HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nijerya'ya 'sistematik işkence' suçlaması

Uluslararası Af Örgütü son raporunda, Nijerya'da askerlerin ve polislerin düzenli olarak işkence yaptıklarını bildirdi. Örgüte göre Nijerya'daki karakolların çoğunda bir işkenceci görevli.

İnsan hakları örgütü Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) Nijerya'da asker ve polislerin cinsiyet ve yaş ayrımı gözetmeksizin düzenli olarak işkence yaptığını bildirdi.

Merkezi Londra'da olan Örgüt son raporunda güvenlik güçlerinin çeşitli işkence yöntemlerine başvurduklarını belirtti.

Söz konusu yöntemler arasında dayak ile tırnak ve diş çekmenin yanı sıra tecavüz ve cinsel şiddet de var.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, ülkede karakolların çoğunda gayriresmî görev yapan bir işkenceci var.

Raporda, özellikle Boko Haram örgütü militanlarına karşı çatışmaların sürdüğü ülkenin kuzeydoğusunda yoğun olarak işkence yapıldığı kaydedildi. Nijerya'da şeriat yönetimi isteyen Boko Haram, 12 yıldır hükümete karşı silahlı mücadele veriyor.

Eski askerden 'işkence itirafı'Uluslararası Af Örgütü, 2007'den bu yana 20 kez Nijerya'ya gittiğini açıkladı.

Örgütün verilerine göre Nijerya'da 2009'dan bu yana gözaltına alınanların sayısı 5 bin ile 10 bin arasında. Bu kişilere de çoğu kalabalık olan karakolların gözetim merkezlerinde işkence yapılıyor.

Haberde fotoğrafı yer alan Nijeryalı geçen yıl Yobe eyaletinde Boko Haram üyesi olduğu gerekçesi ile gözaltına alınan 50 kişi arasındaydı.

O dönem 15 yaşında olan genç, Damataru'daki bir gözetim merkezinde üç hafta kaldığını ve bu sürede düzenli olarak tabanca kabzaları, sopa ve palalarla dövüldüğünü söylüyor.

Geçmişte Damataru'da görev almış bir asker de Uluslararası Af Örgütü'ne yaptığı açıklamada, tesiste düzenli olarak işkence yapıldığını doğruladı. Eski asker, "Bir kişiden bilgi almak için ona işkence yaparken, elektrikli sopalar kullanılıyor" dedi.

Örgüt yetkililerine konuşan Nijeryalı bir kadın da, cinsel saldırıya maruz kaldığını ve vajinasına gaz spreyi sıkıldığını söyledi.

Nijerya hükümetinden henüz bu suçlamalara yanıt gelmedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler