HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Ortadoğu haritası yeniden çizilebilir'

Bazı uzmanlar bir asırdan beri ilk kez Ortadoğu haritasının yeniden çizilebileceğini öne sürüyor.

'Ortadoğu haritası yeniden çizilebilir'

LONDRA (ANKA) - Amerika'nın Sesi'nin haberinde Birinci Dünya Savaşı'nın 1918'de Osmanlı İmparatorluğu'nun "ölümünün" ve Ortadoğu haritasının yeniden çizileceğinin sinyalini verdiği belirtilerek, "Daha silahlar susmadan İngiltere ve Fransa bugünkü Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistin'i kapsayan Osmanlı topraklarını nasıl paylaşacakları konusunda anlaştı" denildi.

Habere göre, Londra'daki Royal United Services Institute adlı araştırma kurumunun başkanı Michael Clarke, günümüzde Ortadoğu'yu anlamak için bu paylaşmayı bilmenin şart olduğunu söylerken, "Bildiğimiz Arap dünyası aslında 1916'da Sykes-Picot anlaşmasına dayanarak İngiliz ve Fransızlar tarafından kuruldu. Ve o günden beri fazla değişmedi. İsrail'in 1948'de kurulması dışında önemli bir değişiklik olmadı. Ve şimdi, bu yıl ilk kez Ortadoğu haritası çözülmeye başlıyor" ifadelerini kullandı.

Haberde, bu gelişmenin en çok Suriye'de hissedildiği belirtilerek, Suriye'nin bölünebileceğini öne süren London School of Economics'in Orta Doğu Merkezi'nde görevli Robert Lowe'ın "Birbiriyle çatışan birçok grup arasında güç dengesi şu sırada eşit görünüyor. Hiçbir grup tam olarak kontrolü ele geçiremiyor. Kürtler kendi kentlerinde kontrolü büyük ölçüde ele geçirdi ve şimdi bunu korumaya çalışıyorlar" şeklindeki görüşüne de yer verildi.

-"IRAK BÖLÜNMEYE KARŞI DİRENİYOR"-

Birinci Dünya Savaşı'nın Versay anlaşmasıyla sona erdiğinde Kürtler'in Suriye, Türkiye, Irak ve İran arasında bölündüğünün altı çizilen haberde, şunlar kaydedildi:

"Saddam Hüseyin'in 2003 yılında devrilmesi ve kuzey Irak'ta özerk Kürt bölgesi kurulması, Kürtler'in bağımsız devlet iddialarını güçlendirdi.

Ancak London School of Economics'de görevli Profesör Saad Cevat Irak'ın bölünmeye karşı direndiğini söylüyor: "Birincisi Irak'ta bir iç savaşa gitme eğilimi yok. Yetmişli yıllarda Lübnan'da yaşanan türde bir iç savaştan söz ediyorum. İkincisi Irak halkı arasında Kürtler dahil ülkeyi bölmeyi amaçlayan ciddi bir niyet görülmüyor.'

Lübnan'da yaşanan son iç savaşın izleri başkent Beyrut'ta hala silinmiş değil. Suriye iç savaşının rakip Lübnanlı grupları etkilemesiyle bu ülkenin de bölünmesinden korkuluyor.

Geçtiğimiz aylarda Sünni ve Şii militanlar arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda ölen oldu.

İngiliz uzman Michael Clarke Arap ayaklanmasının ortaya saldığı güçlerin Ortadoğu haritasını yeniden çizebilecekleri görüşünde: "Bölgenin balkanlar gibi bölünmesi olasılığı var. Ortaya bir dizi yeni devlet, yarı-devlet ve toprak uyuşmazlığı çıkabilir. Bu hepimiz için yeni bir oluşum.'

Ancak Clarke Arap dünyasındaki devrimlerin başlangıç aşamasında olduğunu ve sonuçlarının bilinmesinin yıllar süreceğini söylüyor."

Dünya haberler


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler