HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

New York Times'dan PYD yorumu

KK'nın Suriye'deki uzantısı olarak tanınan PYD, New York Times sitesinde ve gazetenin küresel yayını International Herald Tribune tarafından yayınlanan geniş bir habere konu oldu.

Haberde PYD için "Suriye'nin en güçlü Kürt grubu", "PKK ile bağları sayesinde iyi eğitilmiş militanları var" denilen haberde, PYD lideri Salih Müslim'in Rasulayn'daki çatışmaların patlak vermesinden Türkiye'yi sorumlu tutan sözleri de yansıtıldı.

"Özel" logosu ile yayımlanan Erbil kaynaklı geniş haberde, başta PKK'nın uzantısı olarak görülen PYD olmak üzere, Suriye'de faaliyet gösteren Kürt grupları üzerinde duruldu.

PYD'nin "Suriye'deki en güçlü Kürt grubu" olarak nitelendiği haberde, "İyi eğitilmiş militanları da var. Bu belki, PKK olarak tanınan Kürdistan İşçi Partisi(PKK) ile olan bağlarının sonucudur" denildi.

Buna karşın PYD yönetimi, PKK ile bağlarını küçümsese de Suriyeli Kürtlerin sık sık örgüt için PKK ismini kullandıklarına, "PYD bürolarında da Abdullah Öcalan'ın ve Türkiye'de savaşırken ölen Suriyeli PKK'lıların" portelerinin asılmış olduğuna dikkat çekildi.

PYD'yi eleştirenlerin ise Suriye rejimi ile işbirliği ile suçladıklarına da işaret edildiği haberde PYD lideri Salih Müslim'in açıklamalarına da yer verildi.

Özellikle Suriyeli muhalifler ile PYD güçleri arasındaki çatışmalara sahne olan, Ceylanpınar karşısındaki Rasulayn'a değinen Müslim, kente saldıran muhalif grupları "Özgür Suriye Ordusu" gibi görmediklerini söyledi.

Haberde "Müslim, sınırları boyunca PYD'ni kontrolündeki bölgelerin PKK saldırıları için bir üs olarak kullanılmasından kaygı duyan ve tehdit edilmiş hissederse müdahale edebileceği uyarısını yapan Türkiye'nin çatışmaların patlak vermesi ile bir ilgisinin olduğuna inanıyor" denildi.

Müslim "Bunun Türk rejiminin daha kapsamlı bir planın parçası olduğunu düşünüyorum. Tüm insanları silahsızlandırıp savunmasız bırakmak istiyorlar" iddiasında da bulundu.

Bu arada haberin son bölümünde Irak'taki Suriyeli mültecilerin çoğunun Suriye'deki Arap İslamcı gruplarına olan korkuları nedeniyle ülkeden kaçtığı savına da yer verilerek, Washington'daki Suriyeli kökenli Amerikan araştırmacısı Ömer Hossino'nun PYD için sarf ettiği, "Onlara katılanlar çok çünkü insanlar, İslamcılardan korkuyorlar. İnsanlar, kendilerini korumak için etnik mezheplerini gözeterek milislere katılmaya başladı" sözleri de aktarıldı.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler