HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Obama'nın bu fotoğrafı olay oldu

ABD Başkanı Barack Obama, kimyasal silah kullanan Suriye rejimine karşılık verilmesinin "zaman hassasiyeti" olan bir durum olmadığını belirtti

Obama'nın bu fotoğrafı olay oldu

Obama, Rose Garden'da Suriye konusunda yaptığı açıklamada, dün ABD istihbaratının Suriye rejiminin 21 Ağustos'taki saldırıdan sorumlu olduğuna dair çok güçlü bir dosya ortaya koyduğunu hatırlatarak, raporun Esad güçlerinin kimyasal silah kullanma hazırlığını, roketlerin yüksek nüfuslu bölgelere gönderildiğini ortaya koyduğunu anlattı.

Yüzlercesi çocuk olmak üzere binlerce insanın bu saldırıda öldüğünü hatırlatan Obama, genç çocukların kendi devletleri tarafından zehirlendiğini kaydetti. Obama, "Bu saldırı, insan onuruna karşı saldırıdır" dedi.

Obama, söz konusu durumun ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına karşı risk teşkil ettiğini, Suriye'ye komşu olan Türkiye, İsrail, Ürdün, Irak ve Lübnan gibi müttefik ülkeler için tehlike yarattığını, kimyasal silah kullanımını artırabileceğini veya terörist gruplara yayılabileceğini dile getiredi. ABD Başkanı, bu nedenle tehditin ele alınması gereken bir sorun olduğunu söyledi.

Obama, "ABD'nin Suriye'de rejim hedeflerine yönelik askeri eylemde bulunması gerektiğine karar verdim. Bu, ucu açık bir müdahale olmayacak, Amerikan askeri karaya ayak basmayacak. Aksine, sınırlı kapsam ve süreye sahip olacak. Suriye rejimini kimyasal silah kullanmalarına karşı sorumlu tutacağımız yönünde inancım tam" dedi.

ABD askeri varlığının bölgede konuşlandığını hatırlatan Obama, Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey'in de ordunun ne zaman istenirse o zaman saldırıya başlamaya hazır olduğunu bildirdiğini kaydetti. Obama, "Genelkurmay Başkanımız aynı zamanda bu konunun zaman hassasiyeti olan bir konu olmadığını da belirtti. O nedenle bu yarın da gelecek hafta da bir ay sonra da olabilir ve ben bu emri vermeye hazırım" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi olmadan

Kendisinin aynı zamanda dünyanın en eski anayasal demokrasiye sahip ülkesinin başkanı olduğuna işaret eden Obama, "Bu nedenle ikinci bir karara vardım. Amerikan halkının temsilcisi olan Kongre'den güç kullanımına yönelik yetki arama yoluna gideceğim. Son günlerde Kongre üyeleri seslerinin duyulmasını istediler. Ben de buna kesinlikle katılıyorum. Bu sabah tüm Kongre liderleriyle konuştum ve hepsi bunun Kongre'de tartışılması için gündeme alınması ve Kongre döner dönmez oylamaya sunulması görüşüne katıldı" dedi

Obama, önümüzdeki günlerde de Kongre'ye gereken tüm bilgilerin sunulacağını bildirerek, "Kongre'yi dünyaya mesaj vermeye çağırıyorum" dedi.
BM Güvenlik Konseyi felce uğradığı için Konsey'in kararı olmadan da bu konuda ilerleyebilecekleri yönünde güveninin tam olduğunu vurgulayan Obama, "Esad'ı yaptıklarından sorumlu tutmak istiyorum" diye konuştu. İngiltere'de Suriye'ye yönelik eylem kararının parlamentodan dönmesi nedeniyle birçok kişinin Kongre onayı olmadan hareket etmeyi tavsiye ettiğini belirten Obama, bu askeri eylemi Kongre'nin yetki izni olmadan da yapabileceğini ama ülkenin birlikte haraket ederek daha güçlü olacağına inandığını söyledi. Obama, "Dolayısıyla bunu tartışmalıyız, bu konu her işimizde olduğu gibi çok büyük bir konu" diye konuştu.
Kimyasal silah kullananların sorumlu tutulmasına yönelik herhangi bir eylemde bulunmamanın maliyetleri olduğunu ifade eden Obama, kimyasal silahların kullanılmaması noktasındaki kararların ardından bunun ihlal edilmesinin, uluslararası sistemin varlığının amacına dair soru işareti yaratacağına dikkati çekti.
Obama, BM denetçilerinin Suriye'deki araştırmasına değinerek, meselenin kimyasal silah kullanımının araştırılmasıyla sınırlı kalmaması, aynı zamanda buna karşılık verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Uluslararası toplumu kendi adımlarının arkasında durmaya çağıran Obama, Amerikan halkına da seslenerek, "Biz Amerika'yız, Şam'da yapılanlara gözlerimizi kapatamayız, kapatmamalıyız" şeklinde konuştu.

'KONGRE HAYIR DERSE EN ÇOK ZARARI İSRAİL, ÜRDÜN, TÜRKİYE GÖRECEK"

ABD Başkanı Barack Obama’nın sürpriz yaparak Suriye’ye askeri müdahale konusunu Kongre’ye taşıyacağını açıklaması tüm dünyada yoğun biçimde tartışılıyor.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth tarafından yayımlanan bir yorumda Kongre’nin müdahale konusunda olumsuz bir tutum takınması durumunda ABD’den sonra en çok zararı İsrail, Ürdün ve Türkiye’nin göreceğini öne sürdü. Kıdemli savaş muhabiri ve yazar Ron Ben-Yishai imzasını taşıyan yorumda Başkan Obama’nın Suriye’ye karşı “baskını geciktirme” kararının nükleer silahlar gibi kitle imha silahlara sahip “zalim rejimler ve teröristlere tehlikeli bir mesaj gönderdiği” görüşü dile getirildi.

Ron Ben-Yishai, “Ortadoğu’yu iyi bilip doğru düşünen herhangi bir kişi, ABD Kongresi’nin olumsuz bir kararının sonuçlarını tasavvur etmek istemez. Kuzey Kore, İran, Rusya ve Çin, hepsi gerekli neticeleri çıkartacaklar. En çok zararı ABD görecek, onun ardından İsrail, Ürdün, Türkiye ve Güney Kore.” iddiasında bulundu.

Yorumda ABD Başkanının kararının arkasındaki gerekçelere ilişkin olarak da Obama’nın müdahalenin sorumluluğunu tek başına taşımak istememesi gösterildi.

O FOTOĞRAF DÜNYA GÜNDEMİNE OTURDU

Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te çekilen Obama ’nın son fotoğrafı dikkat çekti. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’le vurma kararını konuşurken yardımcısı Joe Biden de yanında.. Sol ayağını çalışma masasının üzerine koyarak telefonda konuşan Obama’nın vücut dili ile verdiği Suriye mesajı oldukça netti. Eliyle "silah" işareti yapması dikkatlerden kaçmadı.

'OBAMA, CAMERON'DAN KOPYA ÇEKTİ'

ABD Başkanı Barack Obama'nın askeri müdahalede bulunmak için Kongre'nin onayını alacağını söylemesi İngiliz basınında, Barack Obama'nın İngiltere Başbakanı David Cameron'u kopya ettiği şeklinde yorumlandı.

Yüksek tirajlı saygın Pazar gazetelerinden Sunday Mail gazetesi, kopyalama olayını 'Cameron'dan kopya çekeceğim' başlığıyla verirken Suriye'yi bombalayacağını söyleyen Obama'nın askeri müdahaleyi, ancak kongrenin onayından sonra yapacağını ima etmesini dram olarak yorumladı.

İngiltere'nin tekrar ABD'nin en yakın müttefiki olduğuna dikkat çeken yazıda Barack Obama'nın ABD politikacılarına hava saldırılarını veto etme şansı vererek David Cameron'a politik hayat verdiği belirtildi. Başkan Obama'nın Suriye'ye bombalamakta kararlı olmakla birlikte başkanın onay almadan askeri müdahalede bulunmasının ihtimal dışı olduğuna dikkat çekildi.

Twitter'da dayanışma mesajı yayınlayan David Cameron, 'Suriye'yle ilgili Başkanın durumunu anlıyor ve destekliyorum. Askeri şefleri olası hedeflerin listesini yapmışlardır' dedi.

BM'NİN NUMUNELERİ İNCELEMESİ 3 HAFTA SÜRECEK

Suriye'de kimyasal silah saldırısını araştırmakla görevli BM uzmanlarının topladıkları delillerin incelenmesinin 3 hafta kadar sürebileceği belirtildi.

Lahey'deki Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü'nden (KSYÖ) yapılan açıklamada, Avrupa'da farklı laboratuvarlarda yapılacak ve 3 hafta kadar sürecek incelemelerin ardından hazırlanacak raporun BM Genel Sekreteri'ne sunulacağı bildirildi.

Suriye'de inceleme yapan BM uzmanlarının Lahey'de KSYÖ Genel Direktörü Büyükelçi Ahmet Üzümcü'yle görüştüklerine de yer verilen açıklamada, Üzümcü'nün, hem uzmanlara hem de onların Hollanda'ya gelebilmesi için uçak ayarlayan Alman hükümetine teşekkür ettiği kaydedildi.

Şam'da pazartesi gününden bu yana kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bölgelerde çalışmalarını sürdüren BM denetçileri, dün akşam saatlerinde Almanya'nın kiraladığı bir uçakla Hollanda'ya gelmişti. Rotterdam The Hague Havaalanı'na inen heyet, Suriye'den topladıkları delillerle KSYÖ merkezine geçmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler