HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Pasifik'te yeni kriz: Kim’in füzesi ABD’yi vurabilir

Kuzey Kore ‘Nükleer güç olduğunu’ ilan ederken önceki gün denediği Hwasong-15 kıtalararası füzesinin ‘süper-büyük ağır savaş başlığı’ taşıyacak ve ABD’nin her yerini vuracak kapasitede olduğunu öne sürdü.

Dünya iki buçuk ay aradan sonra yine Kuzey Kore’nin balistik füze denemesinin şifrelerini çözmeye çalışıyor. Kuzey Kore’nin açıklamasına göre önceki gün denenen Hwasong-15 kıtalararası balistik füzesi ‘süper-büyük ağır savaş başlığı’nı ABD’nin her yerine taşıyacak kapasitede. Deneme sırasında 4.475 km (Uluslararası Uzay Üssü’nün yörüngede bulunduğu yüksekliğin 10 katından fazla) yüksekliğe ulaşan füze, havada 53 dakika kaldıktan ve 950 km yol aldıktan sonra Japon Denizi’ne düştü.

KUZEY KORE LİDERİ: NÜKLEER GÜÇ OLDUK

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un bu füze denemesiyle ‘nükleer güç olma hedefine ulaştıklarını’ açıkladı. Televizyonda sunucu tarafından okunan açıklamada, “Füze denemesinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini izledikten sonra Kim Jong-un, roket gücü geliştirmemizin tarihi nedeni olan nükleer güç olma hedefine ulaştığımızı gururla açıkladı” denildi.

WASHINGTON MENZİLDE

Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze testlerini takip eden ABD’li fizikçi David Wright, Hwasong-15 füzesinin menzilinin standart bir başlıkla 13 bin km olduğunu, bu durumda ABD başkenti Washington D.C.’nin hedef olabileceğini öne sürdü. Ancak önceki günkü füze denemesinde ne kadarlık bir başlığın taşındığı bilinmediğinden hesaplamalarda sapma olabileceğine de işaret ediliyor. Kore silah testiyle bir anda yine dünya gündemine oturdu.

PYONGYANG’A TEPKİ VE KINAMA YAĞIYOR

Kuzey Kore’nin yeni füze denemesi, ABD, Tokyo, Seul ve Moskova’dan yapılan açıklamalarla kınandı. Kuzey Kore ile yakın ilişkileri bulunan Çin’in Dışişleri Bakanlığı, füze denemesine karşı olduğunu belirterek Pyongyang’ı BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili yasalarına uymaya çağırdı.

Daha önce Pyongyang yönetimini ciddi bir şekilde uyaran Washington’dan da açıklamalar geldi. Japonya Başbakanı, Güney Kore ve Çin devlet başkanlarıyla telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu halledebileceğimiz bir durum” dedi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Kuzey Kore’yi kınarken dün yeni kriz BM Güvenlik Konseyi toplantısında da ele alındı.

Kim Jong Un’un imzasını taşıyan emirde “Atış için emir veriyorum. 29 Kasım’da şafak vakti gerçekleştirin. Partimiz ve anavatanımız için cesurca ateşleyin” ifadeleri yer alıyor.


En Çok Aranan Haberler