HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar

Abdülhalim, AA'ya açıklamasında, Müslüman topluluğun güce başvurarak kaybedilen hak ve onuru yeniden kazanmaya çalıştığını vurguladı.

Mohamed Hedi Abdellaoui/Şeyma Tahan - Mısırlı Jeopolitik uzmanı Amira Abdülhalim, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yüzlerce Seleka grubunun ülkenin kuzeyine ilerlemesini "Müslüman topluluğun kaybedilmiş haklarını yeniden kazanmaya yönelik son çare" olarak değerlendirirken, Kamerunlu uzman Eric Owona Nguini, bunun "Sudan senaryosunu akla getirdiğini" belirtti.

Kahire'deki El Ahram Jeopolitik Araştırmalar Merkezi'nde görev yapan uluslararası ilişkiler uzmanı Abdülhalim, Catherine Sabma-Panza'nın Cumhurbaşkanı seçilmesi, Fransa'nın Sangaris operasyonu ve Afrika ülkeleri öncülüğündeki uluslararası barış gücü sayesinde durumlarının düzeleceğini bekleyen Seleka'nın umutlarının yıkıldığına dikkati çekti.

Konuşlandırılan uluslararası güçlerin başkent Bangui'de toplandığını ancak özellikle Müslümanlara yönelik şiddetin iç kesimlerde sürdüğünü, bu nedenle BM Güvenlik Konseyi'nin eylülde ülkeye 12 bin mavi bereli gönderme kararı aldığını belirten Abdülhalim, "ülkedeki mevcut duruma bakıldığında bu geç tarihin gülünç olduğunu" ifade etti.

Abdülhalim, Hıristiyan Anti-balaka grubunun zulmüne uğrayan binlerce Müslümanın hakkını savunacak adli sistemin işlemediğini de belirtti.

Seleka'nın askeri hareketini Afrika'nın siyasi, tarihi ve kültürel ortamıyla ilintilendiren Abdülhalim, bu tür hareketlerin siyasi başarısızlık konusunda sesini duyurma amacını taşıdığını, Seleka'nın da ateşkesten sonra bazı komşu ülkelerin desteğini alıp kuzeye ilerleyerek gücünü geri kazandığı değerlendirmesinde bulundu.

Kamerunlu Jeopolitik uzmanı Eric Owona Nguini ise Seleka'nın ülkenin kuzeyinde bulunan, Kamerun sınırındaki Bossangoa kentini işgal etmesinin ve başkent Bangui'ye ilerleme tehdidinin, Sudan'ın ikiye ayrıldığı 9 Temmuz 2011 tarihini akla getirdiğini ifade etti.

Yaunde Üniversitesinde Siyasi Bilimler öğretim üyesi olarak görev yapan Nguini, Seleka birliklerinin ilerleyişinin Anti-balakaların tepkisini çekebileceğini, bunun da ülkeyi geri dönüşü olmayan bir duruma sürükleyebileceğini vurguladı.

Seleka'nın ilerleyişinin ülkedeki mevcut durumdan kaynaklandığını belirten uzman, bunun Sangaris ve MISCA'nın "dağılmasına" ve barış şansının azalmasına yol açabileceğine dikkati çekti. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler