HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Netanyahu, hükümeti kurmakla görevlendirildi

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini, seçimlerden birinci çıkan Likud Partisi'nin lideri ve Başbakan Binyamin Netanyahu'ya verdi.

Rivlin, akşam saatlerinde Kudüs'teki Cumhurbaşkanlığı konutunda Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Hükümeti kurma görevini size (Netanyahu) vermeyi kararlaştırdım" dedi

Rivlin, "Tüm partilerle istişarelerimi tamamlamamın ardından koalisyonu kurmak için ilk fırsatı, Knesset (İsrail parlamentosu) üyelerinin çoğunluğunun desteğini alan adaya verme kararı aldım" diye konuştu.

"Derin bir mesuliyet duygusuyla bu görevi kabul ediyorum" diyen Netanyahu da, "Hükümet kurma görevini ilk kez alıyormuş gibi heyecanlıyım" ifadesini kullandı. Kendisini "tüm İsrail vatandaşlarının başbakanı" olarak gördüğünü belirten Netanyahu, şunları kaydetti:

"Şimdi seçimleri geride bırakarak bizi birleştiren şeylere odaklanma zamanı. Hükümetin önünde iki mesele olacak; güvenliğimizi güçlendirmek ve refah seviyesini arttırmak. Gerçek barışa ancak İsrail güçlü ve istikrarlı kalırsa ulaşılabilir. ABD ile ilişkilerimizi sürdürerek, İran ile P5+1 ülkeleri arasında müzakere edilen nükleer anlaşmayı engellemeye çalışacağız."

Cumhurbaşkanı Rivlin'e hitaben, "Birlik, güvenlik ve refah için beraber çalışacağız” diyen Netanyahu, "İsrail'in başbakanı olmaktan gurur duyuyorum. İsrail'e ve İsrail halkına hizmet etmek büyük bir onur" diye konuştu. İsraillilere kendisini seçtiği için teşekkür eden Netanyahu, "seçim döneminde yaşanan toplumdaki ayrışmaları giderme" sözü verdi.

İsrail'de 17 Mart'ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Başbakan Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi en fazla oyu almıştı. Likud'un 30 koltuk kazandığı seçimde, İşçi Partisi lideri İzak Herzog ve Hatnuah Partisi lideri Tzipi Livni'nin eş başkanlığındaki merkez solu oluşturan "Siyonist Birlik" 24, Birleşik Arap Listesi ise 13 koltuk elde etti.

Hükümeti kurmak için 120 sandalyeli İsrail Meclisi Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Sandıktan çıkan sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu yakalayamadığı için yeni hükümetin de koalisyondan oluşması gerekiyor.

İsrail kanunlarına göre, hükümet kurmakla görevlendirilen kişinin 42 gün içerisinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Netanyahu'nun hükümet kurma görevinde başarısız olması durumunda ise cumhurbaşkanı görevi başka bir milletvekiline tevdi edecek. Bu kişiye ise koalisyon için 28 gün tanınıyor. İkinci milletvekilinin de başarısız olması halinde meclis salt çoğunluğu, üçüncü bir adayı cumhurbaşkanına önerebiliyor. Bu aşamada başarı sağlanamazsa 90 gün içerisinde seçimlere gidilmesi gerekiyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler