıklar, ulaşım hizmetlerinin eksikliğine ve yardım malzemelerinin dağıtılmasındaki gecikmelere tepki göstererek polisle çatıştı.

Köyüne gitmek üzere bineceği otobüs için kuyrukta bekleyen binlerce kişiden biri olan Rajana, "Soğuk altında açlıktan ölmeye terk edildik ve hükümetin bize verebileceği en iyi şey, bu kuyruk" dedi.

Görgü tanıkları, göstericilerin su taşıyan bir kamyonun önünü kestiğini ve su şişelerini kamyon çevresindekilere attığını gördüğünü söyledi.

Bütün bunlara rağmen başkentin bazı kesimlerinde hayatın normale dönmesine çalışıyor.

Gecelerdir açık havada uyuyan bazı kent sakinleri, evlerine dönmeye karar verdi. Bankaların nakit para çekme makinelerine para yüklendi ve bazı dükkanlar ile sokak satıcıları yeniden işe başladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler