HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nepal'de deprem sonrası kurtarma çalışmaları güçlükle sürüyor

7,3 büyüklüğündeki depremin ardından özellikle meydana gelen heyelanlar, kurtarma ekiplerinin depremzedelere ulaşmasını zorlaştırıyor. 65 olarak açıklanan ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Nepal'de deprem sonrası kurtarma çalışmaları güçlükle sürüyor

Nepal'de dün meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki deprem sonrası kurtarma çalışmaları yeniden başladı. Ancak özellikle heyelanlar yüzünden kurtarma ekipleri depremzedelere ulaşmakta zorlanıyor.

Deprem sonucu en az 17'si komşu ülke Hindistan'da olmak üzere 65 kişi hayatını kaybetti ama bu sayının artmasından endişe ediliyor.

25 Nisan'daki büyük depremde en fazla kayıp veren, başkent Katmandu'nun doğusundaki Sindhupalchowk bölgesinde yine ölümler olduğu belirtiliyor. Nepal hükümeti, ülkenin 75 bölgesinden 31'ini etkileyen depremde 2 binden fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Kayıp helikopter bulunamadı

Bu arada yardım taşırken Dolakh bölgesindeki Charikot kasabası yakınlarında kaybolan Amerikan ordusuna ait helikopteri arama çalışmaları da devam ediyor. Pentagon helikopterde 6 Amerikan deniz piyadesi ile 2 Nepal askeri bulunduğunu açıkladı.

Arama çalışmalarına 400 Nepal askeri ve helikopterlerin katıldığı bildiriliyor. Nepal ordusundan Albay Rajan Dahal Reuters ajansına yaptığı açıklamada, helikopterin bölgedeki nehirlerden birinde olabileceğine dair bilgi aldıklarını fakat henüz bulamadıklarını söyledi.

Pentagon daha önce helikopterin yakıtı bittiği için iniş yapmış olabileceğini kaydetmişti.

Dünkü felaketin 25 Nisan'da yine Nepal'de yıkıma ve 8 bin kişinin ölümüne yol açan 7,8'lik ilk deprem sonrası yürütülen yardım çalışmalarını da çok olumsuz etkilediğini söyleyen uluslararası yardım kuruluşları, acilen yeni fonlara ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar.

Hindistan, Bangladeş ve Çin de etkilendi

Deprem, Nepal'e komşu ülkelerden Hindistan'ın başkenti Delhi ve Bangladeş'in başkenti Dakka'da da hissedilmişti.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nden Richard Ragan son depremin bir önceki depremin mağdurlarına yardım çalışmalarını olumsuz etkilediğini ve acilen kaynak ihtiyacı içinde olduklarını söyledi.

Nepal'in bazı kesimlerine ulaşmanın çok güç olduğunu hatırlatan Ragan, "Bu yüzden bu ücra yerlerdeki insanların nelerle karşı karşıya oldukları dünyaya yansımıyor ama size net bir şekilde söyleyebilirimki, yıkım korkunç boyutlarda" diye konuştu.

UNICEF adına bölgedeki bir okulda hasarı inceleyen Kent Page, "Okul çökecek zannettik. İnsanlar çok büyük bir korku içinde. Benim için de ürkütücüydü. İki büyük deprem yaşayan çocukların neler hissettiğini düşünemiyorum. Nepalli çocukların durumundan büyük kaygı duyuyoruz" dedi.

8 binden fazla kişi ölmüştü

Nepal'de 25 Nisan'da da 7,8 büyüklüğündeki bir deprem meydana gelmiş, 8 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. Geçen ayki depremden büyük zarar gören Katmandu'da sık sık güçlü artçı sarsıntılar meydana gelmekteydi.

Katmandu'da dünkü sarsıntıda daha önce hasar alan iki büyük yapının daha çöktüğü bildiriliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler