HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Netanyahu'dan son dakika Kudüs açıklaması! Hamas'tan flaş hamle!

Kudüs'le ilgili son dakika haberine göre, İsrail ordusunun Batı Şeria'ya asker sevkiyatında bulunduğunu duyurdu. Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını memnuniyetle karşılayarak, ABD'nin bu adımının ardından diğer ülkelerinde kendilerine olumlu adım atacağını ve birçok ülkenin ABD'yi takip edeceğini ifade etti. Öte yandan, dünya ajanslarının servis ettiği son dakika haberlerine göre, Hamas lideri Haniye de yeni intifada çağrısı yaptı.

Netanyahu, ABD'yi takip ederek büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıyacak birçok ülkeyle temas halinde olduklarını savundu. AFP haber ajansı ise İsrail ordusunun Batı Şeria'ya asker sevkiyatında bulunduğunu belirtti.

BATI ŞERİA'YA ASKER SEVKİYATI

İsrail ordusunda yapılan açıklamada, "Yapılan askeri durum analizine göre, Batı Şeria bölgesine çok sayıda tabur sevk edilmesi kararı alındı" ifadesi yer aldı.

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesinin ardından Hamas lideri İsmail Haniye "yeni intifada" çağrısı yaptı; “Siyonist düşmana karşı intifada çağrısı yapmalı ve bunun için çalışmalıyız” dedi.

ABD'YE TEPKİNİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR!

Reuters haber ajansı, Irak'taki etkili Şii milis gruplardan el Nucaba örgütünün, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararının ardından yaptığı açıklamada, "Bu, ABD askerlerine yapılan saldırıları meşrulaştırmıştır" ifadesini kulllandığını duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'a, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından" dolayı teşekkür etmişti.

Diğer yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatı vermesinin ardından AB üyesi Çekya'dan da benzer bir adım geldi.

Filistin'de bu sabah derin bir hayal kırıklığı ve öfke hakim. Gazze Şeridi'nde göstericiler sabah erkenden sokağa çıktı, İsrail polisi biber gazı ve tazyikli su kullanıyor.

Çekya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden dün yapılan açıklamada "Çekya şu anda, İsrail ile Filistin arasında barış anlaşmasının imzalanmasından önce, 1967 sınırlarını esas alacak şekilde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyor" dendi.
İsrail, Kudüs'ün doğusunu 1967'deki 6 Gün Savaşı sonrası işgal ettiği için bu açıklama Çekya'nın Kudüs'ün batısını İsrail'in başkenti olarak tanıdığı anlamına geliyor.

İntifada nedir?

Türkçe'de "Ayaklanma" anlamına gelen ve Arapça bir kelime olan İntifada, Fİlistin'de iki kez yaşandı.

Filistin'de İsrail'e karşı halk isyanı anlamına gelen intifada, daha önce 1987 ve 2000'de ilan edilmişti.

Haniye, Ramallah'taki El Fetih yönetimine de çağrıda bulunarak "Net bir tavır takının" dedi.

Hamas lideri, Kudüs bütünlük içinde bir şehirdir. Doğu ya da Batı Kudüs diye bir şey yok. Kudüs Filistin'in başkentidir. İsrail'in işgalini tanımıyoruz" diye konuştu.

ÇEKYA BÜYÜKELÇİLİĞİ TAŞIMAYI HENÜZ DÜŞÜNMÜYOR

Ancak ABD'nin aksine Çekya, Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınmasını bölge ve dünyadaki kilit önemdeki ortakları ile yapacağı görüşmelerin ardından dikkate alacağını duyurdu.

Çekya dışında hiçbir AB üyesi ülke Kudüs'ün üzerinde nihai anlaşmaya varılmadan İsrail'in başkenti olarak tanınmasını onaylamamıştı.

NETANYAHU: YAHUDİ HALKI BUNA SONSUZA DEK MİNNETTAR KALACAKTIR

Dünyaya, Trump'ın kararını izleyerek Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma ve büyükelçiliklerini buraya taşıma çağrısı yapan Netanyahu, şöyle demişti:

"Bugün tarihi bir gün. Kudüs yaklaşık 70 yıldır İsrail'in başkenti ve bizim umudumuzun, rüyamızın ve duamızın yeni bin yıldaki odak noktası. (Kudüs) 3 bin yıldır Yahudilerin başkenti. Kutsal mekanların statüsünde bir değişiklik olmayacak. Bu İsrail'in ilk gününden beri bizim hedefimizdi. Yahudi devleti ve Yahudi halkı buna sonsuza dek minnettar kalacaktır. Trump'ın, İsrail'in, Filistinliler de dahil komşularıyla barışı ilerletme kararlılığını paylaşıyoruz. Trump'la ve ekibiyle bu barış rüyasını gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz."

İsrail hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Kudüs planını" açıklamasıyla birlikte, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesini çevreleyen tarihi surlara ABD ve İsrail bayraklarını yansıttı.


En Çok Aranan Haberler