HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Netanyahu'dan erken seçim sinyali

İsrail'de yapılan Bakanlar Kurulu görüşmelerinde yaşanan gerginlikler ülkede erken seçimin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Netanyahu'dan erken seçim sinyali

Son olarak Netanyahu, eleştirilerin sürmesi halinde erken seçime gidilebileceğini söyledi.

Koalisyon içinde son olarak 2015 yılı bütçesi, yüksek yaşam standardı, Kudüs'te yaşayan Filistinlilere karşı uygulanacak politikalar ve İsrail'in 'Yahudi halkının anavatanı ve ulus devleti' olarak tanımlanması tasarısından dolayı görüş ayrılıkları hâkimdi.

5 partiden oluşan koalisyon hükümeti 2013 yılının Ocak ayında yapılan seçimlerden sonra kurulmuştu. Hükümetin görev süresi 2017'de doluyor.

İsrail medyası, erken seçim kararı alınması durumunda seçimlerin büyük olasılıkla Mart ayında yapılacağını duyurdu.

"Şu anki durumun devam etmesi mümkün değil"

İsrail Savunma Bakanı da, İsrail medyasında yayınlanan açıklamasında, "Şu anki durumun devam etmesi mümkün değil. Hükümet her gün yeni bir sürprizle karşılaşıyor" ifadeleriyle hükümet içerisinde yaşanan tartışmalardan duyduğu endişeyi dile getirmişti

Yalon, kabinedeki aşırı sağ partilerle merkezdeki partilerin sık sık çatışmalar yaşadığını ifade ederek hali hazırdaki durumun normal olmadığını belirtti.

Yalon 'Durum böyle devam ederse en iyisi erken seçim yapmaktır' dedi.

Maliye Bakanı eleştirmişti

Pazartesi günü, İsrail'de, Yesh Atid Partisi lideri Maliye Bakanı Yair Lapid, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bütçedeki bazı kalemlere kısıtlama getirmesine tepki göstermişti.

Lapid, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, "Sosyal hizmetler ve güvenlik gibi harcamalara ayrılan bütçeyi siyasi nedenlerden dolayı kısamazsınız. Her şey çıkmaza girmiş durumda. Bu böyle devam edemez" dedi.

Öte yandan seçimlerin de ekonomiye ciddi kayıp yaşatacağını ve ağır bedelleri olacağını kaydeden Lapid, "Halihazırda kamu yararına başlatmış olduğumuz projeler yarım kalacak. Yine de bizden sorumlu davranmamızı bekleyen halkımız için beraber çalışma kararlılığı göstererek, sorunların önüne geçmek için geç kalmış sayılmayız" diye konuştu.

'Yahudi devleti' yasasına tepkiler

Adalet Bakanı Tzipi Livni'nin liderliğini yaptığı Hatnuah (Hareket) Partisi ve Maliye Bakanı Yair Lapid başkanlığındaki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi, Netanyahu'nun öne sürdüğü ve İsrail'i ‘Yahudi halkının anavatanı ve ulus devleti' olarak tanımlayan formüle tepki göstermişti.

Livni mevcut tasarının İsrail'deki sağcı koalisyonu yok edebileceği ve ülkeye zarar vereceği uyarısında bulundu.

Livni, "Başbakan Netanyahu ile bu kararla ilgili öncelikle prensipte anlaşılması konusunda mutabakata varmıştık ancak şimdi Başbakan'ın çevresinden bu tasarıyı yasalaştırma konusunda ısrarlı olduklarını duyuyoruz. Bu durum bağımsızlık bildirgesiyle çelişmektedir, İsrail toplumunu teokrasiye sürükleyebilir. Bunun gerçekleşmesi söz konusu olamaz” dedi.

Yesh Atid lideri Yaid Lapir de, "Mevcut tasarıya Siyonist liderler Ze'ev Jabotinsky ve David Ben Gurion bile karşı çıkardı” sözleriyle tepki gösterdi.

Karara karşı çıkan ve konuyla ilgili Al Jazeera'ye konuşan bazı yetkililer, Netanyahu'yu politik bir hesap yaparak, ucuz puanlar elde etmeye çalışmakla suçladı.

İsrail yerel medyasına göre, kabinedeki bazı bakanlar Netanyahu'yu ‘bir din devleti istemek' ve ‘İsrail demokrasisini berbat etmekle' suçluyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

aljazeeraturk

Erdoğan 'baraj' demeden eleştirdi

Bahçeli: Biz böyle bir fıtratı tanımayız

Bağdat-Erbil arasında nihai anlaşma

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler