HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Oğlumu IŞİD'den nasıl geri aldım?'

BBC'de bu gece yayınlanacak bir programa konuşan 45 yaşındaki Linda, iki yıl önce Müslüman olan ve Suriye'ye savaşmaya giden oğlunu Türkiye'ye giderek geri getirmiş. Linda'ya göre hükümet geri dönen radikal eğilimli kişileri rehabilite etmekte başarısız.

'Oğlumu IŞİD'den nasıl geri aldım?'

BBC'nin Inside Out London isimli programına konuşan 45 yaşındaki bir anne, Türkiye'ye giderek oğlunu Suriye'den IŞİD'den geri getirmiş.

Bu gece yayınlanacak olan röportajın öyküsünü ise Independent gazetesi birinci sayfasına taşımış. Annenin anlattıkları gazetenin deyimiyle, "Kaçak bir cihatçının ve onu kurtaran annenin" öyküsü.

Zack Adesina ve Vivek Chaudhary BBC'nin bu gece yayınlanacak bir programı için, Türkiye'ye giden ve Suriye'deki oğlunu Britanya'ya geri getiren Linda adlı bir anneyle görüşmüş.

Soyadının açıklanmasını istemeyen Linda 45 yaşında. Londra'nın kuzeyinde yaşıyor. 21 yaşındaki oğlu James ile birlikte iki yıl önce Müslüman olmuş. Linda, Türkiye-Suriye sınırına yaptığı yolculuk sonrası oğlunu Şubat ayında geri getirmiş.

James, Ekim 2013'te Londra'dan ayrılarak Suriye'ye gitmiş.

Anne-oğul aylarca birbirleriyle haberleşememişler. Linda, oğlunun sonunda kendisi ile telefonla temas kurup ülkesine dönmek istediğini, bunun üzerine önce Adana'ya gittiğini, daha sonra da iPhone'unu kullanarak James'i Türkiye-Suriye sınırında yönlendirdiğini anlatıyor.

BBC'nin üç ay önce temas kurduğu Linda ilk kez adının açıklanmasını ve fotoğrafının çekilmesini kabul etmiş. Oğlu James'in yüzü ise yasal nedenlerle gösterilemiyor.

Linda James'in Suriye'de yaralandığını ve hala yaşadıklarını tam olarak anlatamadığını söylüyor. Bu durumun travma sonrası stres bozukluğundan kaynaklanıyor olabileceğini belirtiyor.

Oğlu ile ilgili olarak "Cihatçı oğlum Suriye'den zihinsel açıdan yaralı döndü. Şimdi ise onu görmezden geliyorlar" diyor Linda ve ekliyor:

"Beni endişelendiren ise oğlum değil. Çünkü o tehlikeli değil, terörizmi reddediyor. Beni endişelendiren genel durum. Geri dönen ve benimki gibi çocuklarını destekleyen bir anneye sahip olmayanlar...İşte beni onlar kaygılandırıyor."

Britanya'ya dönmelerinin ardından kendilerine hiçbir şekilde destek verilmediğini vurgulayan Linda umutsuz. Britanya hükümetini, ülkede Paris'tekine benzer saldırılar düzenlenebileceği yolunda uyarıyor. Bu duruma gerekçe olarak ise hükümetin ülkeye geri dönen radikal eğilimli kişileri rehabilite etmekte başarısız olmasını gösteriyor.

"Bu sorunu görmezden gelmek, hiçbir şeyi daha iyi yapmayacak" diyen Linda'ya göre Suriye'den dönen cihatçılar, yaşadıkları deneyim yüzünden "yürüyen birer saatli bomba.".

Independent'taki haberde, yaklaşık 300 kadar cihatçının Suriye'den Britanya'ya döndüğü ve İngiliz İç İstihbarat Servisi MI5'ın bu kişilerin ulusal güvenlik için en büyük tehdidi oluşturduklarını öne sürdüğü belirtiliyor.

Linda ve James'in öyküsünin anlatıldığı "Inside Out London" adlı program ise bu akşam BBC Televizyonu'nun birinci kanalında yayımlanacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler