HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ODTÜ: 5 bin fidan eylemi amacına ulaştı mı?

ODTÜ'de kurban bayramının son günü Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin söktüğü ağaçların yerine 5 bin fidan dikme eylemi gece, polisin gazlı müdahalesiyle son buldu.

ODTÜ: 5 bin fidan eylemi amacına ulaştı mı?

Dün öğle saatlerinde başlayan ve "belediye çalışanlarıyla” iki kez kavga çıksa da 18.00'e kadar barışçı bir havada devam eden ağaç dikme eylemi akşam saatlerinde farklı bir şekil aldı.

Saat 18.00'de ODTÜ'lü öğrenciler, A4 Kapısı'na yakın bir noktada toplanarak sloganlar eşliğinde belediyenin çalışmalarına ara vermeden devam ettiği inşaat alanına doğru yürümek istedi.

Polis, bu yürüyüşe izin vermedi ve gruba biber gazlı müdahalede bulundu. Yerleşkeye çekilen ve sonra tekrar toplanan öğrencilere polis, saat 19.00'da bir kez daha müdahale etti. Polis helikopterinin de havadan destek verdiği ve yoğun olarak gaz ve ses bombalarının kullanıldığı müdahale gece boyunca aralıksız devam etti.

Dünden ise akıllarda polisin gazlı müdahalesi ve 5 bin fidanın tasarlandığı gibi inşaat alanına dikilememesi kaldı.

Bu durum özellikle sosyal medyada "eylem amacına ulaştı mı” sorusunu da beraberinde getirdi.

"Amaç, 'siz sökerseniz biz de dikeriz' demekti"

Otoyola karşı mücadelede öne çıkan isimlerden ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Bence bu etkinlik sembolikti. Yani ‘siz sökerseniz, biz de dikeriz' diyebilmek niyetiyle hareket edildi. Kısa bir sürede oldukça iyi ve başarılı olduğunu düşünüyorum” diyor.

Eylemde öncelikle SİT yani inşaat alanına fidan dikimi hedeflendiğini kaydeden Gökmen, yürüyüşe başladıklarında bölgede çok sayıda belediye çalışanı ve polis olduğu bilgisi aldıklarını, bu nedenle de dikim alanını inşaatın kıyısı olarak değiştirdiklerini söylüyor.

Prof. Dr. Gökmen, belediye işçilerinin buna rağmen ağaçlara saldırdıklarını ve gece yarısına kadar süren çatışmalar çıktığını belirtiyor. Gökmen, "Böylesine barışçıl bir eylem bu kadar kötü bir noktaya çekilebilir. Çok acı” diyor.

Dün ağaç dikimine katılarak destek veren 100. Yıl İnisiyatifi üyesi Uğur Yıldırım ise eylemin tam olarak amacına ulaştığını söylemenin zor olduğunu belirtiyor ama "Sanırım çok da yapılacak bir şey yoktu. Yola girmeye çalışsak gaz yiyip geri çekilecektik” diyor.

ODTÜ mezunu ve eski Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Murat Taşdemir de alana girilemese de eylemin amacına ulaştığını söylüyor.

Taşdemir, tüm yaşananlara rağmen ODTÜ Rektörlüğü'nün sükunetini korumasını "doğru bir tavır” olarak yorumluyor.

Öte yandan ODTÜ Rektörlüğü, dün üniversitenin resmi internet sitesinden "Perşembe ya da Cuma günü üniversite içine Rektörlük olarak törenle 3 bin fidan dikeceklerini” duyurdu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler