HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Paris'te kanlı saldırılar: 129 ölü

Fransa'nın başkenti Paris'te 7 ayrı noktada terör saldırıları düzenlendi. Kanlı saldırılarda 129 kişi öldü, 99'u ağır 352 kişi yaralandı.

Paris'in çeşitli noktalarında peş peşe 7 ayrı terör saldırısı meydana geldi. 129 kişinin öldüğü belirtiliyor. Saldırılarda 99'u ağır 352 kişi yaralandı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yaptığı açıklamada ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Fransa'nın bütün sınırları ikinci bir emre kadar kapatıldı.

Silahlı saldırılar, 10. bölgedeki Charonne sokağı ve 11. bölgedeki Bataclan konser salonunda gerçekleşti. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, 10. bölgedeki saldırıda otomobilden çıkan bir kişi, "La Belle Equipe" isimli restoranın bahçesindeki müşterileri otomatik tüfekle taradı.

Saldırılar sırasında el bombaları kullanıldığı da gelen haberler arasında.

KONSER SALONUNDA 118 ÖLÜ

Restorandaki saldırının hemen ardından, yine Paris'in doğusunda 11. bölgede yer alan Bataclan adlı konser salonunda da ateş açıldığı kaydedildi. Saldırganlar konser salonunda çok sayıda kişiyi rehin aldı. Polisin düzenlediği operasyonda 3 saldırgan üzerlerindeki bombaları patlattı, 1 saldırgan öldürüldü. Paris Belediyesi, konser salonunda 118 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bataclan konser salonuna yapılan saldırıdan ilk görüntüler!

Saldırı sırasında konser salonunda ünlü bir rock grubunun konseri vardı. Yaklaşık 1500 kişinin olduğu Bataclan konser salonuna saldıran silahlı kişiler; önce el bombaları attı, ardından da içeri girerek yüzlerce kişiyi rehin aldı. Üzerlerinde patlayıcı düzenekler olan saldırganlar, rehin aldıkları kişilerden birçoğunu öldürürken; onlarca kişi de terörle mücadele ekiplerinin düzenlediği operasyonla kurtarıldı.

Bataclan konser salonu, Ocak ayında terör saldırısına uğrayan karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun eski ofisine sadece 200 metre uzaklıkta bulunuyor.

Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls'in, en çok kaybın verildiği konser salonuna gitti. Hollande burada yaptığı açıklamada, saldırılara acımasızca karşılık verileceğini ifade etti.

'STADE DE FRANCE YAKINLARINDA ÜÇ PATLAMA'

Fransa-Almanya Euro 2016 hazırlık maçının oynandığı Stade de France'ın çevresinde, biri giriş kapısında olmak üzere, üç patlama meydana geldiği aktarıldı. Patlamalara intihar bombacılarının sebep olduğu düşünülüyor.

Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, intihar saldırılarından birinin, stadyumun hemen dışındaki bir fast food restoranının önünde gerçekleştiğini söyledi. Bu saldırılarda en az beş kişinin öldüğü bildirildi.

Patlamanın olduğu sırada stadyumda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da bulunuyordu. Hollande özel ekiplerce stattan uzaklaştırıldı. Stattaki izleyicilerin güvenlik gerekçesiyle çıkışlarına bir süre izin verilmedi.

**MAÇ SIRASINDA BOMBA SESLERİ BÖYLE DUYULDU:

**

HOLLANDE DA STATTAYDI

Patlamanın olduğu sırada Fransa ile Almanya arasında oynanan Euro 2016 hazırlık maçının oynandığı Stade de France'de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da bulunuyordu. Hollande özel ekiplerce stattan uzaklaştırıldı. Saldırıların ardından Hollande'ın Antalya'daki G20 Zirvesi'ne katılmayacağı açıklandı.

ORDU SOKAĞA İNDİ

Paris sokaklarında çeşitli yerlerden silah sesleri duyuldu. Paris halkına sokakları boşaltmaları, evlerinin kapı ve pencerelerini kilitli tutmaları çağrısı yapıldı. Fransız ordusu emniyeti sağlamak için Paris caddelerinde önlem almaya başladı. Çevre kentlerden takviye askeri birlikler göreve davet edildi. Ordunun başkentte 1500 asker konuşlandıracağı belirtildi.

Metroların çalışmadığı başkentte halk, sokakta kalanlar için evlerini açtı. Kentteki tüm okul ve üniversiteler tatil edildi. Paris Savcılığı, güvenlik güçlerinin düzenledikleri operasyonlarda toplam 8 saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

SEKİZ SALDIRGAN ÖLDÜ

Başlatılan soruşturmalara yakın bir kaynak, AFP'ye yaptığı açıklamada, sekiz militanın öldüğünü söyledi. Saldırganlardan dördünün konser salonunda öldüğünü belirten kaynak, üçünün üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini, diğerinin de polis tarafından vurulduğunu belirtti.

Kaynak, üç saldırganın Stade de France yakınlarında öldüğünü, bir militanın ise Paris'in doğusunda sokakta öldürüldüğünü ifade etti.

SALDIRILAR 7 AYRI BÖLGEDE GERÇEKLEŞTİ

France 24 kanalı polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, başkentte toplam 7 ayrı bölgede saldırı ve çatışmaların gerçekleştiğini duyurdu.

Stade de France’ın etrafındaki üç ayrı bombalı saldırı ve diğer iki bölgedeki silahlı saldırıların akşam yerel saat ile 22 sularında başlaması, teröristlerin aynı anda, planlı ve koordineli bir şekilde hareket ettiğini ortaya koyuyor.

IŞİD ŞÜPHESİ

Saldırıları henüz üstlenen olmadı ancak Twitter'daki IŞİD destekçileri, kutlama mesajları paylaşarak, eylemlerin terör örgütü tarafından yapıldığını öne sürdü.

DÜNYADAN İLK TEPKİLER

CAMERON: SARSILDIM

İngiltere Başbakanı David Cameron, saldırılarla sarsıldığını belirterek, "Yardım için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Saldırılara, İngiltere'de Başbakan David Cameron, Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, Twitter aracılığıyla tepki gösterdi.

Cameron Twitter hesabından, "Paris'te bu gece meydana gelen olaylarla sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız Fransız halkıyla. Yardım için elimizden geleni yapacağız" mesajını paylaştı.

Dışişleri Bakanı Philip Hammond da paylaştığı mesajda, "Paris'te bu gece meydana gelen saldırılarla derinden sarsıldım. Düşüncelerim kurbanlar ve sevdikleriyle. Rehin alınanlar olduğu yönündeki haberler nedeniyle kaygılıyım" ifadelerini kullandı.

İşçi Partisi lideri Corbyn de "Düşüncelerim bu gece Parislilerle. Fransız halkıyla dayanışma içindeyiz. Bunlar alçakça ve ahlaksızca saldırılar" şeklinde mesaj yayımladı.

PUTİN, PARİS'TE ÖLENLER İÇİN TAZİYELERİNİ BİLDİRDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa’nın başkenti Paris’te meydana gelen patlamalarda ölenler için başsağlığı diledi. Kremlin basın sözcüsü Dmitri Peskov, “Putin, Paris’te meydana gelen patlamalarda ölenler için taziyelerini bildirdi ve Fransa Cumhurbaşkanı’na destek ve dayanışma mesajlarını iletti” dedi.

Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Parislilere destek mesajı gönderdi. Zaharova mesajında, “Paris’ten korkunç haberler okuyorum. Patlamalarda ölenlerin ve açılan ateşlerin sayısı artıyor. Basın tiyatroda rehinelerin olduğunu yazıyor, dehşet verici! Parisliler, Fransa, sizinle birlikteyiz. Dayanın! Acınız acımızdır” sözlerine yer verdi.

ESAD'DAN İLK AÇIKLAMA

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Fransa'nın başkenti Paris'te 140 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili, ''Fransa, Suriye'nin beş yıldır yaşadığı terörü dün akşam yaşadı'' açıklamasında bulundu.

Fransa'dan, aralarında eski ulaştırma bakanı Thierry Mariani'nin de aralarında bulunduğu dört kişilik bir heyeti kabul eden Esad, taziyelerini iletti. Europe 1'den Xavier Yvon'un haberine göre, 140 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili, ''Fransa, Suriye'nin beş yıldır yaşadığı terörü dün akşam yaşadı'' ifadesini kullandı.

MERKEL: DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, saldırılarla ilgili olarak derin bir üzüntü duyduğunu belirtti.

Merkel yaptığı yazılı açıklamada, Paris'ten gelen haber ve görüntülerden dolayı derin bir üzüntü duyduğunu vurgulayarak, ''Kalbim, muhtemelen bir terör saldırısı sonucu hayatını kaybedenlerin yakınları ve Paris'teki tüm insanlarla beraber. Fransa hükümetiyle irtibat halindeyiz ve kendilerine Almanya'daki insanların Fransa ile dayanışma içerisinde olduğunu ilettik'' ifadelerini kullandı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ülkesinin, Paris'teki kurbanlar için ağladığını ve Fransız kardeşlerinin acısını paylaştığını belirtti. Başbakan Renzi, Twitter'dan yaptığı paylaşımda da "Avrupa'daki, Paris'teki menfur saldırı karşısında Fransız kardeşlerimizle birlikteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO'dan da Paris'te gerçekleşen saldırılar sonrasında Fransa'ya destek ve beraberlik açıklamaları yapıldı.

Brüksel'deki yetkililer, Paris'teki saldırılarla ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesaplarından açıklamalarda bulundu.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Paris'te gerçekleşen saldırıları şok içerisinde izliyorum. Fransa halkı ve yetkilileriyle tam dayanışma içerisindeyim ve onların acısını paylaşıyorum" ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, "Paris'te yaşanan olaylardan dolayı derin şok yaşadım. Fransa'daki insanlarla tamamen birlik içerisinde duruyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da "Paris'ten korkunç haberler geldi. Düşüncelerimiz, saldırıların mağdurlarıyla ve yetkililerle" açıklamasını yaptı.

AB Dış ilişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Paris'te yaşanan terör olaylarının acısını paylaştığını belirterek, "Avrupa Fransa ve Fransa halkı ile beraber" ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu gece Paris'te yaşanan dehşet verici saldırılardan dolayı derinden şoka uğradım. Düşüncelerim mağdurların aileleri ve Fransa halkıyla beraber. Terörizme karşı mücadelede güçlü ve birlik halinde duruyoruz. Terörizm demokrasiyi asla mağlup edemeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Fransa, Ocak ayında da yine Paris'te karikatür dergisi Charlie Hebdo ve bir markete düzenlenen saldırılarla sarsılmıştı. 18 kişinin öldüğü saldırıları, El Kaide'nin Yemen kolu üstlenmişti.

SOSYAL MEDYADA KAMPANYA BAŞLATILDI

Fransa’nın başkenti Paris’te akşam saatlerinde meydana gelen 7 ayrı yerdeki terör saldırıları için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Terör saldırılarında hayatını kaybedenler twitterda #Prayforparis etiketiyle anılırken, Facebook dünya çapında Paris’te bulunan ve kendisinden haber alınamayan için bir network oluşturdu.

Facebook, terör saldırılarında olay yerinde sağ kurtulmayı başarabilenlerin ailelerini ve arkadaşlarını haberdar edebilmesi için bir haberleşme ağı oluşturuldu. Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü (Facebook Safety Check) adı altında oluşturulan network, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarından sağ kurtulanların birbiriyle haberleşmesini sağlıyor. Saldırı anında bölgede bulunanların Facebook üzerinden işaretleyebildiği yer bildirimi ile sağ olduklarının anlaşılabildiği uygulama, yakınları için endişelenenlere kolaylık sağlıyor.

Facebook yetkilisi yaptığı açıklamada “Paris’te gerçekleşen olay sonucunda şok olduk ve oldukça üzgünüz. İletişim bu tür durumlarda aileler ve arkadaşlar için oldukça kritik bir durum” ifadelerini kullandı.

Paris’teki olayların ardından ülke çapında vatandaşlar arasında da bir dayanışma gözlemleniyor. Ülkede toplu taşıma araçları patlamaların ardından çalışmazken, taksiciler ise taksimetre açmıyor. Paris’te Eyfel Kulesinin bulunduğu meydan olan Cumhuriyet Meydanı civarında ise vatandaşlar dışarıda yardıma ihtiyacı olanları ve sokakta kalanları evlerinde ağırlamak için sosyal medya üzerinden haberleşiyor.

SOSYAL MEDYADA SALDIRILARA TEPKİLER:


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler