HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NYT: AB'nin Türkiye ile müzakereleri askıya almasını beklemiyor

New York Times AB Dışişleri Bakanlarının bugünkü toplantılarında bazı üye ülkelerin Türkiye İle üyelik müzakerelerinin askıya alınması için bastırabileceğini ancak genel bir karar çıkmayacağını yazdı.

AB Dışişleri Bakanlarının 14-15 Kasım toplantısı gündeminde Türkiye'nin de yer alması dikkat çekti. New York Times, toplantı sırasında Avusturya gibi bazı üye ülkelerin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması için bastırabileceğini ancak bu yönde bir karar alınmasının beklenmediğini yazdı.

NYT, AB Dışişleri Bakanları'nın 14-15 Kasım toplantısı öncesi dün akşam düzenlenen gayri resmi yemek sırasında ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesi meselesini ele aldıklarını bildirdi. Gazete Brüksel mahreçli haberinde "Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının Pazar günü yaptıkları acil toplantı, ABD'nin dış politikasının merkezi unsurlarının bazılarını sorgulamış olan Donald Trump'un seçilmesi sonra yaşanan küresel kaygının son işaretidir" yorumunu yaptı.

'AB Dış ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Trump'un zaferinin ardından Avrupa'nın "süper güç" olma potansiyeline vurgu yapmış olsa da Avrupa'nın dış politikada karşı karşıya bulunduğu zorlukların arttığını düşünen gazete, AB ve NATO üyesi Baltık ülkelerinin, Trump'ın "bir saldırı durumunda ABD'yi ittifakın diğer üyelerini savunmaya mecbur eden NATO Antlaşması'nın maddesini uygulamamakla tehdit ettiği için "kırılgan" haline geldiğini belirtti.

'TRUMP'IN PUTİN'E HAYRANLIĞI'

ABD'li gazete, Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e açık biçimde ortaya konulan "hayranlığı"na da işaret ettiği haberinde bunun Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımlarını sürdürmesini zorlaştırabileceğini yazdı.

Bunun yanısıra Trump'un Avruya için önem taşıyan İran ile nükleer anlaşması gibi uluslararası anlaşmalarına karşı tutumuna değinilen haberde AB Dışişleri Bakanları toplantısında savunma işbirliğinin artırılması meselelerinin gündeme geleceğine dikkat çekildi. Haberde Avrupa'nın, "Türkiye'nin otoritarizme doğru kayması, Suriye savaşı ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından kaynaklanan tehditleriyle karşı karşıya olduğunu" öne sürdü. Gazete AB bakanlar toplantısı için şunları yazdı:

"Avusturya dahil bazı üye ülkelerin, Pazartesi günü, Avrupa Birliği üyeliği başvurusuna ilişkin müzakerelerin, Temmuz ayındaki darbe girişiminden sonra Türk hükümetince uygulanan baskılar nedeniyle askıya alınması için bastırmaları bekleniyor, ancak hemen kararlar alınması beklenmiyordu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler