HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Norveç ordusunda kadın komando dönemi

Norveç Ordusu'nda askere alınan kadınlar şimdi komando eğitimi alarak, dış ülkelerdeki savaş bölgelerinde görevlendirilecek ve doğrudan savaşa katılabilecekler.

Norveç ordusunda kadın komando dönemi

Şubat ve mart aylarında yapılan anonslar üzerine komando olmak için müracaat eden 173 kadın asker, erkeklerle aynı şartlarda eğitim alarak, 2015'de göreve başlayacak, özel birimlere katılma hakkını kazanacak.

Kadınların 2 bin kişiden oluşacak özel komando birliğinde kalabilmeleri için düz cephe duruşunda en az 20 kez şınav çekmesi, 35 kez 2 dakika kollar üzerinde karın ve kalça hareketi, 200 metreyi 8 dakikada yüzmesi, sırtında 15 kilo torba ile 7 kilometreyi 54 dakikada koşması gibi zorlu hareketleri yapabilmesi gerekiyor. Norveç Ordusu, özel birimler komutanı Eirik Kristofersen, şeyle dedi:

"Yapılan ilk testleri geçen 2 bin asker 1 yıl boyunca özel eğitimden geçirilecek. Özel komando birliğindeki askerler çok zorlu acil durumlarda görev yapacak. Daha önce çok az sayıda kadın asker, deniz, hava ve kara komando birliklerinde görev yaptı ama savaşan asker olarak değil, destek askeri olarak bulundu. Şimdi doğrudan erkek arkadaşlarıyla birlikte ağır eğitim alarak savaşabilecekler. Eğitimleri zor ama imkansız değil, aralarından elenenler olacaktır" dedi.

UZUN SÜRE TARTIŞILDI

Norveç ordusundaki kadın askerlerin erkeklerle eşit haklara sahip olmaları konusu uzun süre tartışıldı. Kadın askerler, erkeklerin kendilerini kadın olarak gördüklerine dikkat çekerek, vücutlarıyla değil, ordudaki başarıları ile anılmak istendiklerini söyleyerek daha ağır görevler istediler. 2013 yılı nisan ayında İktidardaki Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sosyalist Sol Parti ve Sol Liberal Parti oyları ile kadınlara komando askeri olma yolu açıldı.

Uygulamaya göre, komando askeri olmak isteyen kadınlar, erkeklerle aynı şartlarda eğitim yaparak, aynı koğuşlarda aynı şartlarda kalmaya, aynı banyoları kullanmaya başladılar. 1 Mart tarihine kadar gerçekleşen pilot projenin başarılı olması nedeniyle 173 kadın 2015 yılında göreve başlayacak 2 bin kişilik özel komando birliğinde görev yapmak üzere eğitimlere başladı. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler