HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Obama'dan Çin'le ada anlaşmazlığında Japonya'ya destek

ABD Başkanı Barack Obama Asya gezisi öncesinde bir Japon gazetesine verdiği mülakatta Japonya'ya Çin ile anlaşmazlık konusu olan adalar konusunda açık destek verdi.

Obama'dan Çin'le ada anlaşmazlığında Japonya'ya destek

ABD Başkanı Barack Obama Asya gezisi öncesinde bir Japon gazetesine verdiği mülakatta Japonya'ya Çin ile anlaşmazlık konusu olan adalar konusunda açık destek verdi.

Japonya'nın Yomiuri gazetesine yazılı olarak verdiği mülakatta, Obama, söz konusu adaların iki taraflı bir savunma anlaşması ile korunduğunu ve ABD'nin, Japonya'nın adalar üzerindeki kontrolünü sarsacak herhangi bir teşebbüse karşı çıkacağını söyledi.

ABD'li yetkililer geçmişte benzer açıklamalar yapmıştı ancak Obama ilk kez bu kadar açık bir destek ifadesi kullanıyor.

ABD Başkanı Çarşamba günü Japonya'dan Asya turuna başlayacak. Obama'nın Pekin'e gitmesi beklenmiyor, ancak diğer bölge ülkeleri liderleri ile yapacağı görüşmelerde Çin ile ilişkilerin ana gündem maddesi olması bekleniyor.

Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı PJ Crowley BBC'nin sorularını yanıtlarken, başkanın gezisinin ABD'nin Asya ülkelerine verdiği önemi güçlendiren bir ziyaret olacağını söyledi.

Crowley, "Birçok geleneksel müttefik bölgede kendinden emin bir Çin karşısında güçlü bir ABD varlığının denge oluşturacağını düşünüyor" diyor ve ziyaretin "Amerikan müttefiklerinin kendi aralarında ve Çin'le belirgin bir gerilim yaşadıkları döneme” denk geldiğini ekliyor.

Obama'nın 23-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan ziyaretinde Japon Başbakanı Shinzo Abe ile akşam yemeği ve Güney Kore, Malezya ve Filipin liderleri ile ikili görüşmeler var.

Tokyo ile Pekin arasındaki ilişkiler Obama'nın Japonya temaslarının ana gündemini oluşturuyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler aralarında Doğu Çin Denizi'ndeki adaların da olduğu bir dizi konu nedeniyle ciddi ölçüde gergin. Adalara Japonca'da Senkaku Çince'de Diaoyu deniyor ve her iki ülke de adalar üzerinde hak iddia ediyor.

Japonya şu anda adaların kontrolünü elinde bulunduruyor ancak Çin gemileri Japonya'nın kendi karasuları olduğunu söylediği bölgede düzenli olarak seyir halinde.

Geçen yıl Çin hükümeti adalar üzerinde bir hava koruma sahası ilan etti. Pekin'in bu hamlesi eleştiri konusu olmuştu.

Obama, Japon gazetesine verdiği mülakatta ABD'nin "Japonya'nın adalar üzerindeki yönetimini sarsacak herhangi bir tek taraflı teşebbüse” karşı olduğunu söylüyor.

Obama, "ABD'nin siyaseti nettir: Senkaku adaları Japonya'nın idaresindedir ve bu nedenle ABD-Japonya Ortak İşbirliği ve Güvenlik anlaşması kapsamındadır'' diyor.

Japonya'nın güvenliği konusunda ABD ile ittifakının tarihi İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna uzanıyor.

ABD, kendi güvenliği konusunda Japonya'nın biraz daha fazla sorumluluk almasını istiyor. Bu konuda Obama ve Abe'nin genel olarak anlaştığı söylenebilir.

Kuzey Kore konusunda işbirliği beklentisiObama'nın ayrıca Güney Kore ve Japonya arasındaki iletişimi iyileştirmek konusunda da adım atması bekleniyor. İki Asya ülkesi arasındaki ilişkiler aidiyeti tartışmalı adalar ve Japonya'nın savaş tarihi konusundaki bir dizi anlaşmazlık nedeniyle bozulmuştu.

ABD iki ülkenin Kuzey Kore konusunda işbirliği yapmasını istiyor.

Salı günü Güney Kore savunma bakanlığı Kuzey Kore'nin Punggye-ri nükleer test tesisinde "birçok etkinlik” tespit ettiğini söyledi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Kuzey Kore'nin "sürpriz bir nükleer deneme” gerçekleştirebileceğini ya da "nükleer deneme yapıyor gibi görünebileceğini” söyledi.

Obama Cuma günü Seul'e varacak. Bir dış işleri bakanlığı sözücüsü ABD'nin "durumu yakından izlediğini” söyledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler