HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nijerya ordusu: Boko Haram'ın merkezini ele geçirdik

Askeri yetkililer ülkenin kuzeydoğusundaki Gwoza kentini ele geçirdiklerini açıkladı. İslamcı Boko Haram örgütü, merkezi olduğu düşünülen kentte "halifelik" ilan etmişti.

Nijerya ordusu: Boko Haram'ın merkezini ele geçirdik

Nijerya ordusu, İslamcı Boko Haram örgütünün merkezi olduğu düşünülen Gwoza kentini geri aldığını açıkladı. Örgüt geçen yıl Gwoza'da "halifelik" ilan etmişti.

Nijerya ordusunun resmi Twitter hesabından yayınlanan açıklamada ise "Ordu bu sabah Gwoza'yı ele geçirdi ve sözde halifeliğin merkezini yıktı" ifadesi yer aldı.

Açıklamada, bazı militanların öldürüldüğü, birçok militanının sağ ele geçirildiği ve kentin tamamen "temizlenmekte olduğu" kaydedildi. Boko Haram'dan henüz bir açıklama yapılmadı.

Yarın seçim yapılacak

Nijerya'da, Boko Haram'a karşı yürütülen mücadele nedeniyle altı hafta ertelenen cumhurbaşkanlığı seçimleri yarın yapılacak.

Boko Haram'ın 2009'da bir İslam devleti kurmak amacıyla başlattığı isyanda binlerce kişi öldü. Nijerya ordusu ise son dönemde komşu ülkelerin desteğinin de yardımıyla birçok kent geri alındı.

Verilen son askeri brifingde, Gwoza dahil olmak üzere Boko Haram'ın elinde sadece üç kent kaldığı kaydedilmişti. Daha önce bu rakam 14'tü. Ancak ordunun başarılarına dair haberler, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan'a muhalefet edenler arasında kuşkuyla karşılanıyor.

Jonathan'ın aynı zamanda ordunun başkomutanı sıfatını taşıdığına dikkat çeken muhalifler, ordunun altı yıldır yapamadığını neden tam da şimdi seçimler öncesinde yapabildiğini sorguluyorlar.

Gözlemciler ise ordunun ilerleme kaydetmesini, yeni alınan tanklar ve zırhlı araçlar gibi donanım ile Çad, Nijer ve Kamerun'un desteğine bağlıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler