HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NYT: Amerika, PYD'ye direkt silah vermeyi planlıyor

Amerikan gazetesi bu yılın sonunda görevi bırakacak ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’i Suriye’deki merkezi Rakka’dan atacak operasyonu hızlandırmak için danışmanlarına çalışma talimatı verdiğini yazdı.

NYT: Amerika, PYD'ye direkt silah vermeyi planlıyor

Masada Suriyeli Kürtlerin oluşumu PYD’ye doğrudan hafif silah ve cephane yardımı var. ABD’nin doğrudan silah temini Ankara ile ilişkileri daha da gerebilir.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Obama yönetiminin terör örgütü IŞİD'e karşı savaşan Suriyeli Kürt savaşçıları ilk kez doğrudan silahlandırmayı öngören bir plan üzerinde çalışma yaptığını yazdı. Gazete, Suriyeli Kürtler ifadesini kullanarak PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye’nin terör örgütü kabul ettiği PYD ve silahlı kanadı YPG’yi kastetti.

‘OBAMA İSTEDİ’

New York Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD'e karşı mücadeleyi hızlandıracak tüm önerileri çalışmaları için kurmaylarına talimat verdiğini ve planın Ulusal Güvenlik Konseyi’nde ele alınmakta olduğunu aktardı. Gazete, Obama’nın yaverlerine görevden ayrılmadan önce IŞİD'in Suriye’deki merkezi Rakka’dan çıkarılmasını hedefleyen bir taarruz istediğini söylediğini de aktardı. Adlarının açıklanmasını istemeyen 5 üst düzey ABD’li yetkili kendilerine aktarılan plan üzerinde tartıştıklarını, bu tasarının halen değerlendirme sürecinde olduğunu belirtti. Gazete, ABD’nin PYD’nin denetimindeki topraklarda bulunan IŞİD karşıtı Arap gruplara daha önce havadan ve karadan 350 kez askeri malzeme yardımı yaptığını, ancak Türkiye’nin tepkisini çekmemek için Suriyeli Kürtlerin kendilerine doğrudansilah, cephane yardımı yapmadığını belirtti.

‘GERİLİM ARTAR’:

Ancak NYT, bu konuda Washington’ın siyaset değişikliğinin Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi artırabileceğini kaydetti. NYT’ye konuşan Amerikan düşünce kuruluşu Washington Yakındoğu Politikası Enstitüsü’nden Türkiye uzmanı Soner Çağaptay, “Eğer bu olursa, incir yaprağı ortadan kalkacak ve iki ülke arasında çok vahim, tartışmalı bir mesele ortaya çıkar” dedi. Gazeteye göre ABD Merkez Komutanlığı’nca çalışılan masadaki plan Suriyeli Kürt savaşçılara küçük silahlar, cephane ve özel görevler için diğer malzemelerin ulaştırılmasını öngörüyor. Planda tanksavar veya uçaksavar gibi ağır silahların temini yer almıyor.

Tweets by mynet

PLAN NEDEN GÜNDEME GELDİ?

New York Times gazetesindeki yazıda Obama’nın talebine ilaveten ABD ile Türkiye arasındaki gerilimi artırabilecek bu planın gündeme gelmesinin diğer nedenleri ve bu hamlenin amaçları da yer aldı:

- Türkiye’nin ilk kez Suriye’ye karadan müdahalesi IŞİDîn önemli bir ikmal hattını kesti. Ama Kürt milislerin de toprak kazanımlarını geriye döndürdü. Amerikan Özel Kuvvetleri danışmanlarından yardım alan Suriyeli Kürtler, ABD’yi Türkiye ile ittifak yaptığı için eleştirdi.

- Amerikalı yetkililere göre doğrudan yardım, Türkiye’nin Suriye’ye girmesinden bu yana Suriyeli Kürtlerin ABD’li müttefiklerine yönelik olumsuz hislerini hafifletmeye hizmet edecek.

- Planın bir pratik hedefi IŞİD'e yönelik şiddetli çarpışmalara giren ve son olarak Türkiye üzerinden Avrupa’ya göçen militanlar için önemli bir durak olan Menbiç kentinden bu örgütü çıkaran Suriyeli Kürtleri donatmak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler